Injeras till middag

Förra veckan var vi bortbjudna på etiopisk middag! Det serverades en fantastisk kycklinggryta med kokta ägg och linsröra tillsammans med injeras, de osötade och syrade pannkakorna som är basvara i det etiopiska köket. Kycklinggrytan är smaksatt med kryddblandningen berbere som bland annat innehåller peppar, ingefära, koriander, kardemumma, vitlök och kummin (en snabbgoogling visar att ingredienserna till berbere varierar en del så jag vet inte vilket recept som är mest “rätt”?).
Injeras görs på en surdegsliknande smet och har kanske utseendet emot sig lite. Den första läggs på tallriken, därefter läggs alla andra rätter ovanpå, och så äter du middagen med hjälp av en annan injera. Inga bestick med andra ord! Vad som inte syns på tallriken ovan är vanlig keso som ofta äts till. Det här är hur gott som helst! Tack snälla för en god middag!

Är du nyfiken på etioptisk mat och vill ha injeras till lunch så kan jag rekommendera Abyssinia i Vasastan!

13 kommentarer

 1. Charlotte

  Här i Baltimore och Washington DC finns hur många etiopiska restauranger som helst – supergott!! Urmysig inredning dessutom.. Att sitta på golvet bland kuddar och äta med händerna ger en extra dimension till matupplevelsen.. rekommenderas!!

 2. Elin

  Kul! I Stockholm finns ett par tre stycken, inte så många, och jag vet att det finns en i Uppsala. Eller så kan man som jag bjuda hem sig till bekanta som har koll 😉

 3. Christina

  Spännande! jag vet alldeles för lite om etiopisk mat men hör hela tiden att den är toppen. Kanske lika bra att läsa på och laga själv.

 4. Charlotte

  ..den är kryddstark och innehåller mycket grönsaker och röror – ett tips är att beställa in/ laga / en massa små rätter och placera på ett stort fat i mitten – sen äter alla från samma fat! Det blir väldigt intimt och mysigt! Bra tips som romantisk middag också! 😉 Frigörande att bete sig lite primitivt ibland! 😉
  Ett annat hett tips som är poppis i DC är afghanska restauranger! Samma princip, med en massa små rätter..

 5. KarinW

  Det där blir nåt att härma framöver, låter supergott. Gjorde en Berberekryddblandning och gravade lax med ,blev gott och starkt!

 6. Elin

  Hittade några recept på DN som kanske kan komma till nytta!

 7. Charlotte

  kolla in den här sidan om ni vill ha lite inspiration!

 8. Ruth

  wawww., I am so happy that you like our traditional food.

 9. Viktoria Schiöler

  Jag är så nyfiken på injera och etiopisk mat, måste ta redan på om det går att få tag på i Malmö eller så.

 10. emma

  Om ni e sugna på injera, så rekomenderar jag att ni åker till etiopien istället!
  Har ätit en del injera i sverige, men INGEn har smakat som äkta etiopisk injera.

 11. Amanda i Ghettot

  Just den restaurangen var jag på för ett tag sedan när jag skulle bjuda en kompis på födelsedagsmiddag.. Tyvärr hatade hon maten, troligt pinsamt. Men jag gillade det i alla fall!

 12. Michael

  Fan va ni kan mycket. Testade allt ni sa och bjöd även vänner, bekanta och fick tio av tio. Alla tacka mig för den nya mun-orgasm upplevelsen. Tack igen.

 13. Fotoutmaning antagen! | Farmorsbloggen

  […] här bilden tog jag idag på min svärson Noah när han tillagade traditionella etiopiska Injeras som ingick i middagen tillsammans med lammgryta och annat […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.