Tips på snittar?

Att inleda en fest eller middag med lite bubbel och snittar är en höjdare; det kan liksom inte gå fel. Att variera snittarna är dock inte riktigt lika enkelt. Man vill oftast att det ska gå snabbt att fixa tilltugget och det är lätt hänt att man kör på med sina vanliga favoriter.

Till helgen ska en av mina vänner, Bodil, göra snittar som ska inleda en dopmiddag och hon behöver tips på goda, spännande och enkla snittar som allra helst ska kunna förberedas dagen innan (i alla fall till viss del, för själva ihopbyggandet är oftast bäst att vänta med till strax innan servering). Alla tips är välkomna!!!

I Ragazzes arkiv finns märkligt nog inte så många sorters snittar (eller beror det kanske just på att jag och de andra tjejerna gör samma gamla vanliga varianter…), men några har jag hittat:

Pestosnurror, små italienare och kräftor och rom
Filorullar med parmesan och rostade solroskärnor
Pana con chocolate ingick i Ragazzes nyårsmeny 2006 och gjordes efter Leilas recept
Smördegsstänger med pesto och ost
Frasiga partypinnar

16 kommentarer

 1. anna

  Ett tips på enkla snittar som är väldigt goda är tunnbrödsrullar med pepparrot och hamburgerkött. D.v.s. bred färskost med pepparrotssmak på tunnbröd, täck med hamburgerköttsskivor, rulla ihop och skär i snittstorlek. De hade strykande åtgång på min senaste fest.

 2. Maria

  De här laxrullarna som jag gjorde på glöggkvällen var goda och de funkar året om. Och crostinis med olika pålägg funkar ju alltid!

 3. Pernilla

  Ojoj, snittar. Det är min mammas specialitet. När hon fyllde 50 gjorde vi 700 st till uppvaktningen. (Lyxvarianter, kanske, med löjrom, renstek eller västerbottenost).

  Tunnbrödsrullar är bra eftersom de bara blir godare av att ligga över natten. Här är två mumsiga fyllningar.
  Pepparrotsost och rökt lax.
  Mjukost (kavli mildost), rökt renstek och klippt gräslök. (Denna variant brukar uppskattas även av barn)

  Gör rullarna och lägg dem i en plastpåse i kylen (eller i frysen). Skär upp dem i munsbitar på serveringsdagen.

  En annan bra variant är grovt bröd av tysk/dansk typ (de där rektangulära färdigskurna), hummus och ärtstkott. Bred hummus på två skivor lägg ärtskott på den ena. Lägg i hop, tryck till och skär i lagom snittformat. (Kan också förberedas någon dag i förväg)

  Man kan också göra en röra med philadelphia light och finhackad lök justera konsistensen med gräddfil eller creme fraiche. Klicka upp på bitar av rågknäckebröd och toppa med lite rom (löjrom är godast men stenbit går bra det med) och en supertunn citroskiva eller lite grönt.

  Slutligen en groteskt god 70-talist: Blanda mjukost och stenbitsrom. Bred på formbröd som smörats på andra sidan. Lägg ihop till dubbelmackor och stek (eller klämgrilla) skär varje skiva i fyra trekanter och servera dem helst ljumma.

  Nu måste jag jobba men jag har fler förslag…

 4. louise

  De här snittarna är super goda allihopa! Fast de med lax var nog nästan bäst!

 5. mickis

  Det här är väl kanske inte en snitt per definition, men super god är den!
  Man tar kärnfria dadlar som man lindar en bit bacon runt, sticker i en coctail sticka och sedan gräddar i ugnen till baconen är klar. Godast lite ljumna. Det går jättebra att “snurra” baconet runt dadeln och sätta i coctailstickan dagen före, lägg dem färdigt på långpanna så är det bara att kasta i ugnen när det är dags.

 6. Maria

  mickis kommentar får mig att tänka på ett tips jag sett där man lindar bacon runt stavar av halloumi och grillar eller steker. Har inte testat själv men det låter grymt gott.

 7. Maria Nyckelpiga

  Wilmas knäckebröd med olika smaker är supergott att göra olika “snittar” av. De fyrkantiga fungerar bäst. (de avlånga, platta stängerna, är bäst om man vill doppa dem i något). Man får ha på pålägget allra sist så att de inte blir mjuka. Philadelphia och soltorkad tomat, hackat ägg blandat med gräslök och kaviar är två av de pålägg jag gjort.

 8. Laksen

  Jag gillar tapenade och liknande olivröror skarpt. Gör på svarta eller oliver med lite vitlök, olja, ansjovis och bre på lantbröd (helst rostat).

  Fräs ihop hackad kycklinglever med vitt vin och hackad persilja.

  Gör en pate/pastej och bre på pumpernickel och sätt dit en cornichon.

  Rör ihop blåmögelost med creme fraiche/yoghurt och lägg på ett endiveblad. Lägg en bit valnöt på röran.

 9. Noac

  kanske inte en snitt men fungerar jättebra till drinken.

  En rund Brie-ost delas på mitten (lock och botten), man lägger örter (vad man har hemma i kryddträdgården) imellan, lägg tillbaka locket. Kavla ut frysta smördegsplattor och klä in brie ordentligt. Knip åt i skarvarna så inget läcker ut. Baka i ugn, 200 grader i ca 20 min. Låt vila i 30 minuter innan serveringen. låt gästerna ta ost själv på kex och toppa med hjortonsylt.

 10. Mi

  Inte heller snittar, men attans goda som tilltugg.
  Gör pyttesmå nötfärsbiffar med vitlök och örter, stek i olivolja och låt svalna, fäst ihop med en babymozzarella, en cocktailtomat och ett basilikablad. Mums!

 11. Karin

  tunnbrödssnittar med mozzarella, pesto och soltorkade tomater+ parmaskinka blir supergott. Bre på pesto, lägg på skinkskivorna, skivad mozzarella och hackade soltorkade tomater. En riktig höjdare! Rulla ihop och skär i 2 cm stora skivor. Om brödet spricker, vilket händer ibland kan man hålla ihop bitarna med tandstickor

 12. Anna-Karin

  Jag har lagt ut ett recept på ett chévretilltugg. Det innehåller även valnötter och fikon. Ingen klasisk snitt men resultatet är lyxigt och supergott!

 13. Elin

  Jag hoppas att vi får en uppdatering av Bodil efteråt!!! 😀

 14. Bodil

  Tack för alla tips! Nu återstår det svåraste, att välja ut tre eller fyra alternativ. Jag funderar på att servera snittar hela kvällen och skippa varmrätten:mrgreen:! Men det uppskattas nog inte av svärmor som ska laga den…
  Återkommer med rapport hur det gick…

 15. Tips! Tema snittar hos Lyxlagat » Tre tjejer i köket

  […] många googlar efter snittar och landar i ett inlägg på temat som Helena skrev när hennes kompis skulle ha […]

 16. Bodils snittar & en fläskfilé med soltorkade tomater och basilika » Tre tjejer i köket

  […] händer det grejer! Äntligen har jag en rapport från hur det gick med Bodils snittar i slutet på augusti. Efter era finfina tips blev det tre olika […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.