Fiskgryta med lime & örter

Om någon tror att det är krångligt att göra en fiskgryta får han/hon motsatsen bevisad i och med det här receptet. Det blir gott utan några större ansträngningar. Jag använder ofta Limfjordsmusslor på burk eftersom jag tycker att det är allra enklast och väldigt gott. Den som vill koka musslor själv gör det riktigt geschwindt genom att skrubba, kasta dem som är öppna och koka i vitt vin och vitlök i ca tio minuter (kasta dem som inte öppnat sig) och får dessutom en god “snabbfond” att använda i grytan på köpet.

I den här grytan har jag använt limesaft istället för vitt vin. Det ger en god syrlighet och passar bra till laxen och musslorna. Rikligt med gräslök och dill ger rätten det lilla extra.

Fiskgryta med lime och örter

Till fyra portioner behöver du:

2 portionsbitar lax
1 burk musslor i vatten – häll inte av all vätska, ca 2 msk används i grytan
1 förp krossade tomater
ca 4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1/2 purjulök
1 fänkålshuvud
1 lime
1 knippe gräslök
1 bunt dill
olja/smör till stekning
salt
svartpeppar
chilipulver

Gör så här:

Hacka purjo och dela fänkålen i små bitar. Fräs grönsakerna i lite olja/smör utan att de tar färg. Tillsätt 2 msk vätska från musslorna, buljongtärningen, hälften av vattnet och de krossade tomaterna. Låt puttra i ca 15 minuter (men se till att inte fänkålen kokar sönder – det är gott om den fortfarande är krispig). Tillsätt limesaften, salt, chilipulver och svartpeppar och resten av vattnet om du tycker att det behövs mer vätska. Dela laxen i bitar och lägg i grytan. Fisken blir klar på några minuter. Tillsätt musslorna, dillen och gräslöken och dra grytan från plattan. Musslorna ska inte koka, bara bli varma (eftersom de lätt blir torra). Servera tillsammans med bröd.

Fiskgryta med lime & örter

Helenas kommentar: En klick aioli eller smaksatt creme fraiche är gott till grytan!

8 kommentarer

 1. Elin

  Du verkar ha kommit in i ett riktigt fänkälsstim. Grytan lät snabb och enkel, ska definitivt göras vid tillfälle 🙂

 2. Oskar

  Som av en händelse har jag nyss handlat fänkål och lax. Kanske ska prova detta istället för den tänkta pajen…

 3. MrArboc

  2 laxfileer? I min värld är en fiskfile en hel sida av en lax (eller abbore, eller röding, eller…) men det skulle ju bli en himla massa soppa. Är det sådana där portionsbitar man hittar i frysdisken som menas kanske?

 4. Helena

  -> MrArboc: Hoppsan! Du har alldeles rätt; jag menar två portionsbitar. Ska ändra i receptet. 🙄

 5. Oskar

  Puh! (sprickfärdig efter att ha följt ursprungsreceptet) 😀

 6. Hösttecken i köket » Tre tjejer i köket

  […] Gärna soppor med lite hetta i. Tydliga smaker och kryddstarkt. Ikväll blir det förresten en fisksoppa med lime och färska örter. Och lite chili. Riktigt mustiga köttgrytor äter jag också gärna när det är höstigt. Grytor […]

 7. Matsedel, vecka 44 » Tre tjejer i köket

  […] Fisksoppa med rotfrukter, lax, räkor och musslor. Ungefär så här. […]

 8. Mikael

  Hej Helena,fiskgrytan ser verkligen ut att smaka gott,det passar bra med grytor och soppor så här på den lite ruggiga hösten,tack för receptet!Jag har en websida på engelska om knivslipare,kanske att nån vill läsa om detta,många har ju en kökskniv men de flesta struntar i att den blir slö och farlig,mvh Mikael.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.