Citronbröd med gröna kryddor

För er som är nytillkomna läsare kan jag berätta att jag har en ganska svängande relation till brödbakande. Jag vill gärna baka allt matbröd men har inte alltid tålamod att vara noggrann (läs: knåda i all oändlighet, vi har nämligen ingen assistent/kitchenaid) och resultatet blir inte alltid så bra som jag har tänkt.

Men idag var jag tapper och knådade tills degen blev elastisk och släppte från degbunken. Och ja! Det blev bra! Brödet är inspirerat av boken Festbröd som har många inspirerande bilder på snygga bröd.

Citronbröd med gröna kryddor

2 bröd

 • 50 gram jäst
 • 5 dl vatten
 • 10 dl vetemjöl
 • 5 dl grahamsmjöl
 • 1 msk honung
 • raspet från 1 citron
 • 2 tsk salt
 • 1 dl finhackat grönt (jag använde basilika, gräslök, citrontimjan och lite rosmarin)
 1. Smula ner jäst i en bunke och rör ut med ljummet vatten.
 2. Blanda ner mjöl, honung, citronrasp och salt och arbeta med degen tills den blir elastisk och släpper från bunken.  Blanda snabbt ner det gröna.
 3. Låt degen vila i 30 minuter.
 4. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Dela sedan varje del i ca 8 bitar som du formar till runda bollar och lägg gärna ihop alla bitar som en blomma.
 5. Gräddas ca 25 minuter på 200  grader.

12 kommentarer

 1. Carro

  Härligt med nybakat bröd! Önskar jag var bättre på just den biten! Kan ju inte vara bra på allt! Ha en kanon fin lördag!

 2. Erika

  Rackarns vad snygga de är!!! :mrgreen: (Eller var.. det kanske inte är så mycket kvar…)

 3. Nina

  Önska dig en assistent, det är guld värt! Jag bakar en hel del, framförallt surdegsbröd som jag blivit lite beroende av. Men utan assistent skulle jag definitivt inte baka matbröd… Boken du tipsar om verkar bra, annars står paindemartin-Martins bok om just surdegsbrödbak högst på min önskelista.

 4. Elin

  Carro: precis. Man kan inte vara bra på allt. just brödbakandet har jag lite att bättra mig på. Snart så 🙂

  Erika; allt är väck !

  Nina; ja vi är ju dels fast i en evighetsdiskussion här hemma om vi ska ha en ElectroluxAssistent eller en KitchenAid. Jag tror jag helst vill ha Electroluxen men samtidigt så tror jag KitchenAid lättare skulle kunna stå framme eftersom den är lite smalare (tror jag). Det är rätt mycket pengar också 😕

 5. Helena Ljunggren

  Så söta bröd! Nybakt slår det mesta.

 6. tina

  Vilka fina bröd! Sitter och funderar på om jag någonsin smakat bröd smaksatt med citron, jag tror inte det. Intressant!

 7. Elin

  I söndags serverade vi dem med apelsinmarmelad och phildelphiaost, mycket gott 🙂

 8. bakmammorna

  bröden ser jättefina ut!!! vilken härlig grej att ställa fram 🙂

 9. Karin

  Har just bakar det här brödet, blev jättegott. Citron i brödet var en hit!

 10. Tre tjejer i köket » Panikpasta till barnen med citron och timjan

  […] Citron och timjan funkar ju även i bröd, hamburgare eller till steken,  Outtröttlig smakkombo helt […]

 11. Tre tjejer i köket » Hej då 2009!

  […] det mesta med edamebönor och lyxade med fin mellis. Vi körde fikonderby och så bakades det en del […]

 12. Tre tjejer i köket » Kalljäst bröd över natten

  […] frukostbröd Annes scones Citronbröd Magnus frukostbullar Snabba fröfrallor Brytbröd med basilika Polentabröd på en halvtimme […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.