Matlagning hos Helena, 30/3 2006

Äntligen lyckades vi synka våra kalendrar och få till en matlagningskväll, denna gång hemma hos Helena. Ragazze goes GI med hjälp av boken Klaras GI-mat som innehåller trevliga recept och fina bilder!

Parmarulle med avokadokräm
Parmarullar med avokadokräm
Till 4 portioner behöver du:
1 avokado
1 dl kesella (10%)
saft av en ½ citron
½ liten rödlök
1 hg parma- eller serranoskinka
salt & peppar
rostade pinjenötter

Gör så här
Mosa avokado och finhacka löken. Blanda avokado och lök med kesellan och citronsaften, smaka av med salt och peppar. Klicka ut röran på skinkskivorna och rulla ihop dem till rullar. Servera med rostade pinjenötter och dekorera gärna med färska örter. Vi använde färsk oregano och ringlade dessutom lite olivolja över.

Sesampanerad kyckling med avokadosallad
Sesampanerad kyckling med avokadosallad och ingefärssås
Till 4 portioner behöver du:
4 kycklingfiléer
4 dl sesamfrön
1-2 ägg
salt & peppar
olja att steka i

Avokadosalladen
2 avokador
3 röda äpplen (vi använde Royal Gala)
salt & peppar
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
en knippa gräslök

Gör så här
Börja med salladen. Skär avokado och äpplen i små tärningar, blanda i en skål. Salta och peppra, häll på olja, vinäger och finhackad gräslök. Blanda väl.

Skär kycklingfiléerna i 3-4 delar på längden. Knäck ägg i en djup tallrik, salta och peppra. Vispa lite med en gaffel så att ägget blandas. Häll upp sesamfröna i en annan tallrik. Panera kycklingen genom att först doppa den i äggblandningen och sedan i sesamfröna. Se till att fröna täcker så mycket som möjligt av kycklingen.

I originalreceptet står det att man ska steka kycklingen på medelhög värme tills filéerna är gyllenbruna. Vi tyckte dock att sesamfröna hade en tendens att brännas väldigt lätt så vi brynte bara kycklingen i stekpannan och sedan fick den gå klart i ugnen. Servera kycklingen med avokadosalladen och såsen nedan. Om man inte klarar sig utan ris rekommenderas fullkornsris som tillbehör, vi tyckte dock inte att det behövdes.

Ingefärssås
Gör så här
Riv en bit färsk ingefära, ca 2×2 cm och blanda med 2 dl kesella 10% och ½ dl crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Vi smakade av ytterligare med lite pressad citron och sambal oelek eftersom vi tyckte såsen var lite väl tam i sin ursprungliga form.

Ugnsbakade äpplen med nötter och kanel
Ugnsbakade äpplen med nötter och kanel
Till 4 portioner behöver du:
6-8 äpplen
1 msk kanel
1 msk fruktsocker
1 dl blandade nötter (vi använde pecannötter och skållad mandel)

Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Skala äpplen, kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. Varva i smord form med kanel och fruktsocker. Hacka nötterna och strö dem över äpplena. Baka i ugnen tills äpplena är mjuka och har fått fin färg. Vi serverade desserten med lite vaniljkesella, inte så värst mycket GI över den men åh så gott! 🙄

I boken finns för övrigt ett recept på hur man gör sin egen vaniljkesella, men vi körde på den lata/bekväma varianten! 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.