Godaste presenten – trio från Xoko

Tidigare i veckan fick jag en vit pappkartong med tre desserter från Xoko i present; en oväntad och galet god överraskning. Min kompis Bodil var här på frukost för att inviga det nyrenoverade köket och hade den goda smaken att köpa med de här godsakerna. Och om jag ska vara ärlig var det nog allra bäst att hon inte hade siktat in sig på  någon av dem utan tyckte att jag och Magnus skulle äta dem senare på kvällen.

Tycker ni, precis som jag, att det kan vara svårt att variera de där gå-bort-presenterna? Jag fastnar lätt i gamla, trygga spår och köper med en flaska bubbel, någon god olivolja eller en blomma.

Vad är det roligaste/bästa ni har fått i gå-bort-present? Vad ger ni helst bort? Berätta i kommentarsfältet och inspirera oss andra!

8 kommentarer

 1. Erika

  Jag har fått en såndär huvud-massagepinne i gåbortpresent. Det var toppen!
  Själv ger jag gärna bort bubbel, fina ljuslyktor el. hembakt 🙂

 2. tina

  Åh, vilken ljuvlig present!

  Min finaste ätbara present var nog middagen-i-skokartong:
  http://www.pickipicki.se/2008/09/en-god-auberginegryta-i-en-skokartong/

  Ibland brukar jag köpa torra ingredienser till chokladcookies. Varva dessa i en glasburk och hänga receptet utanpå. Det brukar vara uppskattat.

  🙂

 3. karibien

  Det där ser gott ut! Smakrapport?

  Själv gillar jag att fylla skålar, boxar, påsar med godsaker. Till min man lakritstomten var innehållet givet – alla nyanser av svart, sött och salt. Fast ett år lurade jag honom att vi skulle åka och köpa presenten tillsammans. Och så körde jag till hamnen och vi tog den stora båten och shoppade massa finsk lakrits 🙂

  Men egenhändigt gjorda ätbara prylar, med receptet därtill, brukar vara roligast att ge bort. Min grynkorvsälskande jobbarkompis fick en burk hemmagjord senap, morsan älskar marmelad, och jag missar inte ett tillfälle att ge bort en egen likör.

  Kaffelikör är fantastiskt gott, och enkelt att göra. En vacker flaska behöver du. Skåra en vaniljstång och lägg ner tillsammans med en näve hela kaffebönor. Espressorostade? Koka en sockerlag på hälften rårörsocker hälften vatten, och slå lite av den avsvalnade lagen i flaskan. Hur mycket är en fråga om tycke och smak. Högst en fjärdel skulle jag säga. Fyll upp med en god lagrad rom, Havana Club Añejo Reserva eller Appleton Estate V/X ger god romkaraktär utan att ta över. Med en agricole/Martiniquerom, som Dillon Très Vieux Rhum blir det snarare en romlikör med kaffeton än tvärtom. Perfekt för en romälskare 🙂 Skicka med instruktionen att vända flaskan och smaka av då och då tills man är nöjd med kaffesmaken, sila då ifrån kaffebönor och vaniljstång.

  Likör på frukter och bär kan man göra på samma sätt. I en flaska med vid öppning, eller en burk, lägger man till exempel ner klyftor av färsk ananas, slår på lite sockerlag och fyller upp med ljus rom, Havana Club Añejo Blanco är överlägsen. Kanske gör du egen citruslikör på cognasbas. Med en neutral vodka får frukt och bär spela huvudrollen.

  Kanske ska man behålla sitt första experiment för eget bruk 😉

 4. Emma Karlsson

  Idag på Hemköp såg jag en liten burk äkta vaniljpulver (40 kr). Inget jag skulle köpa till mig själv men jag tänkte att “det här kunde vara bra att ha som gåbortpresent”.

 5. Mikkan

  Det bästa jag fått är faktiskt så enkelt som en påse edamamebönor och ett paket flingsalt. Roligt, enkelt, trevligt för alla på festen! 🙂

 6. @Receptomaten

  Ett fint hembakat bröd är ovanligt uppskattat, till det en slatt surdeg i en fin burk bredvid och receptet – funkar varje gång :mrgreen:

 7. Karin

  Hmmm
  Hon kom alltså ensam hem till er två och hade köpt tre desserter….

 8. Helena

  Vilka bra tips på gå-bort-presenter ni har! 🙂 En slatt surdeg låter fantastiskt och läskigt på samma gång…

  M och jag delade på de där desserterna; vi åt en per kväll och fick tre lyxiga kvällar på raken. Godast var hallondesserten, sedan passionfruktsvarianten. Chokladdesserten var god, men makalöst mäktig. Så nu vet ni! 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.