Tarte tartin med sällskap av morötter

Hälsans Kök har lanserat ny smördeg med mindre fett och som smaksatts med olika grönsaker: morot, spenat eller tomat & basilika. Varuprover kom till matbloggen och vi har delat systerligt på dem och mitt uppdrag blev alltså att laga mat med en smördeg smaksatt med morot.

Till att börja med så kan jag berätta att den här smördegen har hållit mig vaken om nätterna. Eller kanske mer att jag har tänkt mycket på den när jag inte har kunnat sova. Jag använder sällan smördeg så framåt fyra på morgonkvisten så har jag grubblat mycket på om hur den ska komma till sin rätt. Skulle jag baka in en rådjurssadel med till exempel lingon och svampstuvning? Eller skulle det bli en efterrätt med lingon tillsammans med kanske kesella? Eller göra något vego med indiska kryddor? Ibland så kan vissa beslut kännas oövervinnerliga.

Till slut gjorde sambon pinan kort och bakade ut den på eget bevåg till en tarte tartin, dvs en slags äppelkaka där smördegen hamnar i botten på kakan. Den orange färgen kanske inte kommer till sin rätt på detta vis men vi lärde oss i varje fall att denna deg fungerar rent smördegsmässigt.

Om den smakade morot? Nej inte alls. Eller i varje fall inte när den är i sällskap med äpplen och socker. Så smördegen med morot kanske är mer snygg än smakrik om man gillar orange kulör. Fördelen med denna smördeg är framför allt att det är 33% färre kalorier men att den ändå går att baka ut med gott resultat. Den får helt klart godkänt i vårt kök!


Får gärna komma i repris!

En kommentar

  1. Salamipaj med grönsakssmördeg » Tre tjejer i köket

    […] Precis som Elin har jag testat grönsakssmördegen från Hälsans Kök. Min orange-röda variant var smaksatt med tomat och basilika, inte någon distinkt smak ska jag säga i ärlighetens namn. I och för sig kom väl inte smaken heller till sin rätt ihop med de övriga smakrika ingredienserna jag valde att fylla den med. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.