Olivträd i en lägenhet

För ett par veckor sedan flyttade ett olivträd in i mitt kök. En finfin present, men hur tusan ska jag hålla det vid liv? Just nu står det i köksfönstret tillsammans med basilikaplantor, timjan, salvia och pelargoner. Några timmar varje eftermiddag badar köket i sol och trots att jag/vi är noga med att dra ner persiennen blir det ju rejält varmt där på fönsterbrädan. Å andra sidan borde ju olivträd gilla värme.  Någon balkong har vi tyvärr inte.

Har någon av er haft ett olivträd inomhus? Har det längtat ut eller trivts och varit harmoniskt? Hur har ni skött det? Dela gärna med er av era bästa olivträdstips i kommentarsfältet!

/ sign. “Olivdivan utan gröna fingrar”

10 kommentarer

 1. Mamma Mimmi

  Åh, vilken kul present (antar jag!?) att få. Förstår dina bekymmer, men som sagt lever ju olivträd väldigt varmt och torrt i naturlig miljö. Jag hade ett olivträd länge som stod ut med både stekhet balkong och minusgrader på samma plats på vintern. Dock dog trädet rätt och slätt när det fick flytta med ut på landet och till ett perfekt soldränkt trädäck. Jag tror de gör lite som de vill….

 2. Morten Pedersen

  Så morsomt da. Det skal bli spennende å følge med om du klarer å holde liv i det.

 3. tina

  Vilken smart present till en olivdiva! Jag har ett olivträd på balkongen. Det har aldrig stått inomhus men den står på balkongens varmaste hörn och badar i sol från tidig morgon till eftermiddag. Och nog har den överlevt lite torka (uhn) emellanåt. 🙂

 4. Helena

  Visst är det en kalasbra present! Jag blev jätteglad. Och lite skärrad. 🙄 Nu verkar trädet ändå trivas ganska bra i köksfönstret; det kommer nya blad och trädet har inte klagat vad jag har hört… 😉 Jag återkommer med rapport. Håll tummarna!

 5. Karin

  Jag har tagit död på 2 stycken!

 6. Helena (Citronodlingen)

  Jag tror nog att det står bra där det står. Dom gillar ju sol och värme. Behöver inte ha mycket vatten.
  Dom träden som står på sluttningarna här ger bättre oliver än dom som står på plan mark och därmed har mer tillgång till vatten.
  Oliverna blir större på plan mark, men inte lika smakrika.

 7. Ann-Britt

  Jag har lyckats övervintra mitt olivträd i garaget (runt 10-15 plusgrader). Det har stått under en växtlampa som varit tänd ca 12 tim/dygn. Sparsamt med vatten.
  I mars månad flyttade jag in trädet i vårt vardagsrum. Trädet blommade under våren och har idag pyttesmå oliver.
  Jag köpte trädet ifjol vår och det blommade även då men jag fick inga oliver. Jag tror att jag vattnade det för dåligt och anlagen till oliverna torkade.
  Mäkta stolt!!

 8. Tre tjejer i köket » Kryddigt fönster

  […] är lite trångt på fönsterbrädan just nu. Olivträdet står lite grand i skamvrån (helt utan anledning) och slåss om platsen med basilika, rosmarin, […]

 9. Elin

  Bra information om hur man sköter olivträd finns här: http://www.shenet.se/vaxter/oliv.html

 10. Michael

  Hej! första gångsbesök på bloggen, fick mitt olivträd för drygt 5 år sen, det har blommat och burit oliver varje år, men nu är det rekord det började blomma runt lucia och fortfarande nu ca 150 eller mer klasar med blommor och olivkart. ska man klippa bort det mesta? som man gör med vinstockar, det är upp till 10-15 klasar på varje gren med upp till 10 oliver i varje. tilläggas det står året runt i ett söderfönster som inte har persienner det dricker kopiösa mängder vtn redan nu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.