Biscotti med apelsin och vit choklad

Här hemma har det varit premiärbak för biscottis. Små torra skorpor som kan smaksättas i all oändlighet.

När jag letade efter recept på nätet så blev jag konfunderad över variationen av mängden bakpulver som är mellan recepten. Så här i efterhand så inser jag ju den enkla skillnaden: med mer bakpulver så blir det en högre kaka som som skärs i tunnare skivor och med mindre bakpulver så blir det förstås en plattare kaka som får skäras upp i bredare skivor där resultatet kanske liknar mer snittar. Jag föll för någon slags kompromiss med 2 tsk i detta recept och jag tror inte att det ska vara mindre.

Tid i ugnen och antalet grader kan också diskuteras. Det här var ju mitt premiärbak och jag började med att grädda dem mitt i ugnen i ca 175 grader. Efter drygt en kvart var kaklängderna halvgräddade så jag tog ut dem och skar dem i skivor som var ca 1,5 cm breda och sänkte sedan temperaturen till 100 grader för att grädda dem torra. Jag tittade till dem nu och då och mina var nog inne i ugnen ca en timme innan jag var nöjd med dem. Jag är faktiskt jättenöjd med resultatet och har ingen aning om hur de ska räcka fram till jul!

Vad jag borde ha haft i men som inte blev av; en gnutta salt, såg det i några av biscottirecepten och jag anar att en udd salt gör dem bättre. Nästa gång!

Tips: gör som Maria och smaksätt dina julbiscottis med saffran och mandel.

Biscotti med apelsin och vit choklad, en plåt

 • 100 gram mjukt smör
 • 2 dl råsocker
 • 3 ägg
 • 7 dl mjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 100 g grovt hackad vit choklad
 • saft och rasp från en apelsin
 1. Vispa ihop smör och socker.Tillsätt äggen och rör ihop till en smet.
 2. Blanda ner chokladen. Blanda mjöl, bakpulver + ev salt, och häll ner det i kaksmeten.
 3. Smaksätt med saft och rasp från en apelsin (här gäller det att använda saft med måtta så att smeten inte blir för slabbig, tänk att den ska vara så fast att den går att forma på plåten)
 4. Forma tre längder direkt på en plåt med bakplåtspapper. Använd ev lite mjöl på händerna när du formar dem. De kommer att flyta ut lite under gräddningen.
 5. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter 175 grader (se kommentar i början av texten om tid och grader).
 6. Ta ut plåten och skär kaklängderna i ca 1,5 cm tjocka skivor för att sedan grädda dem på nytt i ca 100 grader.
 7. Grädda dem i ca timme till. Kakorna ska vara knapriga och torra när de är klara!

6 kommentarer

 1. tina

  Apelsin och vit choklad låter gott. Senast jag åt biscotti var på The Cookbook Café, de var smaksatta med saffran, jättegott! Hoppas alla tre tjejer i köket får en fin jul med god mat!

 2. Sofia

  Måste tipsa om ett jättelätt sätt att göra eget, äkta, vaniljsocker. Mixa bara 3 dl socker med en vaniljstång…klart!

 3. Nathalie

  Jag väntar på att mina biscotti ska bli klara i ugnen, sitter å letar efter fler, spännande recept. Det här fastnade jag verkligen för, måste bara prova när denna sats är slut. Har penslat dessa med socker, ägg och vatten, blir en fin yta. Mums till kvälls-teet!

 4. Elin

  Vad kul! Jag gjorde dem faktiskt häromdagen och har en stor glasburk fylld på köksbänken 🙂

 5. Biscotti med nötter och ananas » Tre tjejer i köket

  […] halv deciliter till om du inte vill att de ska smaka för nyttigt. Dessutom så glömde jag saltet precis som förra gången så jag lägger till en nypa salt i ingredienslistan nedan så att jag inte glömmer det till […]

 6. Hej igen Gino » Tre tjejer i köket

  […] biscottis med  apelsin och vit choklad […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.