Panna cotta

Inför morgondagens middagsbjudning har jag gjort panna cotta ikväll. Det måste vara världens enklaste dessert! Få ingredienser, inget komplicerat och inte en endaste minut i ugnen. Dessutom går det alldeles utmärkt att förbereda dagen innan.

För sex personer behövs:

7 ½ dl grädde
3 tsk gelatinpulver
1 vaniljstång
¾ dl strösocker

Gör så här:

Smörj sex portionsformar (1½ dl) med olja. Lägg 3 msk grädde i en liten skål och strö gelatinpulver i ett jämnt lager ovanpå. Låt stå och svälla. Lägg resten av grädden i en kastrull tillsammans med vaniljstång (skårad) och socker (byt ev ut halva vaniljstången mot lite vaniljsocker om du inte vill ha en svart panna cottabotten, eftersom vaniljen lägger sig på botten). Värm försiktigt under omrörning till strax under kokpunkten. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner gelatinet i gräddsmeten tills det lösts upp. Fördela smeten i formarna och ställ dem kallt i minst två timmar.

Tips! Om du hellre vill servera panna cottan på tallrik än i glas, går det finfint att låta den stelna i plastmuggar och sedan stjälpa upp dem på en assiett!

Imorgon blir det hallonsås till panna cottan. Lätt som en plätt att göra. Mixa hallonen, tillsätt en skvätt vatten, lite socker och några droppar citron. Även såsen mår bra av att stå i kylen över natten!

4 kommentarer

 1. Anonymous

  Du kan ochså smaksätta den med vit choklad. DET är en höjdare tillsammans med hallonsås. Jag vet 😉

  /LiS

 2. Elin

  JA! Vit choklad! Hur mycket? Hur då!

 3. Helena

  Tack för tipset, LiS! Hur mycket choklad behövs? Det låter riktigt gott!

 4. Fredagsmiddag « Mysans kök

  […] Jaa, men maten då? Hmm, med tanke på att jag har knappt 3 timmar på mig så får det blir någon enkelt, kanske en variant på den här salviakycklingen med fänkål? Och till efterrätt antingen mascarpone blandad med smält vit choklad och färsk frukt(gott!!), eller panna cotta, eller kanske enkel ostbricka, eller mangolassi? […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.