Fredskockarna – i grytorna för freden

När vi fick erbjudande om ett recensionsex av kokboken Fredskockarna – i grytorna för freden  blev jag intresserad. I det ständiga bruset med alla nya kokböcker som ges ut gäller det att hitta en egen nisch, att sticka ut, och det har författarna till Fredskockarna lyckats med. Boken skildrar vardagen för kockarna i FN-tjänst och innehåller en bra kombination av historia och matlagning.


Foto: Fredskockarna

Författarna Per Lennartsson och Annkatrin Behrens har båda erfarenhet av FN-tjänst och har på ett intressant sätt samlat fakta om utlandstjänstgöring, kockarnas arbete, recept, anekdoter och bilder. Efter att ha läst boken har jag bl a lärt mig att den första svenska FN-bataljonen skickades till Gaza i Mellanöstern 1956 och hur man hanterar livsmedel vid hög luftfuktighet.


Foto: Fredskockarna

Att matlagningen ute på fältet skiljer sig en hel del från kockarnas vardag, är ingen överdrift. Deras ordinarie tjänster på krogar som bl a Operakällaren, Söderköpings Brunn och Grand Hotel ter sig förmodligen som en walk in the park i jämförelse med förhållandena i ett tält i Afghanistan eller Libanon. Jag misstänker att uppfinningsrikedom automatiskt blir en av paradgrenarna efter ett tag i FN-tjänst.

Många av recepeten i boken är svenska klassiker; t ex receptet på Wallenbergare som kommer från de tjänstgörande kockarna i Libanon.

Wallenbergare – en svensk klassiker på kalvkött

Till fyra portioner behöver du:

400 g kalvfärs
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/2 kryddmått svart eller vitpeppar
2 msk smör

Gör så här:

Arbeta ihop färs, äggulor, grädde och kryddor tills allt är väl blandat. Forma färsen till 4 stycken biffar och stek på medelstark värme i cirka 3 minuter på varje sida. Servera tillsammans med potatismos och gröna ärtor.


Foto: Fredskockarna

Fredskockarna – i grytorna för freden är en bok att sitta och bläddra i, få sig en hel del nutidshistoria till livs och förstås recept på rätter som lämpar sig för både ett helt kompani och en middag för två. Läsvärd!

Bilder och recept är publicerade med tillstånd från Fredskockarna.

En kommentar

  1. Susanna

    Det passade ju alldeles utmärkt att tipsa om detta idag på FN-dagen och allt! 🙂 Tack för en bra blogg! Hälsningar från Susanna i Kenya

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.