Risonirisotto och chorizo

Risonirisotto och chorizo

Ibland är det svårt att variera vardagsmaten. Det blir en hel del kyckling och lax här hemma av bara farten, så när jag får någon annan idé gäller det att prova den på en gång. Jag hittade ett risottorecept i ett gammal nummer av Laga Lätt som jag förändrade och tillsammans med chorizo blev det en alldeles utmärkt tisdagsmiddag.

Till två portioner behövs:

2 dl risoni
1,5 dl vitt vin
5 dl hönsbuljong
2 schalottenlökar
1 dl riven parmesanost + lite extra till servering
1 stor burk champinjoner (trattkantareller är ännu bättre!)
2 st chorizokorvar
15 cocktailtomater
15 oliver
1/2 msk smör att steka i

Gör så här:

Hacka löken fint och bryn den hastigt i smöret. Tillsätt risonin och låt den gå med en liten stund, men se upp så att den inte blir bränd. Häll i vinet och låt det dras upp av risonin. Tillsätt sedan hönsbuljongen i småduttar under omrörning. Det tar ca 20 minuter för risotton att bli klar. Häll i svamp och riven parmesan. Skär några snitt i chorizon och stek den i grillpanna. Servera tillsammans med cocktailtomater, oliver och hyvlad parmesan.

Helenas kommentar: Välj en chorizo med lite drag i om du tycker om het mat!

8 kommentarer

 1. Vickan

  Vad GOTT det lät!! och vilken snygg korv sen! 😉

 2. Elin

  helt klart den snyggaste korven någonsin i denna matblogg (å andra sidan så köper jag aldrig korv, ehum)! Vilka oliver använde du?

 3. Helena

  Ja, visst är chorizon snygg! :mrgreen: Om ni bara visste vilken Lützendimma som uppstod eftersom jag envisades med att steka i gjutjärnsgrillpannan. Vad gör man inte för konsten? Och JAAAAA, Elin, det är fuloliver. Men jag vill helst inte prata om det. Punkt. 😳

 4. Oskar

  Provade receptet idag, men med avorioris i risotton istället för risoni som tydligen inte ingår i min Hemköps sortiment (vad är egentligen risoni? aldrig använt själv…). Jättegott. Möllers Salcicchia med 95% kötthalt passade utmärkt till men blev inte riktigt så vacker som korven på bilden ovan. Tycker det är roligt med nya idéer på lättlagad vardagsmat. Behöver lite nya uppslag…

 5. Oskar

  OK, var som jag trodde då. Kikade igenom både pasta- eller rishyllorna. Vad var fördelen med Risoni i receptet? Snabbare än avorio/arborioris? Godare? Bara annorlunda? Någon som förresten kan reda ut begreppen avorio/arborio?

 6. Helena

  -> Oskar: Anledningen till att jag använde risoni istället för ris var att jag ville testa nåt nytt och att jag hade risoni hemma. Och dessutom gick det snabbare med risoni. Lite annorlunda smak blev det förstås och riset vinner. Skillnaden mellan avorio och arborio vet jag inte… ❓

 7. ulla i lillstan

  Vi som är stora korvomaner kommer att prova detta. Jag föredrar faktiskt risoni framför vanligt ris. Men som sagt det är ju en smaksak

 8. Quinoa på gården » Tre tjejer i köket

  […] en lätt sallad var det ingen av oss som var sugen på i värmen och tillsammans med lite chorizo (min nya favorit!) blev det riktigt […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.