Oljebaren

Vid St Eriksplan finns en liten kvarterskrog med namnet Oljebaren. Riktigt koll på vad namnet stod för hade jag inte förrän jag hann dit på en mitt-i-veckanmiddag. Kvarterskrogen har nämligen vigt ett par kvadratmeter av lokalen till försäljning av allehanda olivoljor och delikatesser för den som behöver handla oliver och olja akut fram till elva på kvällen!

Oljebaren ser sjukt trevligt ut redan på håll och inne är det varmt och ombonat. Lite roligt är att kolla in kundkretsen, denna kväll så var nog fördelningen tjejer och killar ca sådär 90/10; trettio-nånting-tjejer-från-Vasastan och Kulturtanter dominerar. Även om en och annan kostymkille sågs sippa vin i baren.

Menyn är kort och varmrätterna ligger mellan ca 169-269:-. Min middag med confiterat anklår serverades med savoykål, äpple och en varm valnötsvinägrett. Det var kanske inte en jättestor portion men alldeles lagom om man vill orka med en förrätt och efterätt och just denna miljö gör sig väldigt bra för en lång middagskväll. Jag hann även med en frusen saffransparfait med citrusfrukt i karamell som blev en fin avslutning. Även om det smakar mer saffran än karamell om desserten.

8 kommentarer

 1. Maria

  Jag gick förbi där på väg till ett seminarium i förra veckan, det såg nice ut! Passerade även Byn som någon läsare tipsat om, dit kan jag tänka mig att gå och äta galettes och crêpes!

 2. Elin

  Byn ÄR jättetrevlig 😉

 3. Grynboll

  Åh den har jag missat trots att jag ofta är i kvarteren, älskar ställen där man kan sitta länge och då vill det till att atmosfären är rätt.

 4. Jaffa

  Oljebaren gjorde en rivstart hos mig med två kanonbesök där (har en övernattare på torsg annars karlstadsbo) sedan följde två katastrofer när vi inte ens fick det vi beställlt de gångerna hade ägarna kompishängfolk på krogen så de var lite för relaxed för tillfället,

 5. Elin

  Ojdå, sådan service vill man inte ha…. har du förresten spanat in Xoko om du har en övernattningslägenhet på Torsgatan? 😛

 6. Charlotte

  Kan ni inte tipsa om fler restauranger i Vasastan? Har nyligen flyttat hit och det finns så många ställen jag är sugen på att prova. Med en students begränsade ekonomi måste man dock välja med varsam hand och helst veta att de ställen man går till är bra.. Varje kväll på restaurang är ett guldtillfälle och blir upplevelsen en besvikelse blir den dubbelt så smärtsam när man vet att man inte har råd att gå ut igen på ett bra tag.. 😉 Exempel på ställen i Vasastan som gjort mig besviken och bitter (och förbannat mig själv för att inte ha valt ett annat ställe) är Rabarber (som förvisso har bra musik på onsdagar) , Bistro Paname (mycket begränsad meny och den kanin som serverades vid vårt tillfälle var ungefär som “Stinas kyckling” med gräddsås och konserverade ärtor… Inga fräscha grönsaker över huvud taget på menyn, och då extra sallad efterfrågades dröjde det 30 min för få veta att de inte kunde ordna en sido-sallad. Jag efterfrågade färska tomater – men hör och häpna – DE HADE INGA!!!! ) Hm?????
  Nåväl – jag vet att Vasastan vimlar av bra restauranger så tipsa gärna mer!!! Rörstrandsgatans samtliga ställen är testade och mycket bra förstås..

 7. Maria

  Charlotte: Kolla in Linguini på Frejgatan – litet, bra och fullsatt för det mesta (boka bord).

 8. Elin

  jag jobbar ju i Vasastan men det blir ju mest luncher förstås. Byns Creperie på Rödabergsgatan är mysigt tycker jag, åt en galette häromdagen med anka och körbärssås som var riktigt god. Sedan har jag ätit en väldigt prisvänlig middag på Xe Om som ligger på Gästrikegatan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.