Hösttecken i köket

Clementiner

När jag åt säsongens första clementin för en dryg vecka sedan började jag fundera över hur säsongsbetonad mat är. Clementiner hör ju defintivt till hösten och när de börjar dyka upp i butikerna känns det som ett säkert hösttecken. Kilopriset avslöjar dock ganska enkelt hur långt hösten har kommit. Idag betalade jag hutlösa 24.90/kg för de små citrusfrukterna (som visserligen var otroligt söta och goda) och då kan man ju dra slutsatsen att vi bara har kommit knappt halvvägs in i oktober.

När det börjar bli kallare ute, när luften är så där frisk och klar och när det är mörkt redan vid halv sju på kvällen, då längtar jag efter soppor. Gärna soppor med lite hetta i. Tydliga smaker och kryddstarkt. Ikväll blir det förresten en fisksoppa med lime och färska örter. Och lite chili. Riktigt mustiga köttgrytor äter jag också gärna när det är höstigt. Grytor med svamp, lök och färsk timjan i… ja, förutom högrev eller fina grytbitar förstås.

Förra hösten köpte jag en otroligt god äppelmust från RosenhillStreets matmarknad. Äppelmusten värmde jag tillsammans med lite stjärnanis och nejlikor och det blev en alldeles ljuvlig höstfika. Så god att det inte krävdes något till. En höstsensation!

Vad längtar du efter nu när hösten har kommit? Något som egentligen går att laga även resten av året, eller sånt som bara hör hösten till? Berätta!

11 kommentarer

 1. Mi

  Äppelsmulpaj med kardemummasmak! Mumsigt värre!! 😎

 2. Tova

  Oj! Jag gav 10 kr kilot på Netto för en 2-3 veckor sedan. Och de var sura och goda som jag vill ha dem! 😉

 3. Pernilla

  Pumpasoppa, höstgryta med grovt nötköt, starka korvar och massor av rotfrukter och alla goda äppelefterrätter. Det är livskvalitet på hösten det!

 4. Maria

  Pumpa i olika former. Jag och en väninna gör “pumpapudding” i ugnen med pumpa, ris, frukt, kanel med mera. Det är verkligen höstmat!
  Sylt i alla dess former! Även om man kan äta sylt när som helst så är det på något vis godast på hösten.

 5. Elin

  Pumpa är lite kul, jag har ett recept på potatisgratäng med pumpa någonstans som är gott. Återkommer om jag hittar det.

  I höstmörkret så vill jag ju gärna ha det här. 🙂

 6. Kinna

  Äppelpajer, grytor och soppor. Alla fantastiska rotsaker som är typiskt för norden. Har redan gått in i höstmatens tecken och njuter i fulla drag. Lade just idag ut en kålpudding. En rödbetssoppa ligger på lut och publiceras snart också.

 7. Maria

  Jag är helt såld på kombinationen äpplen+kanel, det är höst för mig just nu. Sitta och mysa med en stor kopp te och äta de här ugnsbakade äpplena med kanel och nötter som vi gjort flera ggr på sistone, eller varför inte en god äppelpaj.

  Igår gick jag och två kollegor till Muffinsfabriken och delade på en äpple/kanel-muffin. Mums!

 8. Maria

  Ha ha ha, såg just att vi har 666 inlägg i bloggen nu. Det innebär att detta inlägg är “The number of the beast” 😈 😉

 9. Oskar

  -> Maria: Ska preparera mig med vitlök innan jag läser det här inlägget 🙂

 10. MrArboc

  Köttsoppa på renkött är typisk höstmat för mig. Är ju annars nästan beroende av kryddor, men denna rätt får sin smak av köttet (som kokat läääänge), potatis, morötter, kålrot och rikligt med salt. Peppar går an men är absolut inte nödvändigt.

 11. Max

  Är jag “The neighbour of the beast!” nu i så fall, eftersom jag postar i helvetes-inlägget?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.