Hur gör du din pannacotta?

Imorgon förmiddag blir det småplock och snittar i tv-soffan i sällskap med andra anglofiler för att bevittna när prins William och Kate gifter sig.  Eventuellt att jag slänger ihop ett par pannacottadesserter senare ikväll för att fira men jag funderar lite på hur jag ska variera min reportoar. Jag fastnar väldigt lätt i temat “smaksätt med lite kardemumma och så lite bär ovanpå”. Maken tycker att den här varianten är så tråkig att klockorna stannar så jag får väl göra ett försök att variera mig inför i morgon.

Så hur gör du din pannacotta?! Eller har du något annat bra sista-minutentips på småplock inför morgondagens tv-maraton? Förresten, varför inte köra på temat afternoon tea , mer brittiskt än så kan det ju inte bli på “småplocket”!PS! Det finns en del recept och idéer samlat under taggen snittar för dig som planerar småplock inför morgondagen. För lite matigare idéer så finns även taggen guldkant om du vill planera en hel meny.

31 kommentarer

 1. Helena

  Jag gjorde en variant med limoncello i för ett tag sedan. Jag hade dock behövt lite citroncest i också för att få den riktigt god, därför har jag inte blogat om den. 😉 Toppa med jordgubbar och du är hemma!

  Vad trevligt med bröllopsvaka imorgon! Själv jobbar jag hemifrån och ska absolut pausa under vigseln.

 2. Elin

  limoncello har vi aldrig hemma, vad använder du den mer till än i pannacotta?

  1. Helena

   Jag köpte limoncello för att göra desserten från nyårsafton och fick sedan idén om att ha den i pannacotta. God att marinera jordgubbar i också.

 3. Maria

  Om jag gör en klassisk vaniljvariant (med ekologiskt vaniljpulver*, praktiskt att ha hemma istället för vaniljstång) toppar jag med jordgubbar eller andra bär.

  Att ha citron i gör den fräsch och den här med pistagecreme toppad med hackade pistagenötter (salta!) var ju to die for, men gjordes med specialingrediens från Sicilien.

  Överhuvudtaget när det gäller pannacotta tycker jag att det är nice att bryta det söta med något syrligt eller salt och gärna lägga till något crunchigt som kontrast till det lena. Kanske toppa med kryddrostade nötter?

  * Brukar finnas vid bakingredienser i välsorterade mataffärer, jag har köpt på Hemköp.

 4. Martina

  Jag tycker ju att medelhavsdelikatesser är den perfekta plockmaten!

  1. Elin

   vi körde på afternoontea och jag kunde knappt stå upp efter alla scones med clotted cream 🙂

 5. Sture och Bertils mamma

  Jag brukar smaksätta med espressopulver (nescafes på burk) och kanel! Mumsigt värre!
  (I övrigt är jag också grymt fast i kardemummaträsket…)

 6. Emma

  Jag brukar smaksätta pannacottan med vit choklad och ha hallonsås på. Det passar bra med den söta chokladen mot den syrligare såsen.

  1. Elin

   Smart. Vit choklad är en bra skåpvärmare 🙂

 7. Anna-Carin

  Och jag bara tokgillar kombinationen kaffe och honung i Paolo Robertos recept!

  1. Elin

   Det lät ju helt klart som en vinnare. Fast vi har aldrig snabbkaffepulver hemma. Har du anv vanligt kaffe nån gång?

   1. Anna-Carin

    Nej, vi kör med kokkaffe och jag tror inte att det blir så bra. 😀 Tror det finns små burkar snabbkaffepulver om man inte vill köpa mycket.

 8. Bokbiten

  Grädde och gelesocker kokas upp och en rejäl bit Marabou mjölkchoklad smälts i. Sen har jag tinade frysta hallon och fina silverkulor ovanpå.

 9. Caroline

  Jag har också tröttnat på min vanliga smaksättning (vanilj och bär) så sist så testade jag nåt nytt. Värmde på lite tärnade äpplen med socker och kanel som jag lade längst ner i glasen och fyllde sen på med gräddblandningen. Smaskens! Ska nog testa lite olika varianter på detta i framtiden.

 10. tina

  Ojdå, jag verkar helt ha missat att det är ett happening som ska f-i-r-a-s imorgon! 🙂 De få gånger vi äter panna cotta så brukar det vara med havtornssås till, gott med något friskt till det mäktiga söta: http://www.pickipicki.se/2009/01/happy-new-year-2009/
  Jag har ju förresten ett panna-cotta-trauma med mig i bagaget, kanske därför vi inte äter panna cotta så ofta? http://www.pickipicki.se/2008/01/kansliga-lasare-varnas/
  Hoppas ni får det trevligt imorgon!

