Dammsugare med amaretto och hasselnötter

Dammsugare är något som jag har funderat på att baka länge och när det var en hel plåt blåbärsmuffins över efter kalasveckan så bestämde jag mig för att de fick bli basen i kakreceptet. Tanken med den lilla klassiska kakan är ju att man bakar den på överbliven sockerkaka och att den smaksätts med tex arrak eller punch men här kommer alltså en modifierad variant.

Uppriktigt sagt, de här blev galet goda och kommer att upprepas – men jag har lite att lära när det gäller utseendet. Jag hade färdig marsipan från Odense hemma i skafferiet och jag tycker den var lite svårarbetad men jag är inte van att jobba med marsipan så det kanske berodde mer på mig: marsipanen “sprack” hela tiden när jag kavlade ut den (jag googlade och körde på tipset om att kavla mellan två plastfoliebitar) och det blev svårt att få till hela och snygga dammsugare. Det här påminner mig även om när mamma provade att kavla marsipan mellan två bakplåtspapper i mangeln hemma -och ja det gick ju inte! Så rutinerade marsipankavlare får gärna komma med tips till nästa dammsugsbak!

Fyllningen i mina dammsugare innehöll:
4 dl smulor av blåbärsmuffins
50 gram hasselnötter
3 msk amaretto
75 gram mjukt smör
2-3 msk Valhronakakao

ca 300 gram marsipan
en bit mörk 70% choklad, gissningsvis 75 gram

så här gör du:
1. Smula ner alla muffins i en bunke. Använd gärna en stavmixer för att få det riktigt smuligt.
2. Hacka hasselnötterna.
3. Blanda muffinssmulor, hasselnötter, amaretto, smör och kakao till en jämn smet.

4. Kavla ut marsipan till långa remsor. Mina var cirka 5 cm breda. Rulla ut fyllningen till pekfingertjocka längder och rulla in dem i marsipanen. Dela dem i lagom längder.
5. Smält choklad och doppa rullarna i chokladen på båda sidorna. Låt stå kallt.

Första dammsugsförsöket! Det blir fler..

17 kommentarer

 1. Raz

  Jag dör! Eller nä, jag dör inte men jag MÅSTE testa att baka dammsugare! Jag älskar att ni ger mig så mycket inspiration.

 2. Ulla

  Jag har kavlat marsipan till otaliga prinsesstårtor och andra tårtor under årens lopp och kavlar också mellan två plastfoliebitar, men använder florsocker som “mjöl”, vilket gör att det inte spricker. Och sen är det viktigt att det inte är för varmt. Har du en marmorplatta är den fantastisk att ha under, men det har hänt att jag kavlat i kalla entrén, när köket varit för varmt.

  Det är väl lättare (och blir snyggare) att kavla större stycken och sedan skära remsor?

 3. Lina

  Hej! Jag har hittat så många olika goda recept, och så många fina matbilder här hos dig, jag undrar om det skulle vara okej om jag lånade några stycken till min blogg http://loveforfood.blogg.se ifall jag då alltid länkar till dig och talar om att jag hittade det hos dig? Ger ju dig lite extra reklam också =)

 4. yllet

  Fast jag tycker de är jättefina!! Och så ambitöst!

 5. Bendel

  Jättefina tycker jag, och säkert supergoda också! Det är svårt att hitta hantverksmässig marsipan, sådan där mandeln är valsad tre gånger med fingertoppskänsla av kunniga personer. Men jag har ett par tips nedskrivna på jobbet, kanske återkommer jag.

 6. Petra

  Om du inte tycker dessa blev lyckade utseendemässigt så har du alldeles för höga krav på dig själv. De ser väldigt inbjudande ut – och alldeles rosa dessutom! Bra gjort.

 7. Anne

  Oh vad fina! Jag kanske skulle göra såna till lördagens kak-kalas.. hm. Det var just det där med kaksmulor som möjligen är lite svårfixat. Eller ja, ett extra moment i alla fall. 🙂

 8. Elin

  Raz=> Vad rar du är! Klart du ska testa dammsugare, det är ju värsta retrokakan! Och så tycker jag att det är ett smart sätt att ta tillvara på överblivna muffins/sockerkakor!

  Ulla=> jamen det är ju sådana här kloka insidertips jag behöver! tack!

  Lina => jag måste nog konferera lite med mina medbloggerskor, vi har nog aldrig diskuterat ämnet när jag tänker efter 🙂

  Yllet, perfekt till elvakaffet vet du!

  Bendel, låter bra, jag har redan bjudit på mangeltipset så det behöver du ju inte testa…

  Petra, jag kanske ska erkänna lite diskret att det var en av de bättre dammsugarna som hamnade på bild. Jag har lite att lära…

  Anne, de blir faktiskt riktigt goda och jag tror det finns en oändlighet med pyntmöjligheter om man är lite fixig…

 9. Bendel

  Jo, jag såg det, men jag menar steget före, när marsipantillverkaren “manglar” mandel som ska bli massa.

 10. Raz

  Jag har tigerkaka, kardemummakaka och sockerkaka i frysen. Ska försöka komma ihåg dammsugarna till nästa fredagsfika. =)

 11. Lotta

  Hh vad du är duktig, de är ju superfina – detta måste jag testa, O älskar dammsugare.
  Marsipan kavlar jag helt utan plast men med rikligt florsocker på och under, överskottet borstas sen bort med en bakpensel så att de inte ser mjöliga ut.

 12. Erika

  Åh vad du är duktig! Om man står och gör dammsugare själv så tycker jag att det ska synas också, de ska inte vara jämnstora och “perfekta” utan precis som dina!

  Marsipan kavlar jag mellan två “bakplåtspapper” av silikon, såna där som man återanvänder hur många gånger som helst. Det brukar fungera jättebra.

  På Ica´s hemsidan finns ett recept på Marsipan gjord av mandelmassa. Men kokar en smet och blandar med den rivna mandelmassan. Den blev väldigt smidig, fin och god, rekomenderas!

 13. Elin

  Erika, självklart ska hembakat se hembakat ut, ser det riktigt galet så brukar jag stolt säga att det är barnen som har gjort det 😎

 14. Raz

  Så! Nu har jag gjort mina dammsugare. Tack än en gång för inspirationen. Bilder finns här: http://razart.se/2009/03/27/dammsugare/

 15. Raz

  Jag gjorde “klassiska” men visst, dom blev jättegoda dom med. Kanske just för att man gjort dem själv. =)

 16. raz.nu » Blog Archive » Dammsugare

  […] är första gången jag gjort dessa retrokakor. Det var ett inlägg på ragazze.se som gjorde mig sugen. För mig är det livsfarligt att läsa bak-/matbloggar, jag vill baka och […]

 17. Hej då 2009! » Tre tjejer i köket

  […] blandad kompott. Tex;  pasta med bacon, butternut squash och rostade pinjenötter, whiskyfudge, dammsugare med amaretto och hasselnötter och Katjas goda squashpannkakor med soya och […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.