| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av måndag 16/04 2007 kl. 10:09 5 kommentarer

Laxcheesecake

Det här blev en lyckad rätt på årets påsklunch. Den passar dock på vårens alla buffébord tycker jag och blir allra bäst om den görs några timmar i förväg. Om du har ont om tid, ställ åtminstone in kavringsskalet i kylen en timme så att den ”sätter sig”.

LAXCHEESECAKE

  • 300 g kavring
  • 75 g smör
  • 2 pkt philadelphiaost
  • 2 dl lätt créme fraiche
  • 250 g rökt lax i bit
  • 2 smålökar
  • 1 kruka finklippt gräslök (eller dill, men vi hade så mkt dill på påskbordet så jag valde gräslök istället)
  • flingsalt och vitpeppar
  • ev lite citronsaft
  • 150 g röd stenbitsrom
  • ett par citronskivor för dekoration
  • finklippt kryddkrasse
  1. Smält smöret.
  2. Finfördela brödet i en matberedare eller mixa det med en mixer.
  3. Blanda smör och bröd. Tryck ut brödröran i en form med löstagbar kant.
  4. Skär laxen i små tärningar. Finhacka lök och klipp gräslök.
  5. Blanda philadelphiaost med créme fraîche i en skål. Rör ner lax, lök och gräslök. Smaka av med flingsalt och vitpeppar. Smaka av med lite citronsaft.
  6. Bred laxröran över kavringsbottnen.
  7. Dekorera med stenbitsrom och garnera med citronbitar och finklippt kryddkrasse.

Liknande inlägg:

5 svar till “Laxcheesecake”

  1. Anna skriver:

    Hej! Till hur många räcker Laxcheesecakereceptet? Blev så himla sugen på att bland annat göra den till sambons födelsdag!
    Hälsningar Anna

  2. Elin skriver:

    Anna, räkna kanske på 8-10 bitar ”bufféportioner”, den är ju ganska mäktig med sina 400 gram piladelphiaost så man kanske inte enbart äter laxcheesecaken, men den gör sig bra till lite småplock, sallad etc 🙂

  3. Agnetha skriver:

    Oj vilken trevlig ”matsida” ni har! Är inne här ibland och kollar runt. Laxcheescaken ser jättegod ut. Den ska jag prova. I receptet står det en ”löstagbar botten/form”. Men på bilden ser det ut som om ni gjort den i en Höganäs-pajform. Stämmer det? Verkar trevligare än en form m löstagbar botten.

  4. Elin skriver:

    Hej Agnetha! En form med löstagbar kant är att föredra men jag har ingen så höganäsform får liksom duga här hemma men den gör det svårt att skära upp snygga tårtbitar av laxcheesecaken på detta vis…

    Ett alternativ som jag funderade på just igår när jag gjorde den igen var att helt enkelt skära ut rundlar direkt av kavringsbrödet och bre fyllningen ovanpå och servera portionsvis (men sedan kom jag på att jag skulle få mer rester om jag utnyttjade en hel pajform, haha!)

  5. Catty skriver:

    denna MÅSTE jag bara testa. 🙂

  6. […] en repris på förra årets laxcheesecake. Det är verkligen ett enkelt recept som jag gärna rekommanderar till trötta amningshjärnor. […]

  7. […] soppa passar fint som förrätt. Eller laxcheesecake. Ska du preppa förrätt till många så kan du kolla på receptet med salmalax med svenska […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *