Gästblogg: En Amerikansk Thanksgiving

En av våra återkommande besökare, Susanna i USA, mailade och erbjöd sig att dela med sig av sin familjs Thanksgiving-firande och eftersom vi gillar våra besökare och såna här trevliga initiativ kommer här ett gästblogginlägg!

Mat på Thanksgivingbordet
Mat på Thanksgivingbordet

I slutet av november varje år firar USA Thanksgiving. Denna tradition är lika älskad (om inte mer) än julen. Själva höjdpunkten i firandet är förstås maten!

Thanksgiving turkey
Thanksgiving turkey

Cranberries
Cranberries

Vanligtvis tillagas kalkon, honungsglaserad skinka, potatismos, gröna bönor, kokta morötter, stuffing (ser ut som pytt i panna och är en blandning av bröd, lök och selleri, tillagas oftast inuti kalkonen), cranberries (påminner om svensk lingonsylt).

Majsgratäng och sötpotatisgratäng
Majsgratäng & sötpotatisgratäng

Oftast lagas också rätter som sötpotatisgratäng vilket var vår “nya” rätt för i år. Av majs kan man göra en majsgratäng. Självklart har vi också bröd till denna matfest, förlagsvis biscuits (påminner om scones men med mer sälta) eller småfranskor.

Pecan pie
Pecan pie

Ingen Thanksgiving är komplett utan en pumpapaj och en pekanpaj. Pumpapajen har smak som påminner om svenska pepparkakor, pekanpajen är gjord med brunt socker och knastriga pekannötter på toppen. Vaniljglass är perfekt till dessa båda pajer.

Efter denna praktmiddag tar man gärna en tupplur. Det sägs att kalkon innehåller ett ämne som gör att man blir dåsig…
/Susanna

12 kommentarer

 1. anna

  Jättekul läsning! Tack Susanna! 🙂

 2. Helena

  Våra läsare är fantastiska! Tack för ett intressant inlägg, Susanna! 🙂

 3. Elin

  jag ar nyfiken pa receptet pa pumpapajen, du far garna maila det pa elin@ ragazze.se . vilket toppeninlagg!

 4. Annika

  Trevligt att läsa, Susanna!!! Du kanske kan starta en matblogg? Thanksgiving är en härlig mathelg!!! DET tycker jag också! man kan också ha marshmallows på Sweetpotatoe pajen…Underbart gott!

 5. Prima Delikatesser

  Thanksgivingmiddag är helt underbart gott! Hade ingen aning om det, innan jag fick en gullig svärdotter som kommer från USA.
  Förra helgen lagade hon all mat som beskrivs i inlägget, det tog två dagar.. Kalkonen rostades i ugnen i 10 (!) timmar, och smälte i munnen, och jag kan intyga att man blev enormt dåsig efter maten 🙂

 6. nettan

  var får man tag på recepten på all dessa mat

 7. Elle

  Hej,jag och en vän ska försöka oss på att laga en thanksgiving middag nu till helgen å söker febrilt efter ett bra och gott recept på stuffingen till Kalkonen och även brödet..
  behöver all hjälp vi kan få 😉

 8. Maria

  Elle: Kika in hos Food Network, vi fick inga recept när Susanna skrev inlägget. En sökning på turkey stuffing gav en hel del träffar. De har dessutom en Thanksgiving-special just nu. Lycka till! 🙂

 9. Johan

  Hej!

  Kika in på menyse, de har recept på middag med thanksgiving-tema.

  http://www.menyse.com/action/recipe?recipeid=11060

 10. Mohammed

  Woot:shock:

 11. P

  Och snart är det dags igen, gott!

 12. Gästblogg: Restaurant 2941 » Tre tjejer i köket

  […] gästbloggare i USA, Susanna, förser oss med ytterligare ett inlägg, den här gången från ett […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.