Vurma på Kungsholmen

Ett stenkast från vår lägenhet ligger Vurma; ett café med drygt tio sorters kalla mackor, lika många grillade och dessutom en mängd sallader, kanelbullar och kakor. Hit går jag med jämna mellanrum, men allra oftast under våren och sommaren då jag nästan uteslutande tar med mig min macka och sitter ute och äter.

De kalla mackorna finns i två storlekar (35/45 kr) och namnen gör mig alltid lite fnissig när jag ska beställa. Vad sägs om en student, drake, ängel eller tant? Eller de grillade mackorna rugguggla, fjant eller stolpskott?

Enligt Vurmas hemsida bakar de sina bröd med Saltå Kvarns kravmärkta mjölsorter och försöker att använda mer och mer surdeg. Det finns alltid flera sorters bröd att välja mellan, t ex rågkross, oliv- och sesambröd.

På Kungsholmen ligger Vurma på Polhemsgatan 15, men du hittar även ett Vurma-café på Gästrikegatan 2 i Vasastan.

En av mina mackfavoriter är Tanten med halloumi, citron och örter.

En stor tant

Saltå Kvarns kravmärkta juicer är goda. Just nu tycker jag bäst om äpple- & mangojuicen.

Äpple- och mangojuice från Saltå Kvarn

Härom dagen åt jag min macka precis vid Riddarfjärdskanten. Inte ens fem minuters promenad hemifrån och jag borde nästan skämmas som kan njuta av den här utsikten varje dag.

Över Riddarfjärden

Över Riddarfjärden

7 kommentarer

 1. Husmoderns

  För att inte tala om Vurmas bullar!

 2. Max

  Jag minns när Saltå Kvarn bara dyrkades av antroposofer och hippies. Vi stackars Waldorfungar tvingades äta stenhårda nyttiga limpor och kli, hirs och torra gryn bara för att nån högt uppsatt inom lärarkretsen blivit mutad av Saltå Kvarns onda VD. Det är vad jag tror i alla fall. Inte kan man väl frivilligt köpa deras produkter? Eller var jag för liten för att uppskatta det vackra i deras hälsosamma mat? På den tiden var ju korv en lyxvara, endast serverad på friluftsdagar och utflykter.

 3. Elin

  Max, jag köper deras produkter för att de är så jäkla snygga, och det räknas nog varken till antropofosiskt eller hippie, kanske ska lägga till ytlighetskommiten som en tredje kategori 😎

 4. Max

  Elin, numera har Saltå Kvarn blivit lite mer rumsrent, men när jag var liten fick man typ spö av de stora grabbarna i Hökarängsskolan om man berättade att mamma drev Källan (en sån där waldorf-butik som sålde biodynamisk mat). Jag brukade ljuga och säga att jag gick i en privatskola för att slippa bli mobbad. Det var hårt att vara waldorfunge.

 5. Oskar

  -> Max: Jag saknar ord efter denna tårdrypande skildring från din barndom 😀 Jag kommer hädanefter alltid att tänka på dig då jag står där vid hyllan med Saltås produkter. Men tror du kanske inte ändå att dessa baljväxter och hirsprodukter gav dig kraft att lyckas så väl i eurytmin som du gjorde?

 6. Max

  Oskar: haha, jo. Eurytmin krävde sin man, och det var nog mycket tack vare Saltå Kvarns grovkorniga matvaror som man lyckades hålla det tempo som läraren förväntade sig. Eller så var sanningen att man skolkade varenda Eurytmilektion från 8:an och framåt. 😛

 7. Charlotte

  Hej! Jag vill bara tala om att jag precis börjat jobba extra på Vurma! Det är ett supermysigtcafe och deras mackor och sallader är mumsmums! Dessutom gillar jag den kitschiga inredningen och de vackra tavlorna som finns på Vurma Polhemsgatan. Idag introducerade jag en ny kaka på menyn ; kladdkaka toppad med halloncheesecake-smet ; den där ni skrivit om. Den blev en hit! Nästa gång jag jobbar ska jag göra saffranspannkaka tror jag. Tipsa gärna om vad ni vill se i kakdisken!!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.