 11. Karin

  Eftersom pannacotta serverats på ganska många tillställningar har jag hunnit tröttna på just den efterrätten, och ska jag ändå äta den skadar det inte att det blir med en twist. Min mamma gjorde en gudomligt god pannacotta med rabarberkompott i botten. Kan verkligen rekommenderas då den syrliga rabarbern gifte sig väldigt väl med vaniljsmaken! (har tyvärr inget recept)

  1. Elin

   Jag tror den är populär för att den är så löjligt lätt att förbereda. Men jag håller med om att den behöver twist, och det är det jag behöver bättra mig på 🙂

 12. E

  Vi kör med en grym vitchokladpannacotta på jobbet, med jordgubbar som flamberas tillsammans med myntalag och en smörklick, och lägger jordgubbar och sås runtom. Plus lite hackade pistagenötter 🙂

  4 dl grädde
  100 g vit choklad
  1 vaniljstång
  30 g socker
  1,8 gelantinblad (blir lite konstigt när man ska minska recept..)

  värm (aldrig koka) grädde, socker, skrapet av vaniljstång + stången tills sockret är smält, ta av från plattan och tillsätt vit hackad choklad och blötlagda gelantinblad, rör tills allt är smält och sila av. Häll i önskade formar.

  Myntalaget är bara att koka lika stor del vatten som socker, tillsammans med en bunt mynta, tills bubblorna blir små och fina. Sila av.

  Om man inte vill flambera funkar det ju lika bra att bara värma upp myntalagen med smör och låta det hela karamelliseras lite. I med kvartade jordgubbar så de blir varma.

  Ja, lite så, man kan ju addera eller ta bort som man känner för 🙂

  Hoppas ni får en trevlig kväll imorgon!

  1. Elin

   Oj, det måste jag prova. Myntan har vi hemma!

 13. Ann-Louise

  Jag älskar pannacotta men måste erkänna att jag aldrig har lagat det själv. Kan man byta ut gelatinet mot nått annat?

  1. Maria

   Ann-Louise:
   Dansukker har ett gelésocker i sitt sortiment som innehåller “vegetabiliskt geleringsmedel”. Jag har testat att använda det i pannacotta med gott resultat.

  2. Maria

   Hittade även ett recept med agar-agar när jag googlade lite.

  3. Elin

   Jag har bara kört med gelatin faktiskt, och det har bra hållbarhet, så praktiskt att ha hemma 🙂

 14. isa

  jag brukar göra saffranspannacotta med mangospett och hallon till. otroligt gott! jag brukar alltid göra min pannacotta vegetarisk, med gelésocker. det är ju dessutom mycket lättare och snabbare än med gelatin. man bara kokar alltsammans i 30 sekunder och häller upp och kyler…

  1. Elin

   Bra idé! Precis den typ av recept jag jagar just nu 😉

 15. Anna

  Jag vet inte om det här är så värst pk på en matblogg, men det är enligt mig oerhört gott så 😉

  Vanlig vaniljpannacotta spetsad med limejuice (från 2-3 limefrukter till 6-8 portioner sådär). Garnera med mandarinklyftor från burk (jo just, ta fram skämskudden…) och limesocker – strösocker och limezest som stått och myst ihop en stund.

  En favvo faktiskt, även om jag nog bara vågat bjuda på det nån gång.

  1. Helena

   Hos oss får man tipsa om precis allt, Anna! 😉

  2. Elin

   Äsch det var väl ingen skämskudde för den, det lät ju supergott 🙂

 16. Fridas kök

  Jag älskar pannacotta och har inte ätit så många i mitt liv att jag har hunnit tröttna. 🙂 Allra godast tycker jag det blir om man har choklad i, vit eller mjölkchoklad blir ju löjligt gott. Nu senast gjort jag en hallonpannacotta som blev riktigt bra. Och på en restaurang på Öland (Lammet & Grisen) har jag ätit en lakritspannacotta, underbart god! Har några olika pannacotta-varianter på min blogg, kika gärna där för ny pannacotta-inspiration. 😉 –> http://fridaskok.wordpress.com/?s=pannacotta

 17. Pannacotta med limoncello » Tre tjejer i köket

  […] våras skrev Elin ett inlägg om pannacotta och i kommentarsfältet finns en massa förslag på olika […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.