Klassisk kalops

Kalops hade vi ofta till middag när jag växte upp. Ofta på grytbitar av älg och som sedan serverades med kokt potatis och inlagda rödbetor. Och utan kryddpepparkornen blir det ingen kalops!

Nu när jag gör egen kalops så inser jag hur mager den faktiskt är. Det är  ju inga feta mejeriprodukter i. Dessutom så är det inga dyra ingredienser. Som extra bonus så är det lätt att göra ett storkok att frysa in för senare matlådor. Det här är bra vardagsmat helt enkelt!

Tips: när jag googlade på kalopsrecept så förekommer variationer på vätskan i långkoket, till exempel smaksättningar med ansjovisspad och rödbetsspad eller vanlig buljong. Kolla vad du har hemma!

Kalops

4 portioner.

 • 600 gram högrev
 • smör att steka med
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 gula lökar
 • 3 stora morötter
 • 5 kryddpepparkorn
 • 5 vitpepparkorn
 • 2-3 lagerblad
 • 5 dl vatten
 1. Tärna köttet till 2×2 cm stora kuber.
 2. Bryn dem ordentligt i en klick smör i stekpanna. Salta och peppra. Flytta över köttet till en större kastrull och pudra det med lite vetemjöl.
 3. Skala och klyfta löken. Skala morötter och skär dem i jämnstora stavar. Bryn lök och morötter en stund i smör och lägg sedan över det i kastrullen.
 4. Häll i kryddor, lök, morötter och vatten i kastrullen. Komihåg att vispa ur stekpannan med lite vatten för att få med all smak till kastrullen.
 5. Lägg på ett lock och låt puttra i minst 1,5 timme.

Kommentar: Nu lyckades jag inte riktigt få till kalopsen lika smakrik som jag minns mammas kalops. Kanske var hon bättre på att bryna köttet i början eller så fick det koka längre? Jag rörde ner ett par matskedar tomatpuré på slutet av långkoket för att få till smaken lite. Tänk vad det är svårt att inte ändra i klassiska recept!

19 kommentarer

 1. Mats

  Jag skulle säga att en koktid på åtminstone 3 timmar är på sin plats om man pratar högrev eller märgpipa. Se gärna till att få med några märgben som du steker först och hystar i under koket. Jag älskar att göra olika typer av grytor och långkok och jag slås nästan undantagslöst av hur kort tid folk skriver på sina recept. Dessutom håller man på och putsar alldeles för mycket på köttet, svål och annat ger bara smak till grytor och det finns inte kvar om man kokar tillräckligt länge. Jag brukar anse det klart när man kan trycka isär köttet mot grytkanten utan att på något sätt ta i och det brukar inträffa efter 3-4 timmar.

 2. Beatrice

  Kalops är en stående rätt hos oss under höst o vinter. Jag brukar ha 10 kryddpepparkorn men däremot inga vitpepparkorn, 2 tsk salt, 2 lagerblad och 3-4 msk mjöl till samma mängd benfritt kött (märgpipa) som du har. Dessutom samma mängd lök, morötter och vatten. När det blivit riktigt brynt kokar jag det i 1 1/2 timma innan jag lägger i morötter och lök utan att steka dem först. Därefter får det koka i ca 1/2 timma till, totalt ca 2 timmar. Ett tips när du fryser in. Ta bort morötterna först, de blir hemskt vattniga av att ha varit frysta. Bättre då att koka lite morötter vid sidan om eller ångkoka tillsammans med potatisen vid serveringen.

  Kalops är en riktig höjdare.

 3. andreas

  Jag håller med mats, men framförallt vad gäller märgben, om man köper benfritt kött bör man köpa ett märgben att koka med..

 4. Elin

  Härligt med input från kalopsproffs! Det kanske är märgben som mamma hade i sin kalops… Hur mycket märgben behövs till exempel på 600 gram höggrev?

 5. Fias kastruller

  Kalops är riktig mamma mat coh nu när man är förälder är det bara att lära sig:wink: Tror också att förr hade man märgben som fick koka med i coh det ger ju mycket smak! Måste nog öva på min kalops här också! /Sofia

 6. Lotta

  Hmmm, jag har ganska dåliga minnen från bardomens kalops, men kan kan ha förväxlat det med dillkött (inte heller det en favorit). Nu har jag visserligen åter börjat gilla saker jag dissat från barndomen, så det kanske är på sin plats att testa kalops igen. Jag gillar ju andra grytor mer och mer. Den här varianten såg riktigt härlig ut!

 7. Karin

  Förutom tomatpurén gör lite kinesisk soja i “såsen” susen också.

