Göteborg: lunch på Fiskbar17

Googlade på Göteborgs bästa räkmacka och hamnade på Fiskbar17 på Magasinsgatan. Gissar på tur när vi knep två platser för lördaglunch?

Den är bra! Halv räcker för mig. Bra monteringsupplägg. Smörstekt brioche. Ett lager äggröra. Ett salladsblad. Räkorna. Kaviar. Citron. Dill.  Ja vi röstade för full poäng.

Veckan som gick

Wallenbergare på hjortfärs. Varje fredag på Råkoko.

Måndag: Broccolisoppa. Som även blev hemmalunch ett par dagar.

Tisdag: Grillade en hel kyckling. Plus klyftor med sötpotatis i ugnen. Kålslaw. Skafferiets alla chilisåser.

Onsdag: Grillade tre sorters färsk korv. Ny kålslaw. En stor sötpotatishummus.

Torsdag: Kycklingkebabs, dvs  kycklingfärs med kryddor på grillspett. Gårdagens sötpotatishummus. Tahinisås. Sallad ungefär nästan som en shrirazi. Pitabröd.

Fredag: Tema tagliata.

Lördag: hämtpizza.

Söndag: långkokt kalvlägg med thaikryddor. Jasminris. Wokade grönsaker med chili. Koriandersås. Veckans bästa middag.

Göteborg: AW vid Feskekörka

Trillade in på en oplanerad AW på Feskekörka när vi var i Göteborg. Vet inte om det är varje fredag? Hursomhelst, åt fina småplocksfynd. Typ rökta räkor och friterad bläckfisk. De här små tallrikarna var hur goda som helst. Tror utbudet varierar från vecka till vecka? Vi hade en middagsbokning att passa så fick sitta på händerna för att inte beställa in mer. Men otroligt mysigt och prisvärt.

På lördagen kikade vi in igen för ett stopp någonstans mellan lunch och middag. Urgullig tjej vid ostrondisken guidade oss så att vi kunde få prova hennes favoritostron. Uppskattade verkligen hennes fina råd och tankar. Bra stopp om man vill lära sig att äta ostron. Har inte ätit ostron speciellt många gånger men uppskattade dessa jättemycket.

Göteborg: lunch på Bar Bulot

Har varit i Göteborg ett par dagar. Jag kom ner vid lunch. Tog sikte på en ensamlunch i väntan på att maken skulle dyka upp från sitt jobb. Hamnade på Saluhallen. Åh vad den är fin! Hittade en barplats på Bar Bulot och blev fint serverad. Barplatser är så himla skönt när man äter ensam. FANTASTISK soppa som amuse. Liksom brödet. Sedan en tallrik med nyplockad vit sparris. Bra så.

Spaghetti med vitlök, persilja och chili (pasta aglio e olio)

Vego – check. Snabbfixat – check. Nöjda tonåringar – check. Fast kanske inte så himla matigt. Stärkte upp med stekt broccoli dressad med grön pesto och citron. Plus ett gäng glutenfria strombolis (köp färdig pizzadeg) med salami och mozzarella.

Spaghetti med vitlök, persilja och chili

En skiss.

  • 5-6 färska vitlöksklyftor
  • olivolja att steka med
  • finhackad röd chili, mängd efter egen preferens, jag gillar mycket
  • 2 – 3 dl finhackad färsk persilja
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • rasp och lite saft en ekologisk citron
  • ett par matskedar riven parmesan att ha i pastan + till servering.
  • 4 portioner spaghetti (spar 1-2 dl pastavatten)
  1. Hacka vitlök och chili.
  2. Koka pastan al dente.
  3. Förbered samtidigt ”såsen”. Fräs vitlök och chili medl med lite olja på låg värme ett par minuter. Vänd ner zest från en citron.
  4. Spar ca 1-2 dl pastavatten när pastan har kokat klart.
  5. Sila av pastan. Vänd ner chili och vitlök. Rör ner 1 dl pastavatten (ev lite mer beroende på pasta) och riven parmesan. Kläm över lite citron. Klipp ner generöst med persilja. Salta och peppra.