Alkoholfria dryckesalternativ

Eller kanske skulle jag skriva Våga Vägra Bubbelvatten i rubriken? För det är ofta det man erbjuds till maten om man vill dricka alkoholfritt?!

Druvor analyseras i all oändlighet för att passa till respektive maträtt, men när det gäller alkoholfria dryckesalternativ är det oväntat ofta begränsade alternativ som står till buds. Lite trist är det för det är faktiskt inte så himlastormande kul att kämpa sig igenom en trevlig tre-rätters en lördagkväll med Loka Citron. För att sedan fortsätta med apelsinjuice i partysoffan resten av kvällen.

Även ute på krogen varierar utbudet på alkoholfria alternativ. En del anstränger sig mer och andra mindre. När jag åt en trerättersmiddag på Ulfsunda Slott för ett tag sedan hade jag som gravid följande alkoholfria alternativ att välja på: läsk, apelsinjuice och kolsyrat vatten utan smak. Kul. Det fanns inte ens en enda ynka alkoholfri öl på menyn. Till slut gick vi lite crazy och la en citronskiva i det kolsyrade vattnet. Nej kul var det faktiskt inte. Och det rimmade ju inte riktigt med deras ambitiösa mat för övrigt. Jämför gärna med utbudet på utbudet av alkoholfri öl i Berlin som bloggen Wir sind drei Berliner har bloggat om.

Naturligtvis är det stor variation smakmässigt på det alkoholfria ölsortimentet. Både Spendrups och Carlsbergs alternativ funkar bra tycker jag och ack så mycket trevligare att duka upp med till middagsmat och grilla. Jämfört med tex saft som jag faktiskt erbjöds en gång bortbjuden på middag. Sent i den senaste graviditeten upptäckte vi ekologiska och KRAV-märkta Störtebeker 1402 på vårt ICA som jag kanske gillar allra bäst. Den behöver verkligen inte skämmas på buffébordet med sin brödiga och rika smak. Den finns i ett flertal mataffäerr och alltså lätt att investera i.

Det alkoholfria vinet då? Det är ingen lätt historia. De flesta jag har provat har varit mest så där och jag kan inte minnas någon att rekommendera direkt – här får ni gärna kommentera om bra alternativ. Mest prisvärt är faktiskt vanlig vindruvsjuice från mataffären och det kan varje middagsvärd trolla fram i sista minuten. Snyggast upphälld i en glaskaraff. Fontana till exempel, har en vindruvsjuice som förvisso är ganska söt,  men den ger trots allt ett mer sympatiskt intryck i vinglas än vichyvatten när det är dags för skål.

Vindruvsjuice på tetra vinner över kolsyrat vatten flera gånger om.

Har du några tips på alkoholfria alternativ till middagsmat? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

12 kommentarer

 1. Anders Öhman

  Granatäpplejuice är bra alternativ till rött vin då den har lite garvsyra. Iste är inte heller dumt.
  Det finns jättebra, ren äppelmust som funkar fint till mat också.

  1. Elin

   Bra tips där! Granatäpplejuicen är mindre sockersött dessutom!

 2. matochtjat

  Efter middagen eller på krogen under sommaren tycker jag att alkoholfri mojito är supergod, man bara minskar lite på sockret och gör en mojito som vanligt. På vissa minde ambitiösa barer har de sån här färdigkryddad sockerlag till mojitosarna och då kan de bli väl söta utan sprit, men ändå ett mycket roligare val är coca cola eller loka.

  1. Elin

   Alkoholfri mojito måste jag prova. Jag faller ofta för det busenkla tonic med citronskiva som alkoholfri drink!

 3. Carl

  Min sambo brukar dricka Nanny State som ofta finns på systemet och jag har även sett det i några matbutiker. Om jag smakar det innan jag druckit ett “vanligt” öl tycker även jag att det funkar mycket fint. Så. Nanny state är mitt tips på den alkoholfria ölfronten.

  Övriga alkoholfria alternativ brukar vi hitta på Cajsa Warg. Där kan man hitta en hel del trevligt, typ äpplemust från något trevlig musteri eller annorlunda läskedrycker från någon liten (förmodar att de inte är så stora) fransk producent.

  1. Elin

   Har provat NannyState en gång. Lite knepig tyckte jag,men min man som är ölnörd tyckte den var riktigt bra. Kanske att jag som gravid även var lite mer picky….

 4. Maria i Umeå

  Hej !
  jag tipsar om systembolagets sortiment som har mycket att erbjuda:
  Billabong som mousserande.
  Sanbitter pellegrino som aperetivo.
  Jever fun som öl.
  Saxhyttegubbens blåbär som rödvin.

  Sedan har KIVIK´s en dryck som heter Da Vinci som är jättefin som är svår att hitta. Den fanns senast på Blå Porten Liljevalchs.
  Ja, så tycker jag.

 5. Karin

  Då jag var gravid drack jag vit äppelglögg (lokalt tillverkad här på Åland) blandat med bubbelvatten. Det blev inte sött och funkade till det mesta.

  1. Elin

   jag har ju faktiskt en alkoholfri äppelglögg i skafferiet att pröva med. Återkommer om rapport 🙂

 6. Erika

  TACK för ett jättebra inlägg. Ska ordna en tjejfest nästa vecka och det kommer 3 gravida/ammande tjejer. Tyvärr fastnade jag i tänket alkoholfri cider & mineralvatten.
  Men såklart ska jag köpa lite juice och alkoholfri öl!! Senast jag var gravid blev det mycket Carlsberg som jag gillade och kunde köpa på Ica.

  Pinâ Colada, funkar också att göra alkoholfri och det smakade bra.

  1. Elin

   Kul att du uppskattade inlägget! Jag kommer nog att posta flera inlägg på temat alkoholfritt när bra alternativ dyker upp. idag drack jag förövrigt Kiviks “vanliga” ekologiska äppelmust, finns på tetra i affären. Den var faktiskt bättre till mat än de två flaskorna ovan 🙂

 7. Anna

  Håller med om att Störtebeker är ett lysande öl-alternativ, mycket bättre än Jever m fl tycker jag. När jag var gravid fastnade jag för Carl Jungs mousserande vita, som jag tyckte var riktigt gott – och torrt! Kiviks Da Vinci är också bra, och en liknande dryck som jag inte minns namnet på, som jag hittade på ICA. Fanns i två storlekar, gröna avsmalnande glasflaskor, med smak av fläder eller äpple… 🙂 kanske hette något i stil med Little Green? Inte så sött, hur som helst!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.