Semlor!

Vi har tjuvstartat med semlor här borta. Det hela höll på att sluta med katastrof. För det första så hade ICA ingen jäst för söta degar. För det andra så blev blandningen med smält smör och mjölk allldeles för varm så det tog en evighet att få ner den till 37 grader. Eftersom jag redan hade blandat i den sista kardemumman så var det inte aktuellt att värma ny mjölk. Och för det tredje, när semlorna väl stod och jäste i köket så öppnar “någon” köksfönstret på vid gavel. Sedan så jäste det inte så mycket mer i köket.

Men det blev semlor trots allt, om än i något mindre och kompakt modell.

Sedan kan man ju diskutera hur länge som helst HUR de ska serveras. Jag gör på mammas vis; blandar lite smulat innankråm från semlorna tillsammans med finriven mandelmassan i den vispade grädden.

3 kommentarer

 1. PO

  Jag har tagit efter min mor, då jag ska göra “innanmätet” på semlorna.
  Nu gör jag inte detta alltför ofta men när jag gör det så gröper jag ur bullarna och blandar brödet med mandelmassan och lite mjöl så att det blir lite “krämigt”.
  Funkar fint tycker jag.
  För övrigt så är detta en kanonsida!:grin:

 2. Sofia

  jäst för söta degar är ett nytt påhitt. det kom för några år sedan. fungerar hur bra som helst med vanlig jäst. möjligtvis måste degen jäsa lite längre, men det är bara bra för smaken.

 3. Tre tjejer i köket » Semlor – the end

  […] semmelbak här i matbloggen har ju inte gått så bra. 2006 så blev de ju som tennisbollar och 2008 så blev det ju fullkornssemlor av […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.