Salamipaj med grönsakssmördeg

Precis som Elin har jag testat grönsakssmördegen från Hälsans Kök. Min orange-röda variant var smaksatt med tomat och basilika, inte någon distinkt smak ska jag säga i ärlighetens namn. I och för sig kom väl inte smaken heller till sin rätt ihop med de övriga smakrika ingredienserna jag valde att fylla den med. 😳

Hur som helst, jag tycker att den är en smidig genväg i köket och ett bra sätt att minska fettet i en annars kaloririk rätt. Nackdelen är att man måste komma ihåg att tina den och att den bränns lätt i kanterna. Jag glömde förgrädda pajskalet innan jag fyllde den, men med facit i hand var det kanske tur!

Salamipaj med deg från Hälsans Kök
Här är pajen ogräddad och utan äggstanning, man ser den fina färgen på degen

Fyllning
1 fp grönsakssmördeg tomat & basilika
1hg italiensk salami
15 gröna oliver
15 små soltorkade tomater

Äggstanning
2 ägg
1½ dl mjölk
1 dl riven parmesan

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175°. Tryck ut den tinade degen i en pajform.
 2. Strimla salamin, dela oliverna och tomaterna i halvor. Fördela ut fyllningen i pajskalet.
 3. Vispa äggen och mjölken, blanda i den rivna parmesanen och häll äggstanningen i pajskalet.
 4. Grädda pajen i ugnen tills äggstanningen stannat, det tar ca 20 minuter. Håll ett extra öga på den så att den inte bränns i kanterna, lägg eventuellt över lite folie mot slutet.

4 kommentarer

 1. syren

  🙂 Härliga recept!

 2. Sophie

  Hej! Grönsakssmördeg är hett efterlängtat från min sida. Då jag är viktväktare undrar jag över fetthalten? Kan inte hitta någon innehållsförteckning på Hälsans Kök. Vet ni fett och kaloriinnehåll? Tack för er inspirerande sidor – jag är en daglig besökare!

 3. Maria

  Sophie: Jag är osäker på om näringsvärdet är detsamma i de tre olika varianterna, men i spenatvarianten är det i alla fall 240 kcal och 12 g fett per 100 g (en fp är 300 g).

 4. Sophie

  Tack 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.