Myntasås till lammstek

Är det något som jag verkligen kan längta efter smakmässigt på temat engelsk mat så är det klassisk lammstek med myntasås. Typisk så kallad sunday roast här hemma i vår familj. I England finns myntasås att köpa på burk till liten peng i närmsta mataffär men här hemma i Sverige får vi göra den själva.

Vi gör vår egen myntasås på fri hand i allehanda variationer och smyger ibland ner tex vitlök och kapris som variation men det är alltid bra att ha en ”vanlig” omgång klar att användas i kylskåpet. Den passar fint till bulgursallad i olika varianter, i brödbak, eller till att toppa pizzan med aubergine och fetaost med . Men oftast serveras myntasåsen som tillbehör till söndagssteken. Mynta är tacksamt att odla hemma i trädgården. Förutsatt att det är den där varianten som doftar nästintill tandkräm.

Myntasås

  • en rejäl knippe myntablad
  • en nypa salt
  • 4 tsk kokande vatten
  • 4 tsk vitvinsvinäger
  • 1 rågad tesked strösocker
  1. Finhacka myntabladen ordentligt. Lägg dem i en skål och blanda med saltet.
  2. Häll i socker och kokande vatten. Blanda ordentligt och låt det sedan svalna.
  3. Rör ner vinäger och smaka eventuellt med ytterliggare salt eller socker. Det ska ha en lätt syrlig smak av vinägern och inte bli för sött av socker. Späd ev med ytterliggare vatten. Det går även att späda med lite olivolja för att få den lite mer vinegrätteliknande. Förvara i en tätsluten burk.

myntasås

8 kommentarer

  1. Hanna

    Kul med mint sauce, något som jag inte riktigt fastnat för här. Inte än iaf. 🙂

  2. Fröken Dill

    Det har jag faktiskt aldrig ätit, trots att jag gillar mynta!
    Måste testa.

  3. Matskafferiet

    Det har jag aldrig testat faktiskt!

  4. Victoria

    Låter gott! Hur länge håller det sig i kylen? Tack för en bra blogg med tips & ideer 🙂
    Vh Victoria

  5. Helena

    Myntasåsen kan nog ge god smak åt t ex en bulgursallad. Jag måste prova!

  6. Påskmiddag 2012 » Tre tjejer i köket

    […] med myntasås, blomkålspuré och rotgrönsaker ugnsrostade i […]

  7. Påskrelaterade sista-minuten-tips » Tre tjejer i köket

    […] Helena har massor av fina tips i det här inlägget. Lagar du lammstek så får du inte glömma myntasåsen! Den här solgula mandeltårtan gör jag gärna innan påskhelgen tar slut. Ambrosiakaka med […]

  8. TBT – oktobermat » Tre tjejer i köket

    […] okt 2011: Dessto mer recept året senare då jag bland annat bloggade om myntasås att ha till lammstek. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: