Filodegspaj med spenat, champinjoner & fetaost

I senast numret av Coops medlemstidning hittade jag ett recept på filodegspaj som jag var tvungen att prova. Eftersom jag inte är så förtjust i traditionell pajdeg, är filodeg ett perfekt substitut; den är lättanvänd, frasig och god.

Den här varianten heter börek och om jag har förstått rätt förekommer den flitigt i Turkiet, Kroatien och övriga Balkanländer. Jag har dock lärt mig att inte diskutera maträtters ursprung (<- enda gången vi har blivit tvungna att stänga av kommentarsfunktionen i ett inlägg – puh!), så jag lämnar ämnet. 🙂

I Coops ska man pensla filodegsarken med en blandning av yoghurt, olivolja, ägg och kryddor innan man lägger på nästa lager. Genialt! Yoghurtblandningen, även om det bara blir en liten mängd, gör att filodegsbotten blir mer porös och härlig.

Jag justerade originalreceptet en aning och lade till champinjoner, så jag antar att det inte blev någon äkta börekpaj. Det blev hur som helst en supergod paj som jag serverade tillsammans med tomat- och olivsallad. Resterna värmde vi till lunch dagen efter och då hade smakerna kommit fram ännu mer. På bekostnad av att ”fraset” i filodegen försvann, förstås.

Filodegspaj med spenat, champinjoner och fetaost

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 champinjoner
2 msk olivolja
400 g färsk spenat.
1 tsk flingsalt
0.5 tsk finrivet limeskal
1 tsk spiskummin
1 msk citronsaft
3 ägg
2 dl yoghurt, 10%
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
250 g färsk filodeg
150 g fetaost
olivolja – att pensla med

Persiljeolja
0.5 dl olivolja
0.5 dl finhackad persilja
lite finriven vitlök
salt

Gör så här: 

Finhacka lök och vitlök och skiva champinjonerna och fräs dem sedan i olja tills de blir mjuka. Tillsätt spenaten och låt pannan stå kvar på plattan i några minuter tills spenaten är mjuk. Krydda med salt, limeskal, spiskummin och citronsaft och låt blandningen vila.

Vispa ihop ägg, yoghurt, olivolja, salt och peppar. Om du har köpt filodeg som är ett enda långt ark på rulle, behöver du skära den i stora kvadrater. Lägg första arket i en oljad pajform så hörnen sticker upp över kanten. Pensla med yoghurtblandningen och lägg på ett ark till lite snett omlott.Jag gjorde sju lager med filodeg och det behövdes för att pajen skulle hålla ihop.

Rör ner yoghurtblandningen i spenaten, smula ner fetaosten och vänd runt. Häll fyllningen i pajskalet och vik filodegen lite grand över kanterna. Pensla kanterna med olja. Grädda i ugnen i 200° i 35–40 minuter så att äggstanningen sätter sig och pajen får fin färg.

Rör ihop olja, persilja, vitlök och salt och ringla sedan oljan över pajen vid servering.

Fler recept på filodegspaj i bloggen:

Veckans bästa

I tisdags var jag inne i London med min bror. Vi hann med afternoon tea i Kensington Garden innan han tog tåget mot Gatwick. Jag promenerade vidare mot The National Gallery som jag har haft på min spana-in-lista längre och hann med nästan 20000 steg innan jag var hemma igen. Gillar att promenera genom London, med det är så sällan jag tar mig tiden.

I helgen har maken vart på nostalgitripp med två barndomskompisar uppe i Lake District. Vi som har gräsänkat har haft sleepovers och ätit slapp komfortmat. Och inte så mycket mer.

Vad vi har ätit?

Måndag: Dagen då vi hade middagsgäst och en stor vattenläcka i huset så köket kunde inte användas. Mellanbarnet vill alltid äta i god tid innan simträningen och var ok med glutenfria nudlar i mikron vid fem. De andra två barnen åt glutenfri vegochili med ris från Charlie Bigham. Det är ett märke med färsk halvfabrikat som tilllagas hemma. Efter en halvtimme i ugnen doftade det hemlagat och barnen gav full poäng för den här varianten. Vi vuxna åt glutenstinn hämtmat från ett lokalt kinapang för att minimera disk i brist på vatten. Alla nöjda.

Tisdag: Glutenfri pasta med bolognese. Har nog sagt det redan men vår huspasta är som oftast Tescos glutenfria pastasnäckor. Helt klart än av de bättre på glutenfria hyllan.

Onsdag: Bakad potatis med bacon, riven ost och vita bönor med tomatsås.

Torsdag: Laxpudding med fänkål och citron. Brittiska jordgubbar med glass. Fullt möjligt att det blev serverat med sommarens första clotted cream icecream.

Fredag: Inspirerad av förra veckans middag vi var bortbjudna på: Enchiladas med svarta bönor. Salsa. Gräddfil. Spenatdipp med nachos. Sallad.

Lördag: Liten förrätt med mozzarella med persika och basilika. Risotto med gröna ärtor, sparris och pilgrimsmusslor. Citronsorbet till efterrätt.

Söndag: Stekt halloumi, ugnsrostade kikärtor med zaatar och vitlök, tzatziki, guacamole, sötpotatisfrites och sallad.

Maj 2019 i korthet

Favorit: Magnus och jag var på Cypern och jag åt grekiskt sallad till lunch v a r j e dag i en vecka. Sju luncher på raken! Så himla god sallad med en citron-dressing som var pricken över i:et. Tredje dagen tänkte jag att jag kanske var tvungen att variera mig, men bestämde mig sedan för att inte bry mig om det. Jag älskade den där salladen och i värmen var det precis vad jag ville ha.

Glada överraskning: Jag var gräsänka en fredag och styrde stegen mot Hötorgshallen för att hitta något gott att äta till middag. Så fort jag kom nedanför rulltrappan på bottenplanet, såg jag till min stora lycka att Fiskeläget sålde smørrebrød. Jag köpte två varianter med mig hem och de var riktigt goda, så det lär bli fler smørrebrøds-middagar framöver (de finns dock bara på fredagar och lördagar – övriga dagar får man beställa i förväg).

Matlåda: Middagsrester från dagen före är den bästa lunchen. För några veckor sedan slog jag något slags rekord i tillbehör och därmed antal burkar som tillhörde lunchen. Det blev ett litet torn i köket på jobbet; ugnsbakad lax med glasnudlar (1), mango-, avokado- och tomatsalsa (2), rimmad gurka smaksatt med ingefära (3) och japansk soya (4).

Ute-middag: Dejten med Elin på Agnes en onsdagskväll i början på maj. En bra restaurang ett kort stenkast från min port och mysigt sällskap. Jag är fortfarande i chock efter att ha smakat på Elins råbiff. På bilden i Elins blogginlägg om kvällen, kan man skymta mig fotandes mat (!), närmare bestämt boquerones här nedan. Så goda!

Jag drack en god must från Köpings musteri på Agnes. Lingonberry Apple – det hörs ju på namnet att den var syrlig och läskande.

Aha-upplevelse: Jag rattade MOD:s Instagram-konto en vecka i början av maj och berättade om när min pappa lungtransplanterades för tio år sedan. Efter det uppdraget insåg jag hur mycket jag saknar att skriva. Till vardags och om sånt jag gillar. Inte nödvändigtvis om sjukdom, oro och sorg, alltså (men det ska minsann tilläggas att den där Insta-veckan även innehöll en massa glädje och tacksamhet). Jag tänker att texter om mat kanske kan råda bot på den där saknaden, så nu gör jag ett försök att uppdatera bloggen lite oftare än vad jag gjort de senaste åren.

Godast frukost: Tjock grekisk yoghurt med färsk frukt och honung på Sunprime Protaras Beach med utsikt över havet. Svårslaget!

Vego-rätt: En filodegspaj med spenat, champinjoner och fetaost som jag serverade tillsammans med tomat- och olivsallad. Enkel och väldigt god. Ännu godare dagen efter, men då försvann förstås fraset i filodegen. Recept kommer framöver, för det här bara måste ni provlaga!

Premiär: Magnus bakade årets första rabarberpaj häromdagen och vi har också klämt in en premiär för sommarsallad på balkongen.

Mathandling: Torghandeln i Farsta Centrum är en guldgruva. På sistone har jag köpt en hel del frukt och grönsaker där på väg hem från jobbet. Prisvärt komplement till leveranserna från Mat.se.

Regnbågsrilette

Häromveckan grillade maken färsk regnbåge. Han fick lätt hybris och hade köpt tre stycken efter att han sett på skylten att de var från Yorkshire. Gott alternativ som grillat tyckte 2/5 av familjen. Övriga tre ”var inte hungriga” när de tyckte att de nygrillade fiskarna stirrade på dem vid matbordet. Znark.

Så det blev mycket över av den grillade fisken. Dagen efter gjorde jag en snabb variant på rilette. Faktiskt ett riktigt genidrag. Du kan byta ut philadelphiaost till en mindre mängd majonnäs om du vill. Det beror ju på vad du vill servera den med. Men jag gillar kombon med färskost om röran är avsedd för pålägg. Som i detta fall på knäckebröd. Faktiskt blev ”resterna” riktigt gott till fredagsplocket med bland annat Jerseypotatis och stekt sparris mm. Kall öl till!

Regnbågsrilette

  • en grillad regnbåge
  • 1 dl philadelphiaost
  • 1 dl lätt creme fraiche
  • saft från en halv citron
  • flingsalt och svartpeppar
  • lite finklippt gräslök
  1. Dela fisken i små bitar och gaffla sönder den i en skål.
  2. Rör ner philadelphiaost och creme fraiche.
  3. Smaka av med citronsaft, flingsalt och svartpeppar. Om du vill – ett stänk cayennepeppar.
  4. Pynta med lite finklippt gräslök.
  5. Förvaras i kylskåp.

Edinburgh: lunch på Bread Meats Bread

Bread Meats Bread är en hajpad och omskriven hamburgarerestaurang i centrala Edinburgh med en rad utmärkelser. Finns även i Glasgow. De ligger strax bortom slottet ungefär om du kommer från Princes Street. Vi hittade hit efter ett tips i en FB-grupp på temat äta glutenfritt ute. Alltså det är ju ovärderligt med den här typen av forum.

Glutenfri kycklingburgare

Vår servitris vid besöket är kanske den mest fantastiska vi mött på sedan barnen fått celiakidiagnos. Grym koll och förstaklassigt engagemang när hon dealade med kockarna i det öppna köket. Det är så ovärderligt att få slappna av och inte oroa sig för misstag när man äter ute på restaurang med tjejerna. Det är lite så där på gränsen att vi vill skicka tackkort efteråt.

Ett litet minus med menyn, det går inte att få en vegetarisk burgare glutenfri. Även rätter med halloumi faller bort på grund av paneringen. Barnen var dock nöjda med sina beställningar, inte minst för att det inte var gluten i fritösen vid vårt besök. Men barnen hälsar att Honest Burger fortfarande är bättre på helheten. Ha! Vilka burgarnördar!

Glutenfri cheeseburgare. Vid vårt besök var alla pommes glutenfria.

Nedan? Jag provade deras signaturburgare Pepperoni som har nduja i färsen plus skivad pepperoni, rökt mozzarella, tomatsås, jalapenos, parmesan och briochebröd med vitlök. Lite torr burgare om jag ska vara petig.

Min burgare. Med gluten.

Ska jag vara uppriktig så ångrar jag lite att jag valde burgaren. Det här visade sig vara ett ypperligt Triple-D ställe, jag borde ha provat deras poutin eller steak sandvich. De tallrikarna som passerade mig såg helt fantastiska ut. Så vi får väl se till att hitta hit igen!