Inspiration från Formex

Vi blev galet glada över att ha få en inbjudan till årets Formex, mässan som presenterar nyheter inom inredning, textil, köksprylar, blinkande tomtar och annat pynt! Helena och jag tillbringade några timmar på mässan och insåg krasst att tiden fick räcka till köksrelaterade prylar, för mässan är mer än stor.

Hur man håller liv i basilikakrukor har ju varit ett kärt ämne här i matbloggen och här är en variant från Sagaform. Det fanns även en “tre-krukor-i-en”-variant för den som vill ha mycket basilika hemma.


Gustavsberg lockar med tekoppar som känns väldigt inspirerade av Gefles klassiska Zebrakoppar. Orginalet vinner, det kan inte hjälpas, men Gustavsberg kostar säkert hälften så mycket om jag får gissa?

Någonstans här slutade Helena att andas, hennes kärlek till Filippa K-muggar är ju bekant för våra läsare, och jag tycker att denna version är riktigt fin!

Jag blev jätteglad att se porslin från More of Scandinavia som jag bloggat om tidigare. Nytt är att Isa Form har designat några barndelar med uggletema som passar in fint med det övriga porslinet. Till min förvåning så var muggarna mm i barnkollektionen i porslin och inte i hård plast, så jag tror vi får vänta några år innan vi kan önska oss detta här hemma. Men visst är det fina mönster och färger!

Och vid den här montern blev vi kvar länge där Microplane demonstrerade sina verktyg. Jag gillade rivjärnet som man kan riva ingefära med supertunt utan kladd. Glömde bort att kolla vad det kostar men ska kolla på stan vid tillfälle för de verkar finnas i de större matprylsbutikerna om jag inte minns fel.

Karin Mannerstål har designat de söta barnbesticken Animal Friends för Gense.

Dom här brickorna finns hos Giarimi och är en av mina absoluta favoriter från mässan. Färgerna på bilden blev inte så jättebra, den nedersta brickan har en djup auberginefärg till exempel. Hela deras glassortiment är förövrigt otroligt vackert.

Min pressbryggare från Bodum har gått sönder och de här retromodellerna gillade jag. Om jag bara kan bestämma mig för vilken färg som är snyggast…

Vägg i vägg med alla köksrelaterade saker så fanns återförsäljare av all världens tänkbara leksaker. Några matrelaterade hittade vi och dessa kommer från alldeles nyetablerade Bomdill. De mjuka kakorna kommer i butik i oktober och fick även en utmärkelse under helgen som bästa leksaksutställare om jag minns rätt.

Även Oskar&Ellen hade matrelaterade leksaker i tyg. Till och med de små kopparna med tillhörande tepåse på bilden är uppsydda.

Avslutningsvis en till av mina absoluta favoriter på Formex. Sassabrassa har tagit tillvara på Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr som är mer bekanta i sammanhanget bänkskivor i gamla funkiskök (vi har en nämligen) och gör bland annat skärbrädor och glasunderlägg – härlig återanvändning av ett fint klassiskt mönster!

foton i inlägget är tagna med tillstånd från utställarna

Tack Fiskars, för inbjudan! Helena kärade ner sig i deras nya serie kokkärl Functional Form – ett separat inlägg om den kommer i veckan.

Uppdaterat: Helenas inlägg om Fiskars Functional Form hittar du här.

5 kommentarer

 1. e

  Å, vad många vill-ha saker! De där kopparna från Gustavsberg ska jag kika närmare på. Och barnbesticken.

 2. Christina W

  Functional Form-kärlen gjorde även mig alldeles lyrisk.

 3. Pernilla

  En sån örtkruka i fast i vitt porslin köpte jag till min mamma i sommarpresent. Fungerar jättebra.

 4. Nathalie Pedersen

  :roll:Hej
  Var blev Fiskars nya grytor av???

 5. Helena

  -> Nathalie P: Fiskarsgrytorna ligger under en hög med jobbdokument. 🙄 Ibland tar “det vanliga livet” och arbetet så mycket tid att bloggandet inte riktigt hinns med… Jag har påbörjat ett Fiskarsinlägg och det är på gång. Jag lovar!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.