Ribollita

Även om jag lovebombar Årstiderna allt som oftast har jag kämpat med all kål som de skickar med i grönsakslådorna. Det är nämligen en hel del och nästan varje vecka. Vitkål, rödkål, grönkål, savoykål, spetskål och så vidare. Coleslaw blir förstås återkommande här hemma. Ibland gör maken en god kålpudding enligt Mannerströms recept och han använder även kål i wokrätter. Men jag har själv saknat ett smart vardagsrecept för kål som alla i familjen gillar. Tills jag sprang på ribollita och insåg att det skulle passa alla här hemma. Och det blev en riktigt uppskattad middag.

Det här är en vegetarisk rätt med italienska rötter. Ett mellanting mellan soppa och gryta som gärna  förbereds dagen innan för att sedan snabbt värmas upp till middag dagen därpå. Generöst med kål är återkommande i alla recept när jag googlar för inspiration och sedan verkar övriga grönsaker variera en del beroende på vad som finns hemma.

I samband med servering blandas bönor ner i grytan och sedan ska det röras ner dagsgammalt bröd. Det verkar finnas en del varianter av just detta moment. Ibland läggs brödet i botten på tallriken under soppan. Andra smular ner brödet i soppan men jag valde att steka krutonger på dagsgammalt bröd för att toppa ovanpå tillsammans med parmesan. Det här var ett nybörjarförsök utan att jag skrev ner mängderna.  Så denna gång memorerar jag mest ingredienslistan för framtida bruk.

RIBBOLITA – en receptskiss

I soppkoket:

 • strimlad rödkål och grönkål som först fräst med olivolja i stekpannan
 • slantade morötter
 • ett par skivade selleristänger
 • lite lök
 • ett par lagerblad
 • en burk cocktailtomater
 • vatten (ingen buljongtärning behövs när grönsakerna är bra)
 • salt och peppar
 • färsk timjan och strimlad ramslök

I samband med servering: Rör ner en burk cannelinibönor i grytan. Ringla över lite olivolja på soppan vid servering. Stek krutonger av dagsgammalt bröd. Jag använder baconfett – eller gör som svärmor. Toppa med finriven parmesan.

7 kommentarer

 1. Helena

  Jag är också lite less på all kål från Årstiderna. Det här var ju ett bra tips. Tack!

 2. Anna's kitchen

  åh, denna rätt kommer provas hos oss i veckan. Vi har höst och lite småkallt så detta låter som en underbar rätt för vår årstid. Tack!

  1. Elin

   ja det är lite “comfort food” över det hela. Toppa med ett glas rött vin 🙂

 3. Ann-Louise

  Vilka vackra färger! Ser supergott ut. 🙂

 4. Egen grönsaksbuljong till barnmat » Tre tjejer i köket

  […] mer eller mindre städat bort de köpta buljongtärningarna. De används ibland men numer sällan. Har man bra smakrika grönsaker, använder skyn från köttet för att göra sås osv så tycker jag inte att man rutinmässigt […]

 5. Brysselkål marinerad med timjan och citron » Tre tjejer i köket

  […] av vintersäsongen och otäligt väntandes på vårens primörer. Typ lasagne i olika varianter, ribollita, spagetti bolognese, ja allt det där som Nigella skulle kalla comfort food i klassisk anda. Men vi […]

 6. Nikkaluoktasoppa » Tre tjejer i köket

  […] Faktiskt så är den här soppan ett litet guldkorn i all sin enkelhet. Våra barn gillar den. Jag misstänker att det här är något som många förskolor har på reportoaren. Persiljan ovanpå är ett måste! En klick gräddfil passar också till om man vill ha något mer tillbehör utöver smörgås. Ett annat sopptips om du har mycket kål hemma är förresten ribbolita. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.