Messmörsås som hos faster Eva

Hemma hos J:s faster Eva får man alltid god mat och vid ett tillfälle bjöds det på en sås gjord på bl.a. messmör. Ursprungsreceptet tror jag kommer från en Allt om mat från någon gång på 90-talet.

Jag har länge tänkt att jag ska göra såsen själv men inte kommit till skott förrän idag när vi hade Elin, S och lilla Yorkshirepuddingen hemma på middag. Eftersom de snart överger den kalla nord för en tripp till varmare breddgrader blev det lite svenska smaker i huvudrätten, älgfärsbiffar med potatispuré och messmörssås. Till varmrätten drack vi Bellingham Shiraz och middagen avslutades med chokladmousse med nötter till dessert.

Älgfärsbiff med potatispuré och messmörsås

Älgfärsbiffar
Till 4 portioner behöver du
500 g älgfärs
1 liten gul lök
150 g vitt bröd
1 ½ dl mjölk
1 dl vatten
2 ägg
2-3 msk messmör
1 ½ tsk salt
1 ½ – 2 krm peppar
smör till stekning

Gör så här
Finhacka löken och fräs i smör, låt svalna. Skär brödet i mindre bitar, häll på mjölk och låt brödet svälla. Tillsätt färsen, äggen, messmör, salt och peppar. Blanda ordentligt och späd ev. med vatten för att få en bra konsistens. Forma till biffar som steks i smör ca 3 minuter på varje sida.

Potatispuré
800 g mjölig potatis
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
2 msk smör
salt & nymald peppar

Gör så här
Skala potatisen och koka den nästan färdig. Värm gräddmjölken i en kastrull så att den nästan kokar. Slå bort vattnet från potatisen och pressa ner i en kastrull eller bunke. Vispa ner gräddmjölken och klicka i smöret. Smaka av med salt och peppar.

Messmörssås
Till 4 portioner behöver du (gillar du sås, gör dubbel sats)
2 msk finhackad schalottenlök
½ dl gin + 1½ dl vatten
2½ msk koncentrerad kalvfond + ½-1 msk kinesisk soja
4-5 msk messmör
1 krm salt
lingon till garnering

Gör så här
Fräs löken lätt i stekpanna. Koka ur pannan med gin, vatten, kalvfond och soja och låt det hela koka ihop ett par minuter. Ta pannan av värmen och vispa i messmöret klickvis, smaka av med salt och såsen är klar. Garnera med lingon vid servering på tallriken.

Tinas Kök har ju den här säsongen bestått av hemliga gäster med hemliga lådor. I programmet där Martina Haag var gäst gjorde Tina en chokladmousse med kanderade nötter och det lät alldeles för gott för att låta bli att prova. Dessutom gick det bra att förbereda den dagen innan vilket är en klar fördel när man har middagsgäster mitt i veckan!

Vit chokladmousse med kanderade nötter

Vit chokladmousse med kanderade nötter
Till 4 portioner behöver du
1 vaniljstång
¾ dl mjölk
100 g vit choklad
3 dl vispgrädde

1 msk smör
1 dl mandel
50 g valnötter
½ dl socker

Gör så här
Dela vaniljstången på längden och koka upp tillsammans med mjölken. Låt vaniljen ligga och dra i mjölken 10 minuter för att få ut så mycket smak som möjligt. Ta ur vaniljstången. Finhacka choklad och rör ner i den varma mjölken så att chokladen smälter. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i chokladblandningen. Häll över i en spritspåse och ställ in i kylen.

Smält smöret i en stekpanna, häll i nötterna och fyll på med lite sockret i taget så att det smälter. Häll upp blandningen på ett smörpapper och låt svalna. Krossa eller hacka nötterna.

Varva nötter och spritsad chokladmousse i en form eller direkt i dessertskålar. Kyl moussen och ta fram strax före servering.

Marias kommentar:
Vit choklad kan ju tendera att bli lite sockersöt, men här blir det riktigt gott med smaken från vaniljstången. De kanderade nötterna påminner lite om tanken bakom de sockersalta kryddnötterna, det funkar säkert att blanda i hackade såna i moussen också. Övriga recept från Milko och ICA-Kuriren.

5 kommentarer

 1. Angélica

  Kan man kan använda ugnsfolie istället för bakplåtspapper? Ska baka lussebullar.

 2. Sofia

  Hej!
  Blev så inspirerad att jag just nu håller på att laga denna måltid. Undrar bara: Enligt Milkos hemsida har de Créme Fraiche i såsen, hoppade du över den eller har du bara missat att skriva ner den? Provar nu med Créme Fraich och det smakar mycket gott. Tänkte mest på om någon annan vill prova.
  Nu ska jag sätta mig vid bordet och njuta. 🙂

 3. Maria

  -> Sofia: Jag gjorde inte såsen som fanns på Milkos sida, receptet på såsen kommer från en gammal Allt om mat. Hoppas det smakar!

 4. Arzak

  Appropå vilt så undrar jag om någon har provat vinet Grythyttan Jakt (32900)? Jag fick en flaska förra veckan och funderar på vad som passar bäst till denna.

 5. Vilma » Tre tjejer i köket

  […] vi bjöd Elin med familj på middag häromveckan fick vi ett paket av Vilmas handbakade knäckebröd ”Sju frön” bakat med dinkel och […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.