Gästblogg: fixa fina festtårtor Del 1

Erika är en av våra trogna läsare som brukar kommentera här i matbloggen. Hon har betydligt mer koll på tårtdekorationer än vad vi har – så här kommer inspiration och praktiska tips om hur du dekorerar personliga tårtor med hjälp av marsipan!

Det är otroligt roligt att göra fina tårtdekorationer. Det är inte alls så svårt som det kanske ser ut. Att göra ett lock av marsipan och måla med hushållsfärg på ser både proffsigt och läckert ut – och man behöver inte vara konstnär eller speciellt händig för att fixa det.

Förbered tårtlocket
Kavla ut marsipanen tunt mellan två bakplåtspapper (typen av silikon fungerar toppen). Använd florsocker för att ”mjöla” rikligt, både över och under. Locket bör inte vara tjockare än 1-2 mm, för att det ska bli gott att äta. Ca 100-150 g är lagom för ett lock till en vanlig tårtbotten. Kavla ut minst 200 g eftersom man skär ut locket.

Lägg marsipanen på en tallrik, eller annan form och skär ut. Borsta bort florsocker från ovansidan men se till att det ligger löst under. Marsipan som blir över knådas ihop och sparas. Vira in den i plastfolie, många omgångar så lufttätt det går. De blir hårdare och mer svårarbetad, ju äldre den blir. Enklast och godast är när man precis öppnat en förpackning.


Kavla ut tunt 1-2 mm mellan bakplåtspapper. Mjöla med florsocker.


Skär ut locket med vass kniv.

Dekorera
Bestäm ett motiv, t.ex. fotbollslagets klubbmärke, en Disneyfigur, favoritblomman, jultomten, dopdikten mm. Kopiera eller rita av i den storlek som passar tårtan och klipp ut mallen. Jag har ritat mallen på vanligt kollegiepapper eller bakplåtspapper. När jag klippt ut mallen så skär jag lätt efter konturerna och trycker i lite på strecken i figuren. Annars kan man klippa isär mallen och dra/rita varje del för sig. Eller så ritar/målar man på fri hand.

Bra verktyg att använda är den lilla vassa fruktkniven för att skära ut mönster. Det brukar bli avtryck som går igenom och sedan målar jag efter det “spåret”. Tandpetare är också användbara. För att göra mönster finns allt möjligt i kökslådan: grejen som man rengör vitlökspressen med ger t.ex. fina prickar.

Fram till nu går det att knåda ihop degen och börja om ifall man inte blir nöjd. Se upp så den inte blir för torr bara, lite vatten mjukar upp.

Att blanda hushållsfärg
Numera finns röd, blå, gul och grön färg. Oblandad färg kan tas direkt ur flaskan. Små nubbeglas passar bra att blanda färgen i, ta det minsta som finns. När man blandar brukar det räcka med en droppe, färgen är väldigt dryg. Om man vet att mycket färg ska användas blandar man större mängd. Det är otroligt svårt att blanda till exakt samma nyans igen, bättre att hälla bort överbliven färg i så fall. För att få svart blandar man alla fyra, för att få brun tar man röd + gul + grön, lila = röd + blå. Sedan späder man med vatten för att få ljusare färg. Börja fylla i konturerna. De brukar oftast rinna ner färg där och då får man en skarp kontur. Var lätt på handen och ta lite färg i början, det går inte att sudda. Färgen torkar efter ett tag men akta för att lägga händer eller fingrar där det är målat.


Eller så börjar man drilla nästa generation…

Om man vill ha tårtljus i bör man ta ut de hålen med ett sugrör nu. Att pressa ner ljusen genom marsipanen på tårtan är inte att rekommendera. Se till att inte trycka för mycket på marsipanlocket så det fastnar eller ändrar form. Hit går det bra att förbereda ett par timmar.

Lägg locket på en bricka eller fat med plast över och utklippt bakplåtspapper under. Plasten får inte ligga på marsipanen. Om det inte är kanter på brickan/fatet så lägg något bredvid som är högre än marsipanlocket ex. mått, träskedar eller en ring av aluminiumfolie. Marsipan från konditorier är lösare och blankare. Den fastnar väldigt lätt både över och under jämfört med t.ex. Odense som man kan köpa i matbutiken.

Tårtan
Gör en gräddtårta efter egen smak. Bred grädde runt och ganska rikligt över tårtan. Lägg försiktigt på locket. Det är svårt att skjuta på det om det hamnar snett ta det därför lugnt och måtta ordentligt. Det är ingen fara om locket hunnit bli lite torrt, låt tårtan stå en stund så mjukar grädden upp den. Antingen låter man kanten vara synlig eller så gömmer man den under gräddtoppar. Är det mycket grädde ovanpå kan man trycka ner lockets kant i den om man vill.


Ellas egengjorda namnsdagstårta.


Bamse var en hit på barnkalaset!


Kian ville ha Blixten MaQueen på sin tårta….


…men Kelly ville ha Törnrosa på sin!


Kalastema: ”Pippi på de sju haven”

4 kommentarer

 1. Bondhustrun

  Superfint, men jag skulle också vilja rekommendera sockerpasta/sugarpaste, enklare att jobba med än marsipan tycker jag. Och bra för allergiker då det varken innehåller mandel, vete, mjölk eller ägg.
  Marsipan är ju dock lättare att få tag på, sockerpasta gör man antingen själv eller beställer från någon tårt-webshop.

 2. Therese

  åhhh va kul! Tack för superbra tips!!

 3. Lubna Ahmed

  heej !! jättefina tårtor… jag undrade ifall du kan berätta marsipans recept? hur gör man marsipan?

 4. Gästblogg: fixa fina festtårtor Del 2 » Tre tjejer i köket

  […] Här kommer del två av Erikas gästbloggning om hur man fixar fina festtårtor! Del ett kan du läsa här! […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.