Mer surdeg

Ett tips till alla som liksom Elin är hooked på surdeg (en hel del att döma av googlingarna som leder hit): Matälskaren har en liten surdegsskola i inte mindre än 6 delar!

Läs och lär, baka och njut!

9 kommentarer

  1. Polly

    Hej tjejer!

    Ett tips, ni borde ha blogginläggen indelade i kategorier, för nu då när jag som efterrättsansvarig på tjejmiddag letar avancerade, kaloristinna och gudomligt goda desserter för att imponera på tre kompisar med, så skulle det ju vara finurligt om jag kunde gå på katergori “dessert” eller så och leta…

    Men ni kanske kan hjälpa mig med ett tips i allafall?

    Tusen tack på förhand,
    allra ödmjukast
    Polly

  2. Maria

    Kära Polly!
    Kategorier är något som står på vår att-göra-lista inför ragazze v.2. Blogger har ju tyvärr inte den funktionaliteten ännu, men vi tittar på andra lösningar som kanske kommer tas i bruk under hösten. Tills vidare kanske jag kan få fresta med följande:

    Key lime paj med kanel och jordgubbar
    Rabarber med mandelfras
    Jordgubbsdessert på italienska
    Fruktsallad i sockerlag med habaneropeppar
    Chokladkaka med lime
    Limeglass med syrlig sås
    Gino
    Hallonsorbet med basilikasirap
    Panna cotta
    Ananastortilla

  3. Polly

    Mums, det ser lovande ut! Finns det någon personlig favorit du rekommenderar?
    /P

  4. Maria

    Key lime-pajen var fantastisk, men kräver förberedelse (man gör den dagen innan servering). Fruktsalladen med habanero var spicy och god, och så kan man låtsas att man är nyttig (det är ju FRUKT! …och ehm sockerlag). Ananastortillan är supergod och ett lite annorlunda sätt att använda tortillas på än man är van vid. Och så nyårsaftonens höjdpunkt, hallonsorbet med basilikasirap. Att hallon och basilika kan smaka så bra ihop.

    Oj vad bra jag var på att rekommendera! 😉 ALLT är gott!

  5. Polly

    Tack tack!! 🙂

    Btw, lakritspulver, vet du var det finns…?

  6. Maria

    Nix, ingen aning, men kanske i bakhyllan i en välsorterad livsmedelsaffär. Såg att jag klantat mig med länken till pajen så här kommer den rätta:
    Key lime paj med kanel och jordgubbar

  7. Jennie

    Hej, fick “träff” på er sida när jag letar efter var man kan köpa lakritspulver? Någon som vet om man kan beställa på nätet? Har ej hittat någon affär på gotland som har.

  8. niklo

    lakritspulver vet jag inte riktigt vad det skulle vara men lakritsrot kanske är nåt!? det finns iallafall att inhandla i välsorterade krydd/tebodar. vad ska den användas till?
    /n

  9. Sandra

    Hej lakris pulver och granulat tjejer hittar ni på http://www.borgebykryddgard.se leveranstid 1-2dagar. Här kommer ett kanon recept oxå. Ett måste att pröva.

    Chokladdoppad lakritskola
    ca 28 st

    2 dl socker
    2 dl grädde
    1/2 dl, ca 50g, glykos eller honung
    1/2 msk laktritsgranulat eller laktritspulver
    40 g mörk choklad
    250 g mörk choklad att doppa i

    Koka socker och grädde på svag värme tills sockret löst sig. Tillsätt glykos, lakrits och choklad. Koka till mjukt kulprov eller 120 grader. Häll upp kolan i en oljad folieform, cirka 15×20 cm eller på ett bakplåtspapper med uppvikta kanter eller på en silikonbakmatta. Låt kolan kallna och stelna över natten. Skär upp kolan med en vass, lätt oljad, kniv.
    Temperera chokladen och doppa kolorna med en doppgaffel i chokladen. Lägg dem på bakplåtspapper eller gallertills chokladen stelnar. För att chokladen ska stelna och bli blank bör den vara tempererad.

    Ha det fint Ciao ciao, mvh Sandra Fantini

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.