Kanarianska att-göra-listan

Varje semester, lätt hänt att jag säger  “jamen det HÄR borde vi göra hemma”. Där och då självklart. Sen hemma, lätt glömt ändå. Är det bara jag? Nu har jag fotat några maträtter som vi orerat om att göra om.

Först ut. Kärt barn har många namn. Tror att pan con tomato är mest förekommande. Ni vet den där löjligt enkla tomatröran som breds över skivat bröd och som kommer ut medan man väntar på maten. Varken söt eller salt. Bara tomatig. Köpte en burk av röran i mataffären vilket var perfekt att ha hemma till frukost och småplock i lägenheten som vi hyrde. Äsch det här är inte ens ett recept? Men smart alternativ när man letar efter något  vego och glutenfritt pålägg.

Nej, det här är inte någon maträtt. Men det var på den här resan jag lärde mig uppskatta sangria. Det är nog kryddningen som är avgörande för min del. Blir den lika god hemma i Sverige i sommar? Har någon ett säkert recept?

Den här måste vi prata om! Garbanzada canaria. En slags kikärtsgryta som dök upp i olika varianter. Med korvsmulor en kväll. Bläckfisk en annan. Den förstnämnda toppad med pocherat ägg är den jag föredrog. Tänker typiskt bra mitti-i-veckan-mat?

Och så denna! Kanarieöarnas variant på  “gammon and egg“.  Fast lite snyggare= GOTT. Kanske bakismat? Googla på huevos rotos för inspiration. Tänk krispiga pommes i en portionsform.  Tänker att krispigheten från airfryern blir perfekt. Ett nerknäckt ägg lite stökigt som  får bakas in och stelna + uppstekt fin iberico-skinka. Och här även ett solstekt ägg på toppen. Lite väl mycket ägg på tallriken, hälsar 11-åringen. Perfekt bakismat tänker jag.

8 kommentarer

 1. Eva

  Nä, inget recept på Sangria tycker att det är för sött och lite stökigt med frukten 🙃. Fast den är snygg och trevlig att bjuda på. Misstänker att bästa receptet är något där vinet och spriten ska stå och dra något dygn vilket kräver planering. Nu har jag tillbringat 7 veckor i Andalusien och upptäckte istället Tinta Verano som är mindre sött, mer läskande och enklare att göra. Men den har inte kryddigheten. Receptet är en dl rött bordsvin och en dl läsk, typ citronfanta samt en apelsinskiva och mycket is. På 80-talet drack man mycket “dagens” som är samma sak fast med vitt vin.

  1. Elin

   Sju veckor på vift låter fantastiskt 🤩 jag har oftast dissat sangria av samma orsaker. Den jag gillade bäst på Teneriffa var på ”tapp” i baren på vårt trestjärniga lägenhetshotell. Det kanske säger en del om hur sofistikerade mina smaklökar är?!

 2. Eva

  Jaaaa, det är fantastiskt, nu har vi åkt över gränsen till Portugal och blir här cirka en månad. Vi gick i passion för en tid sedan och bara njuter efter att ha jobbat hårt i hela våra liv. Det är därför vi har möjligheten att vara borta så länge.
  Vin på tapp har sin tjusning på rätt plats 😜. Man kanske inte köper hem en dunk kanske.

  1. Elin

   nej men precis, tänker också så, att en del grejer gör sig bäst i sitt egna element…. låter härligt med er långa ledighet i sydeuropa. Bilar ni? Tänker det vore en härlig framtidsdröm att ha en husbil stående i södra europa….

   1. Eva

    Ja vi bilar, det är kul faktiskt. Nu för tiden kan man ju lyssna på svensk radio, P1 eller köer på Essingeleden. Varvat med lyssnarbok.

    1. Elin

     åh låter så väl unnt alltihop!

 3. Catarina

  Släng i en flaska glögg för kryddighet.

  1. Elin

   Åååh vad smart, är helt med på att kryddigheten kan bli rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.