Kryddigt fönster

Det finns åtminstone en fördel med att ha bott trångt under flera år; jag ser ganska små och (för andra) helt normala faciliteter som värsta lyxen. T ex att ha ett fönster i köket som jag kan fylla med färska örter. Ni förstår vilken crazy människa jag är, va?

Det är lite trångt på fönsterbrädan just nu. Olivträdet står lite grand i skamvrån (helt utan anledning) och slåss om platsen med basilika, rosmarin, persilja och ett par blomlösa pelargoner (som förstås inte är några kryddor, det vet t om jag!).  

Förutom att de färska kryddorna höjer vilken maträtt som helst många snäpp, blir det enklare att vara lite spontan i matlagningen med en kryddasernal i köket. Har jag t ex inte planerat någon sås till kycklingen räcker det att finhacka lite färska kryddor och blanda med creme fraiche, lite senap, salt och peppar för att middagen ska bli komplett.

Nyligen sådde jag basilikafrön från IKEA (!) i en gammal konservburk. Jag var skeptisk om fröna över huvud taget skulle visa livstecken med tanke på att de inte precis kommer från en autkoriserad fröbutik, men redan efter två dagar stack det minsann upp små gröna musöron ur jorden. Nu återstår att se om det blir någon basilika att tala om. Kanske ökar oddsen eftersom jag puttade ner fröna i en konservburk som det har legat hela tomater i. Jag tänkte att tomater och basilika ju är så goda vänner i verkligen livet att det kanske bättrar på basilikans livsandar.

Vilka färska kryddor har du oftast hemma? Vad använder du dem  till?

16 kommentarer

 1. pipopp

  Pelargon är visst en krydda! Kolla: http://www.odla.nu/artiklar/pelargoner_i_matlagningen.shtml 😀

  Jag känner mig naken i köket om det inte finns basilika och persilja. Sedan gör det inget om det råkar stå timjan och rosmarin där också, men de funkar hyfsat ur burk.

 2. Helena

  pipopp: Meh! Jag som ville visa mig på styva linan… 😉

  Jag håller med; utan basilika känner jag mig liksom halv. Men så är jag en basilikamissbrukare av rang.

 3. Martina

  Oj, jag har massor med kryddor hemma men så har jag ju också växthus och kryddland 😉
  Basilika, timjan, rosmarin, salvia, lagerblad, gräslök, persilja, dill, lavendel, isop……..
  Basilika är en stor favorit, plockar jämnt från mina plantor och fryser in det jag inte använder.

 4. MÅ Gott, Åsa

  Jo, det måste ju vara vänskapen mellan tomater och basilika som påverkar att det gror! 🙂

  Jag använder drösvis med kryddor nu under sommaren eftersom jag har förmånen att ha en liten örtagård.

  Jag använder allra mest av gräslök, persilja, dill och basilika och tycker det är lyxigt att ta en knippa varje gång man gör marinader, sallader och såser!

 5. Eva

  Hittade hit via Pickipicki..
  Eftersom jag har ett kryddland finns alla “vanliga” kryddor. Viktigast? Vitlök så klart! Den går inte att leva utan. Och så tycker jag som alla andra att basilika är en fantastisk krydda som dock ska användas färsk för mest smak. Rosmarin, mmm! Vi har en planta som är stor som en mindre buske. Att plocka några kvistar, riva av de nedersta barren, blötlägga och sedan använda som grillspett ar icke dumt!
  Om det är rätt sorts pelargoner (doftpelargoner) i ditt fönster går det utmärkt att använda finstrimlade blad i mjuka kakor till exempel.
  Ett tips om du inte vet vad du ska göra med dem…
  Eva

 6. Sofie

  Timjan och Basilika gillar jag att ha hemma. Har två trötta stackare i mitt köksfönster som jag köpt i butik, skördat och nu står de där i tron om att de ska växa till sig. Sakta med säkert växer de till sig men mycket klenare. Får nog oxå köpa lite frön och odla. SNyggt o praktiskt att odla i konservburk!!

 7. Maria

  Kryddor är underbart men än roligare i fina krukor, dina är superfina – varifrån kommer de? (Ja förutom konservburken för den kan tom jag räkna ut varifrån den kommer!) Kram på dig

 8. Tess

  Oh! Jag förstår precis hur du tänker! Har ett väldigt väldigt litet kök nu, som ett pentry nästan men om 2 månader så flyttar vi och får ett nybyggt och ett fönster till också där det skall husera många kryddor! 😛 Ska följa och se hur det går med basilikan, IKEA har haft svängdörrarna öppna för mig denna sommaren men jag har ändå lyckats missa att de säljer fröpåsar 😯

  Vi använder lite olika men mest de vanliga, rosmarin till ugnsbakta grönsaker och annat gott – basilika som höjer vilken sallad som helst och för att det är så vackert och luktar gott och citrontimjan för att den växer så det knakar och är finfin till kyckling. Oregano har inte hälsat på på länge så förmodligen dags snart, fungerar ju till allt! 😛

 9. Helena

  Lyllos er som har ett helt kryddland hemma!

  I mitt köksfönster finns alltid basilika och oftast även persilja och timjan. Basilikan i konservburken har vuxit en hel del sedan jag tog bilden och det kommer helt säkert fler rapporter från köksfönstret framöver.

  -> Maria: Krukorna till höger (med basilika och persilja) är i porslin och kommer från Sagaform. De finns i två storlekar och jag har den minsta. Krukan till vänster med plats för två kryddor (och en sax i mitten) är i plast och kommer från danska märket Normann Copenhagen. Jag har köpt min i deras butik i Köpenhamn, men produkterna finns lite överallt (DesignTorget och NK bl a). Kram tillbaka!

 10. Helena

  -> Tess: Grattis till nya köket! Och till lägenheten förstås. 😉 Basilikafrön såldes som en paketlösning: en plastburk med fröer och jord och så var det meningen att man skulle så i plastburken.

 11. Tess

  Ah..jag ska titta lite noga nästa gång ifall det finns några kvar! 🙂
  Tack! Ska bli så skönt att ha ett fönster och har jag tur blir det en liten uteplats till sommaren om det kommit mark på rätt plats..får värsta kryddträdgården till slut.. 😆

 12. Gunnar

  Efter många års misskötsel av alltför många kryddkrukor har jag arbetat mig ner till fyra oumbärliga, som f ö tar lagom mycket plats i fönstret vid mitt arbetsbord: gräslök, persilja, basilika och rosmarin. Mest av allt gläder jag mig åt att snuva krämarna på kovan 😈 – deras hårt drivna små tuvor kostar orimligt mycket i förhållande till den lukt och smak man får ut av dem.

 13. Mårtenssons kök

  Basilika och Rosmarin står oftast i vårt köksfönster, om inte annat så är de underbara att dofta på… Skulle önska en liten kryddträdgård så man kunde slå lös riktigt i odlandet!

 14. Tre tjejer i köket » För enkelhetens skull

  […] är en riktig höjdare tillsammans med kyckling och fläskkött. Gör som jag och ha en kruka stående i köket, så kan du ha rosmarinfest vilken dag som […]

 15. Tre tjejer i köket » Kryddigt fönster, del 2

  […] Fyra veckor senare har de små musöronen förvandlats till späda basilikastjälkar. Det är visserligen en bra bit kvar till dess att jag kan kalla det för en planta, men det är på god väg. Och de små bladen luktar faktiskt basilika! […]

 16. Tre tjejer i köket » Basilikaplantan is no more

  […] till en början så glättiga historien om basilikan började här och fortsatte […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.