Matkaravan på Street

Idag deltog två tredjedelar av tjejerna i köket, Helena och Maria, i Lisa Förare Winbladhs Matkaravan på Streets matfestival. Ett mycket trevligt arrangemang med massor av goda smakprov, vi behövde inte äta någon lunch idag. 🙂


Första smakprovet var varm äppelmust och havrekakor från Rosenhills trädgård och musteri på Ekerö. Lisa berättade om vad det egentligen var för frukt som Eva gav Adam i paradiset.


Därefter fick vi smaka fantastiskt god glass från Österhagens Glass i Hjo. Agnetas dröm (äpple, kanel, kardemumma) och vaniljglass. Säljs bl.a. på ICA Kungsholmstorg!


Hos Tistelvind bjöds det på kimchi (koreansk specialitet) och syrade vaxbönor.


Lena från Olja och oliv berättade initerat om olika olivoljor. Vi fick smaka på en mildare från Kreta och en ordentligt pepprig och smakrik olja från Italien gjord på Frantoio-oliver. Det känns verkligen som att vi måste ta tag i den där balsamicoprovningen nu!


Hos de här charmiga gotländska herrarna bjöds det på laxpaté gjord på vildfångad lax. Katthammarsviks Rökeri har vi för oss att det var.


Jürss Mejeri i Flen tillverkar goda ostar som bl.a. kan avnjutas på Leijontornet. Vi smakade på deras version av camembert och en vitmögelost som heter Linnéa.


Sune på Havtornsspecialisten berättade om havtornens goda egenskaper, t.ex. att bären förutom att vara oerhört C-vitaminrika även innehåller B12, en viktig vitamin för oss kvinnor (effektiv mot pms!) (Uppdaterat: se Lisas kommentar!). Vi fick smaka på havtornsmarmelad.


Lisa Förare Winbladh talade gott om quinoa, vi fick till och med en hel påse med oss hem. Hos BioFood bjöds vi även på handgjord ekologisk chokladtryffel med ingefära.

Vid det sista stoppet hade batteriet i min kamera tyvärr gett upp, men vi stannade i alla fall till hos West Chark som åkt ända från Finland för att vara med på matfestivalen. Här provsmakade vi finska delikatesser såsom skinka, rökt lammstek och korv med färskost i. Riktigt riktigt gott!


Skogens guld!


Helenas inköp: äppelmust, inlagd squash med chili och dill och Lisa Förare Winbladhs bok Krydda! Hårda kryddor, mjuka smaker. Och så en påse quinoa som matkaravanens deltagare fick i present.

Maria kom hem med äppelmust från Rosenhill, mjukt tunnbröd, hjortronsylt från Syltkrukan, ett signerat ex av Lisas bok och en mutpåse Annie D’s Laphroaig Whiskey tablet (fudge med whiskeysmak) till sambon. Otroligt nog glömde jag köpa med mig praliner från Robert E’s. Jag var väl hög av alla smakerna antar jag! 😉

En dag helt i vår SMAK!

9 kommentarer

 1. Lisa

  Tack för att ni kom!Kul att ses IRL. Ville bara säga att det inte finns B12 i havtorn enligt några av de mer pålitliga källor jag konsulterat (bl a finska livsmedelsverket. Dessutom finns det inga belägg att B12 hjälper mot PMS. B 12 finns bara i animaliska källor (samt en del syrade och jästa produkter där mikroorganismerna bidrar).Men jag ville inte säga något framför den rare mannen!

 2. Frida

  Kul att läsa om Matkaravanen! Jag var på plats och smakade på egen hand men missade själva karavanen. Nu känns det som om jag fick vara med lite i alla fall 🙂

  Jag hade väldigt sparsamt med pengar med mig men lyckades ändå komma hem med en getostcamembert och ekologisk bacon.

 3. Helena

  Tack själv, Lisa! Det var en kalasbra karavan i snålblåsten. Jaha… då har vi lärt oss att man inte ska lita på män i orange kostym… =)

 4. Maria

  Vi tackar Lisa för korrigeringen, jag har uppdaterat i inlägget också!

  Helena -> Det var ju bara knapparna som var orangea! 😉

 5. Helena

  ->Maria: haha… ja, jag kom på det. Jag är nog fortfarande lullig av alla härliga smaker! =)

 6. Tre tjejer i köket » Arkiv » Örtiga kotletter med quinoa och bönor

  […] Helenas kommentar: quinoan (som jag fick under matkaravanen på Street) var en ny bekantskap. Gott! Enda minuset var att den blev lite grå och inte såg så där jätteaptitlig ut. Ska den se ut så, Lisa? God och enkel rätt som jag absolut kommer laga fler gånger ! […]

 7. Tre tjejer i köket » Arkiv » Highlights från Streets matmarknad 2005

  […] Liksom mina medbloggare så var jag på Streets matmarknad för ett par veckor sedan och det blev en hel del fynd till skafferiet; […]

 8. Tre tjejer i köket » Arkiv » Inlagd squash

  […] Den inlagda squashen med chili och dill som jag köpte på Streets matmarknad i höstas är en riktig höjdare. Squashen kommer från Åkerby Handelsträdgård och är alldeles lagom chilihet. Igår åt jag den till hemlagat potatismos och chorizokorv och då slog mig tanken att den faktiskt inte fått den uppmärksamhet den förtjänar; så här är den! […]

 9. Inlagd squash » Tre tjejer i köket

  […] inlagda squashen med chili och dill som jag köpte på Streets matmarknad i höstas är en riktig höjdare. Squashen kommer från Åkerby Handelsträdgård och är alldeles […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.