Mer matrelaterade målsättningar för 2012

Jag gillar ju att läsa om andras storartade planer för det nya året. Helena har ju redan outat sina tankar för 2012 och visst är det sunt att stanna upp och fundera på vilka matvanor man vill förändra? Sedan att jag råkar befinna mig på semester just nu och har tryckt i mig en och annan fish&chips kanske vi inte ska prata så högt om.

Ska vi först summera 2011 lite snabbt så klämde jag ju ut en tredje bebis och har alltså varit föräldraledig. Maken jobbade otroligt mycket men jag tycker allt att det levererades mycket bra vardagsmat hemma hos oss – mycket tack vare hans förtjänst ska tilläggas de dagar när jag var som mest osövd. Det känns också som om våra barn har schyssta matvanor. Det är inte så mycket vanor att ändra på framöver alltså, utan det handlar mer om att förvalta vidare de vanor som vi redan har.

2012 bjuder på mycket logistikfunderingar när det gäller maten och framför allt middagsplaneradet. Jag börjar jobba igen. Maken har inga planer på växla ner på arbetstempot och tre hungriga barn kommer att hämtas upp på förskolan på eftermiddagarna. Vi är inte direkt kända för att följa veckomatsedlar, så det kommer knappast rädda oss nu heller. Utan det kommer nog bli precis som vanligt att vi ringer varandra runt fyratiden och diskuterar vad vi har hemma i kylskåpet.

Det jag tror kanske skulle funka för oss är ju att beställa hem all mat till dörren för att spara tid. Inte de färdigplanerade middagskassar utan för de vanliga storhandlingarna som stjäl både tid och energi. Sen tänker jag att vi kanske borde förbereda någon rätt på helgen till veckan efter. Det har väl inte heller vart våran specialgren tidigare, men vem vet, vi kanske är förbätterliga här?

Sist men inte minst så känner jag att jag vill hitta roligare saker i min kyl! Ordet vardagslyx är jag så otroligt trött på och det lär inte dyka upp i något mer blogginlägg från mig men jag tror baske mig att vi ska bli bättre på att fylla på med goda humörhöjare i skafferiet. Maken mumlade visst dessutom från sin solstol idag att vi borde spendera ännu mer på bra råvaror när vi kommer hem igen. Så jag lovar härmed att: fixa mer snittar på en måndag, lägga cava på kylning, börja mala egen färs, baka briocher och okynnesäta en charktallrik till middag. Visst blir det bra?!

8 kommentarer

 1. Hanna

  Kul målsättningar och skönt att ni kan satsa på finliret istället för det tråkiga. 🙂 Att beställa hem maten rekommenderar jag verkligen, den servicen har kanske kommit lite längre här i UK, men jag är verkligen nöjd med att klicka på nätet och få allt inburet i köket. 🙂

  1. Elin

   hanna, har sprungit på lite motstånd redan, S vill inte vara utan storhandlingen…

 2. Veckansmiddag

  Ett tips som kanske funkar (om ni inte redan gör det vill säga) är att helt enkelt alltid ha en rejäl (och jag menar verkligen rejäl) bit god parmesanost hemma. jag tycker att även de tråkigaste rotfrukter eller den tristaste korv blir sådär härlig lyxig när man skivar eller river parmesan till. Om inte annat kan man alltid göra lite parmesankex till en vardaglig soppa för att förgylla.

  själv tänkte jag testa att få hem lådor med ekologiska grönsaker och frukt under några veckor för att se vad det gör med matlagningen i veckorna, fick de första idag och ska snart förkovra mig i de inför kvällens middag.

  lycka till! //Sanna

 3. IaKonkret

  För några år sedan började vi med matvecka = handla, laga, diska den veckan. Den som inte har matvecka har hand om tvätt o städ + ev föräldramöten. Det innebär att städet blir väl sådärbra, det är det man kan fuska med. Mat o tvätt måste man ju…

  Nåväl, för oss har det varit guld o minskat tjat o gnat. Den veckan man inte har mat kan man vara mer social, träna o jobba över om det behövs. Och så blir det lite variation. Min matvecka kan jag göra mina favvisar men blir överraskad med nya favvisar när det inte är min matvecka. En regel har vi – man får inte klaga på maten. Fiskpinnar 3 dgr i rad ÄR okej.

  Och det har nog blivit att vi struntar i om det är vardag eller helg. Varför vänta till på fredag med en charktallrik? Ät o var glad. Nu!

  1. Elin

   Vi är nog inte heller så noga på om det ärvardag eller helg, man kan behöva det där lilla extra mitt i veckan för att orka ladda om 🙂

 4. Annika

  Jag har ärligt talat inte ens hunit tänka på matrlaterade mål…men jag har ju ett stående mål, at börja laga egen korv. Och så skulle jag vilja gå en kurs hos Sèbastien Boudier och verkligen lra mig att på riktigt baka surdegsbröd.

  Charktalrik mitt i veckan, det förekommer titt som tätt här hemma! Vi har bestämt oss för att alltid ha en flaska champagne eller mousserande på kylning, samt at äta mer skaldjur.

  Vad övrigt är…tja, jag tycker fortfarande att storhandling är överskattat. Kommer fortsätta att handla för två-tre dagar i stöten, inte mer. Och så hoppas jag på att ha möjlighet att gå ut och äta mer i Stockholm än jag gjorde förra året.

 5. Elin

  det lutar åt korvlagande här hemma också, dock blir det nog mer makens projekt. Vad har du för korvstoppningsgrejer! ankarsrum?

 6. Annika

  Vi har en KitchenAid professional som vi har en köttkvarn till av ett annat märke (jag tror det heter Jupiter?), men som är kompatibel. Vi kom inte till skott med att köpa korvhorn, och rätt vad det var slutade dessa säljas i Sverige, men nu har vi sett att de går att beställa från Tyskland, så ett sådant är på gång!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.