 8. Erika

  Den lilla tvådelade tesilen i metall för att ha lösviktste i, passar ypperligt till pepparkorn o lagarblad m.m. i grytor och soppor. Jag gillar att bara fiska upp “kryddburken” när maten är klar.:grin:

 9. Charlotte

  Det värsta jag vet är när en god mumsig gryta blir en skräckupplevelse pga att man plötsligt får en köttbit i munnen med svål eller senor kvar, som man tvingas spotta ut. För mig förstör det hela måltiden, eftersom jag därefter misstänksamt petar i grytan efter flera dåliga bitar och inte vågar stoppa in något i munnen utan att disikera det först.
  Menar Mats i inlägget att “dåliga” bitar smälter bort vid tillräckligt lång kokning?? Måste man inte putsa bort allt sådant från början innan tillagning? Vilket kött ger optimalt mört och gott resultat i en långkoksgryta som kalops eller rödvinsgryta? Tack på förhand!!! / en grytälskare

 10. Kinna

  Jovisst är det många av de gamla hederliga rätterna som är nyttiga. Kalops är inte min favvis men väl köttgrytor av liknande slag utan kryddpepparn. Din låter väldigt god och bra tips med anjovis.

 11. Elin

  Erika, tesilstipset hade nog behövts när jag växte upp, som liten var man ju livrädd att bita sönder ett pepparkorn (å andra sidan så hade det kanske inte räddat oss från hagel i viltköttet…)

  Charlotte,fast det är nog skillnade på puts och puts, att man tex behåller fett till exempel, uppenbart konstiga saker bör man nog ta bort. Däremot så är det ju ett bra sätt att ta tillvara “billiga” bitar på. Vi använder oftast högrev men jag vet att bringa också populärt.

  Kinna, ja och med the old school-kokta potatisen dessutom!

 12. Cheryl Marie Cordeiro

  Looks like a lovely stew!
  Cheryl

 13. Charlotte

  MUMS!!! Ikväll provade jag långkok (ca 4 h!) på märgpipa (benfri) och mumma så gott det blev!! Precis som Mats skriver föll köttet sönder bara man pressade det mot kanten… tack Mats !! Underbart! Inte en enda obehaglig putsbit kvar, trots att det var massor av vita fettkanter på bitarna när jag började tillaga.. Förutom märgpipa hade jag vatten, ox- och rödvinsfond, 250 g passerade tomater, torkad trumpetsvamp, lökar och morötter (som tillsattes då 30 min återstod) samt vitlök och kryddor. Potatis och rött vin till servering. Lite balsamico på toppen – yummie!

 14. Elin

  Borde du inte ha en matblogg snart Charlotte?!

 15. Jens Linder

  Ja, märg kan ju göra såser bra mycket fylligare. Många grytstekt rätter gjordes på kött med ben förr: Kalvstek, kalops, dillkött…

  Däremot är det knepigt med koktider för långkok. En lite högre temperatur kortar koktiden rejält. Och framförallt varierar köttets “seghet” enormt. Jag har gjort kalops som tagit 1 1/2 timme och som tagit 3. Ju bättre mörat = hängt, ju mörkare och fastare kött, desto kortare tid. Det är i alla fall min erfarenhet.

  Från början är välan kalops en brittisk rätt som omvandlats många gånger till vårt kryddpepparsmakande och läckra långkok.

 16. Charlotte

  Kanske det, Elin.. Men jag inbillar mig att det tar för mycket tid.. Vill inte känna tvång att skriva varje dag.. Så tills jag vågar ta steget fullt ut (och blir bättre på webbdesign) fuskar jag genom att få lite utlopp i erat kommentarsfält 😉 Gillar verkligen er blogg – ni inspirerar!!

 17. Elin

  Jens, vi trasslade in oss i kalopsen ursprung häromdagen, maken är från england och hade aldrig hört tallas om “collop” innan, när vi googlade vi fick vi intrycket av att det var tvärtom, att england inspirerats av Sverige; http://en.wikipedia.org/wiki/Collop .

  Charlotte, det tar för mkt tid jag lovar! Det blir en del sidopyssel som kanske inte syns alla gånger direkt i ett inlägg. Men det är kul med flitiga kommentatorer också 🙂

 18. Katarina Rosenqvist

  Ibland lägger jag i en kanelstång i min kalops. Jag vet, det låter konstigt men det ger en mustig och god smak. Vi lagar kalops så ofta här hemma då det är barnens favorit så vi varierar smakerna ibland. Att hälla i lite av rödbetsspadet ökar också mustigheten, först blir kalopsen väldigt röd men förfäras inte, färgen kokar bort efter ett tag!

 19. Hej då 2009! » Tre tjejer i köket

  […] döpte vår yngsta men annars så var det en ganska lugn månad. I bloggen så blev det bland annat kalops, bebismat och pasta med spenat ädelost och […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.