| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av torsdag 31/08 2006 kl. 21:39 8 kommentarer

Gästblogg: Mjölmålla

Bredvid pastapaketen, avorioriset, couscousen och bulgur har quinoa numera abonnerat lite hyllutrymme i mitt skafferi. Helena har ju tidigare tipsat om hur denna välsmakande (beroendeframkallande?) sydamerikanska ört kan användas. Quinoa skall enligt uppgift på svenska heta mjölmålla. Den uppskattade hipfaktorn hos ordet ”mjölmålla” har sannolikt förmått de svenska leverantörerna att avstå från att marknadsföra produkten under detta namn. Hos mig har quinoa blivit ett trevligt alternativ till couscous och ris. Ett GI på 35 är heller inte illa (om man tror på sådant).

Ingredienser till quinoal

Quinoasallad med lax och räkor

Ca 4 portioner

2 dl quinoa
1½ msk kycklingfond eller en hönsbuljongtärning
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 msk citronsaft
½ gurka
2 tomater
1 rödlök
cayennepeppar
en näve bladpersilja
500 g oskalade räkor (som skalats) alt en burk skalade räkor i lake
400 g kallrökt lax

Gör så här:

Skölj quinoan och koka enligt anvisning på paketet, men tillsätt hönsbuljongen istället för salt. Ta kastrullen från plattan och låt stå några minuter. Tillsätt sedan en pressad vitlöksklyfta, olivoljan och citronsaften. Tärna gurkan och skär tomaterna i små bitar. Hacka rödlöken. Blanda allt i quinoan. Krydda med cayenne, salta vid behov. Blanda vid serveringen ner räkorna samt grovt hackad bladpersilja. Laxen kan serveras vid sidan av eller strimlad blandas i salladen.

Quinoasallad med lax och räkor

/ Oskar

Liknande inlägg:

8 svar till “Gästblogg: Mjölmålla”

  1. Max skriver:

    Oskar, du vet vad jag tycker om lax! 😉

  2. malena skriver:

    Hej! Tänkte tipsa om en äpplegröt på Quinoa som blir jättegod! Den tar ett tag att göra, men är väldigt god att äta på helgmorgnar när man har lite tid.
    2 äpplen, 1,5 dl quinoa, 3 dl äpplejuice, 2 msk russin och någon tsk kanel är vad som behövs.
    Skölj quinoa i vatten och låt rinna av. Låt koka upp i juicen. Tillsätt äpplena i klyftor samt russin och kanel. Koka på ganska stark värme i ca 15-20 min (tills quinoan är mjuk och har en bra konsistens). Gott med mjölk och lite mer kanel! 😛

  3. Oskar skriver:

    -> Malena: Kul med ett nytt användningsområde för denna spännande råvara. Ska prova gröten!

  4. Lisa skriver:

    Oj, det där lätt gott. Har du provat röd quinoa? Den är ännu godare.

  5. Oskar skriver:

    Röd quinoa står i skafferiet 🙂 Jättegod! Har matälskaren fler användningsområden för Quinoa?

  6. Helena skriver:

    Den röda quinoan har seglat upp som en favorit i det minsta Ragazzeköket. Den smakar mer och är snyggare! 😛

  7. Lisa skriver:

    Det viktigaste är att rosta den lätt före användning. Jag har ett par kanonrecept som jag kör snart i min blogg.Jag gillar kombin lax oxh quinoa. Känns helrätt.

  8. Oskar skriver:

    Aha, rosta quinoan. Ska prova det. Ser fram emot dina recept, Lisa ❗

    Rena rama chatten här på Ragazze plötsligt 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *