Höstgröt

Äter lätt samma grötupplägg trettio gånger på rad. Nu har jag fastnat för detta. Beror delvis på att jag fick en fin burk hemkokt hjortronsylt med bär plockade i västerdalarna. Varierar de torkade tranbären med torkade aprikoser. Kan inte bestämma vilka variant som är bäst.

Höstgröt

  • Koka en portion gröt med glutenfria havregryn och grovmalen kardemumma.
  • Toppa med hjortronsylt, torkade tranbär och kokoschips. Plus skummad mjölk.

Veckan som gick

Bra bagels hos Urban Deli Torsplan.
Solig lunch i Örnsköldsvik.
Ännu mer sol på Ulvön.
Kanske klämde en klämma.

Måndag: Morotssoppa. Mixade ner bönor – mer matigt. Och ganska mycket kryddor.

Tisdag: Caesarsallad med kyckling, bacon och kokt ägg.

Onsdag: wok.

Torsdag: middag på Ulvö hotell.

Fredag: middag ett varv till på Ulvö hotell. Bra dessa dagar!

Lördag: Någon sprang ett halvt maraton och önskade ett stopp på Brödernas efteråt. Chicken chili burger för min del.

Söndag: Fisksoppa med fänkål och potatis. Plus vitlöksbröd. Rundade av veckan med tärnad Gammelknas och port.

Veckan som gick

 

Måndag: Larb med tillbehör. Alltid en bra idé.

Tisdag: Merguez. Potatisallad med kronärtskocka och basilika. Sallad.

Onsdag: Lax med pepparrot i ugnen. Potatis med ramslök. Plus sallad.

Torsdag: Höstens första bolognese.

Fredag: Spridda skurar. Tre var på Ed Sheeran -konsert och åt på Max. Den fjärde åt kycklingvingar. Den femte flyttade visst ut förra veckan.

Lördag: Spridda skurar även här. Jag och maken gick på 50-års-fest med pizzatruck. Tonåringarna hängde med kompisar.

Söndag: jag var iväg på ny konsert och hann äta en korv med bröd på vägen. Också en middag. Gänget hemma hämtade indiskt.

Glutenfri kokostoscakladdkaka

Sommarens bästa kaka åt vi i hamnen när vi var i Mollösund.  Fick receptskissen och när jag googlade insåg jag att det är en ganska återkommande kaka, med ett lager kladdkaka toppat med ett lager kokostosca.

Hemma hos oss går den numera under namnet Mollösundskakan. Den blev precis lika god med glutenfri mjölmix – det viktigaste är att den inte blir torr, utan behåller sin kladdighet i mitten. Som vanligt var det inte jag som stod för bakningen, utan yngsta tog kommandot. Tack tack!

Kokostoscakladdkaka

Kladdkaksbotten:

  • 200 gram smör
  • 4 st ägg
  • 3-4 dl strösocker
  • en nypa vaniljpulver
  • en nypa salt
  • 1 dl kakao
  • 3 dl (180 g) glutenfri mjölmix

Kokostosca som glasyr:

  • 200 gram kokosflingor
  • 1 dl ljus sirap
  • 1-2 dl  strösocker (mängd efter egen preferens)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  1. Klä en djupare ugnsform (ca 25×35 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smör i en kastrull. Rör ner ägg och socker. Rör ner torra ingredienser och rör slätt. Bred ut jämnt i formen.
  3. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter.  Den ska vara ”nästan” klar, eftersom den ska gräddas två gånger.
  4. Förbered glasyren: häll alla ingredienser i en kastrull. Värm och rör om. Låt sjuda ca 5 minuter.
  5. Bred glasyren över kakan och grädda ytterligare ca 10 minuter. Låt svalna och skär upp i små fyrkanter.

Skanstull: middag på Bistro Bacchanale

Vi har ätit en hel del ute på hemmaplan i sommar. Fastnade för menyn på Bistro Bacchanale och gillade allt från början till slut. Har jag förresten blivit någon som börjar middagen med ostron? Här är de bra. Gillade även den gratinerade pilgrimsmusslan och marulken extra mycket. Plus åt sommarens första kantareller. Den högst opretantiösa mandelkakan var ett generöst avslut, innan vi vek huvudet under vingen och promenerade en omväg ner till Slussen för ett kort stopp på Pelago.