Melodifestivalmat i Karlskronakolonin

Vi är ett gäng karlskroniter i exil som träffas då och då och inte sällan är maten själva huvudattraktionen. I helgen trängdes vi framför tv:n för att titta på delfinal tre i Melodifestivalen som sändes från vår gamla hemstad. Vi hoppades på fina vyer från staden och ett och annat bekant ansikte i publiken och blev väl lite smått besvikna när Hamboringen sågs dansande på scenen (“men hallå, vad ska folk tro om Karlskrona egentligen” gastade vi i soffan). Men vi blev å andra sidan smått lyriska över kroppkakorna som fick lite, lite utrymme under sändningen.

Jag hade fått ansvar för kvällens start; snittarna. Inspirerad av matblogg-Niclas gjorde jag en olivröra som klickades på crostini. Efter tips från Maria delade jag fikon, fäste lufttorkad skinka ovanpå och droppade på balsamicocreme med fikonsmak. Och så till sist filorullar med parmesan och rostade solroskärnor. Enkla smårätter som gick bra att förbereda hemma och sedan bygga ihop på plats hemma hos värdparet.

Bubbel, ja tack!

Olivcreme

2 dl svarta, marockanska oliver (inköpta hos Pierias Livs, förstås!)
1 liten vitlöksklyfta
saften av en halv citron
en liten skvätt olivolja
en nypa flingsalt
citronskal till dekorering
crostinis eller baguett

Gör så här:

Dela oliverna och vitlöksklyftan i mindre bitar och mixa med stavmixer till en slät röra. Tillsätt citronsaft och olivolja. Smaka av och tillsätt salt. Låt stå kallt i minst en timme. Fördela på crostinis eller baguetteskivor och pynta med citronskal.

Helenas kommentar: I en “äkta” tapenade ingår sardeller, men eftersom vi har en fiskallergiker i gänget hoppade jag över sardellerna och tillsatte istället en liten nypa salt.

Crostinis med olivcreme

Filorullar

25 st filoark
1 äggvita
3 dl riven parmesan
1 dl rostade solroskärnor
olivolja

Gör så här:

Tina filoarken. Gör en rulle åt gången eftersom de lätt torkar. Börja med att pensla filoarket med äggvita. Strö över parmesan och solroskärnor. Rulla ihop och lägg under handduk. Lägg på bakplåtspapper, pensla med olivolja och grädda i 250 grader, ca 7 minuter.

Helenas kommentar: Jag gjorde rullarna hemma, ca 2 timmar innan de skulle gräddas, och förvarade dem i en plastburk med lock på väg till kalasstället. Gick finfint!

Filorullar med parmesan och solroskärnor

Färska fikon med lufttorkad skinka

Till varmrätt serverades helstekta kycklingfiléer, ugnsbakade grönsaker (potatis, fänkål, tomater, champinjoner och lite till) och en helt grym salsa verde.

Salsa Verde – recept från Laga Lätt, nr 2 – 06

1/2 dl bladpersilja
2 msk kapris
1 msk dijonsenap
1 liten vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1 msk vatten
salt
vitpeppar

Gör så här:

Hacka bladpersiljan och vitlöksklyftan. Mixa alla ingredienser med stavmixer. Tillsätt salt och peppar.

Kycklingfilé, ungsbakade grönsaker och salsa verde

Till kaffet; chokladklubba från Chokladfabriken.

Chokladklubba

Egna omröstningsformulär är ett måste. Jessica Andersson vann vår interna omröstning, så döm om vår förvåning när hon inte ens gick vidare till “Andra Chansen”!

Formulär för omröstning

Tack för bilderna, Jonas!

8 kommentarer

  1. V

    Oj, det missade jag. Sorry.

  2. Jessica

    Hej! Filorullarna låter verkligen supergoda! Kan man göra dem någon dag innan de ska serveras? Hur bör man bäst förvara de isåfall?

  3. Helena

    -> Jessica: Jag rekommenderar inte att göra dem i förväg. Någon timme innan gräddning funkar om du lägger rullarna under handduk eftersom de lätt torkar annars.

  4. Kräftfest med Karlskronakolonin » Tre tjejer i köket

    […] och M var värdpar för Karlskronakolonins kräftfest i början av september. Precis som vid tidigare koloniträffar delade vi upp matlagningen och det hör till värdinnans uppgifter att fördelar arbetet. En […]

  5. Vårig middag » Tre tjejer i köket

    […] italienskt”. Inga ägg, men däremot sparris och risotto. Innan maten drack vi Rotari och åt filodegsrullar med parmesan och solroskärnor och crostinis med tomat- och mangosalsa (tomat, mango, gräslök, limesaft, salt och […]

  6. Italiensk kalasmiddag » Tre tjejer i köket

    […] påse crostini 1 burk tapenade (eller gör en egen olivröra) 2 tomater 1 schalottenlök några droppar olivolja flingsalt svartpeppar från kvarn 1 […]

  7. Filodegsrullar med lammfärs och fetaost » Tre tjejer i köket

    […] filodeg kan man göra lite av varje; drinktilltugg, paket med ruccola och parmesansallad eller t ex en paj. Det går helt enkelt att göra paket […]

  8. Buffé till en lillasyster » Tre tjejer i köket

    […] och välkomna: Rotari Rosé, filodegsrullar med parmesan och solroskärnor (recept här) och crostinis med mango- och tomatsalsa (tomat, mango, gräslök, limesaft, salt och […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.