Italiensk kalasmiddag

I veckan bjöd jag på middag för att fira att en fin kusin fyllde 40 år. Födelsedagen var på en torsdag och skulle firas efter en arbetsdag, vilket krävde en del planering i förväg. Att kunna förbereda maten dagen innan är min melodi och den här kvällen klarade jag mig undan med minimalt med tid i köket.

Jag bestämde mig tidigt för att börja middagen med Prosecco och sedan fick liksom resten av kvällen fortsätta på det italienska temat. En enkel förrätt med små crostinis, kycklingfilé med goda tillbehör till varmrätt och som avslutning en läskande melonsallad. Jag tror att det här är en väldigt typisk Helenameny. 😉

Crostinis med tapenade och tomat & basilika

1 påse crostini
1 burk tapenade (eller gör en egen olivröra)
2 tomater
1 schalottenlök
några droppar olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 basilikakvist

Gör så här:

Skär bort tomatkärnorna så att bara själva tomatköttet återstår. Finhacka tomat, schalottenlök och basilikablad. Droppa i lite olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Låt stå kallt i minst en halvtimma. Fördela tomatblandningen och tapenaden på crostinis.

Crostinis med tapenade och tomat och basilika

Till förrätten drack vi Prosecco di Valdobbiadene

Kycklingfilé med soltorkade tomater & ricotta, kronärtskockspotatis och rosmarinsås

6 st kycklingfiléer
10 st soltorkade tomater
ca 2 dl ricotta
salt
svartpeppar från kvarn
olja att steka i

8 stora potatisar
1 burk kronärtskockshjärtan
1 tsk pressad citron
3 dl vispgrädde
1 msk maizenaredning
salt
svartpeppar

2 små schalottenlökar
olivolja att steka i
ca 3 dl torr vermouth (jag använde Noilly Prat som finns på halvflaska)
5 dl vatten
4 1/2 msk koncentrerad kalvfond
2 kvistar färsk rosmarin
ca 3 msk ljus maizenaredning

Gör så här:

Skär kycklingen på tjockleken så att de blir tunna och går att vika ut till stora lövbiffsliknande filéer. Salta och peppra. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg på kycklingen. Toppa med en klick ricotta på varje filé och rulla sedan ihop och fäst med tandpetare. Bryn filéerna runt om i stekpanna och låt dem sedan gå färdigt i ugnen (i 225 grader tar det ca 15 minuter).

Skala potatisen och koka dem nästan klara. Låt kallna och skiva den sedan i tjocka skivor (ca 1 cm tjocka). Skölj kronärtskockorna i kallt vatten och skär dem i mindre skivor. Häll över citronsaft. Koka ihop grädde, salt och peppar i ca 5 minuter. Tillsätt maizenaredning och låt koka upp. Blanda ner kronärtskockorna. Varva potatisskivor och kronärtskockskrämen, avsluta med potatis. 3 potatisskivor blir lagom till varje “torn”. Baka potatistornen i ugn, ca 15 minuter i 200 grader så att den blir genomvarm.

Hacka schalottenlöken fint och fräs den en aning i lite olja. Tillsätt vermouth, vatten, fond och rosmarin. Låt puttra i ca 5 minuter utan lock (ju längre såsen puttrar, desto mer rosmarinsmak). Sila såsen, hetta upp igen, tillsätt redning och låt koka i ett par minuter. Späd ev. med mer vatten.

Kycklingfilé med soltorkade tomater och ricotta, kronärtskockspotatis och rosmarinsås

Till varmrätten drack vi det italienska vinet Masi.

Melonsallad med granatäpple och mascarponecreme

1 honungsmelon
1 galiamelon
2 granatäpplen

1 1/2 dl vatten
ca 2 msk honung eller råsocker
1 1/2 msk färsk ingefära
2 kvistar färsk mynta
saften av 1/2 lime

3 dl mascarpone
2 msk vaniljsocker

Gör så här:

Blanda vatten och honung och låt bubbelkoka i ca fyra minuter. Lagen ska vara lite trög och simmig. Riv ingefäran och hacka myntan. Ta kastrullen från spisen och blanda i ingefära, mynta och limesaft. Låt lagen svalna. Skär melonen i bitar. Blanda melon och lag. Toppa med kärnorna från granatäpplena och dekorera med myntablad. Blanda mascarpone och vaniljsocker. Servera tillsammans med melonsalladen.

Melonsallad med granatäpple och mascarpone

Helenas kommentar: Dagen innan kokade jag potatisen, hackade de soltorkade tomaterna och gjorde rosmarinsåsen och sockerlagen till desserten. Ett par timmar innan servering skar jag melonen i bitar och blandade med sockerlagen. Granatäpplena väntade jag med att dela och tillsätta eftersom jag var orolig för att de skulle bli mosiga (enklaste sättet att dela ett granatäpple är att skala det som en apelsin; på så sätt går inte kärnorna sönder). I originalreceptet till potatisen (som ingick i Ragazzes nyårsmeny 2005) finns basilika med i kronärtskockscremen, men eftersom jag serverade rosmarinsås till valde jag att inte blanda flera örter.

Receptet till rosmarinsåsen kommer från Allt Om Mat, nr 13 – 2006 och dessertidén hittade jag i Kärlek, oliver och timjan av Anna och Fanny Bergenström.

5 kommentarer

 1. Anders

  Kycklingen blev lysande. Testade att låta den gå färdigt med hälften av rosmarinsåsen de sista minuterna i ugnen. Öste ett par gånger. Köttet blev underbart saftigt och smakrikt. Gjorde en minigratäng av potatisen med cremén och skivade oliver. Fungerade utmärkt.

 2. Helena

  -> Anders: Vilken bra idé att hälla lite sås över kycklingen. Låter kanon! 🙂

 3. Johanna

  Vilken underbar sida! Ikväll är det “tre tjejer i köket” hos hemma hos oss & din dessert ska göras! Tack för härligt recept. =)

 4. Helena

  -> Johanna: Bra val; melondesserten passar bra i värmen!

 5. Magdalena

  Underbar sida!! Fortsätt tjejer att lägga ut era härliga recept. Jag blir jätte sugen på att laga extra god mat efter att tittat in här:razz:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.