Gryta Vin Chaud i novembermörkret

Det är ju nästan så att man kan tro att vi har slutat äta mat här hemma om man tittar på den alltmer minskande uppdateringarna från mitt hörn. Vi äter fortfarande tre mål om dagen och ett och annat onyttigt också däremellan. Däremot ska jag väl erkänna att sambon är lite herre på täppan i köket just nu. Speciellt sedan han fick hem två efterlängtade kokböcker: The Escoffier Cookbook: And Guide to the Fine Art of Cookery for Connoisseurs, Chefs, Epicures och The Concise Larousse Gastronomique. Det är mycket prat om det franska köket här hemma!

Idag var det  jag som var bakom kastrullerna och det blev Gryta Vin Chaud till middag. När maten äntligen var på tallriken fanns det dock inga laddade batterier i kameran så tyvärr blev det inget foto på resultatet. Grytan serverades med kokt potatis, frästa champinjoner och en grönsallad med valnötter och äpple. Det är lite pre-julstämning över den här grytan eftersom den doftar julkryddor och apelsin. Perfekt för novembermörkret alltså!

Gryta Vin chaud

 • 600 gram grytbitar
 • smör att steka med
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 tsk kanel
 • 1 krm mald kryddnejlika
 • 3 lagerblad
 • 2 dl rödvin
 • 2 msk fond
 • 1 msk soja
 • tunna skalstrimlor från en apelsin
 • mjöl att ev reda med
 • 1 pkt matlagningsgrädde
 1. Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i smör.
 2. Krydda med peppar, kanel, kryddnejlika och lagerblad.
 3. Häll på rödvin, fond och soja. Låt grytan puttra  ca 1 timme.
 4. Ciselera apelsinskalet. Rör ner apelsinskal och grädde och red med lite mjöl.
 5. Låt grytan koka några minuter till.

4 kommentarer

 1. Annette

  Kul med en köttgryta med “vin chaud”-kryddning. (“Vin chaud” är de franska alpernas motsvarighet till glögg – fast inte riktigt lika gott som glögg, tycker jag). Fast jag skippar nog grädden.

 2. Elin

  Det var precis det som jag funderade på när jag lagade grytan, ja att glögg borde vara gott att koka kött i, för rödvin passar ju och diverse julkryddor, det kan nog komma en uppföljning om glögg i maten i en matblogg nära dig i december 🙂

 3. Sven

  :mrgreen: Det smakar inte inte skit det där.
  Väldigt smaklig sida.

 4. Sussie

  Trevlig sajt och recept, håller just på att fixa denna gryta. Känns som det kan bli bra. Återkommer med kommentarer. 😆

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.