Kycklinggryta med bacon och stjälkselleri

Av kycklingfiléerna som ligger i frysen blir det ofta wok, fajitastillbehör, ugnsstekt med fyllning eller kanske stekt tillsammans med oregano och balsamvinäger. Nya varianter är alltid välkomna. Eftersom det är småkallt ute och min längtan efter grytor och soppor är som störst så här års, gjorde jag en gryta med kyckling och grönsaker igår. Den blev lite tam och inte så mustig som jag hade hoppats. Har jag missat någon fiffig ingrediens, kanske?

Gul lök

Kycklinggryta med bacon och själkselleri

Till fyra portioner behöver du:

2 kycklingfiléer
1 paket bacon
2 stjälkar (!) stjälkselleri
1 gul lök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1/2 zucchini
1 liten burk champinjoner
1 förp. krossade tomater (370 g)
1 grönsaksbuljongtärning
ca 2 dl vatten
1 msk strösocker
salt
svartpeppar
timjan

Gör så här:

Förbered allt hackande, det besparar dig en hel del stress när kockandet är igång. Kycklingen i trecentimetersbitar, baconet klipps lättast och grönsakerna hackas i jämnstora bitar. Vitlöksklyftan krossade jag med en kniv, finhacka den istället om du vill ha mer vitlökssmak. Fräs baconet i ett par minuter (något matfett behövs inte!). Lägg baconet åt sidan och fräs sedan kycklingen. Tillsätt lök och vitlök och till sist grönsakerna och svampen. Häll i krossade tomater, vatten och smula över grönsaksbuljongen. Lägg i baconet. Krydda med strösocker, salt, svartpeppar och timjan. Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Tillsätt ev. mer vatten. Servera tillsammans med ris.

Kycklinggryta med bacon och stjälkselleri

8 kommentarer

 1. Jenny

  Jag har en tub Harissa här hemma som brukar användas flitigt till kycklinggryta.

 2. Kinna

  Vad fin er sida blivit. Wow, jag är grymt imponerad. Ingrediens – hm, jag funderar på om man skulle kunna prova tinas knep med citron eller kanske en aning vinäger för syra.

 3. Elin

  en slatt rödvin i såsen kanske?

 4. Helena

  -> Kinna: Tack, tack! 😛 Och citron… ja, faktum är att jag hade tagit fram en citron och delat den, men sedan fick jag för mig att jag inte alls skulle ha någon citron i. Det var nog inte så smart… Nästa gång testar jag! 🙄

 5. Helena

  -> Jenny: Harrisa har jag aldrig provat. Jag skriver upp det på nästan inköpslista.
  -> Elin: Vi drack upp vinet istället. :mrgreen:

 6. Jenny

  Mmmm, låter gott! Kanske ha i lite ajvar relish (hm, stavas det så) för att spinna vidare på paprikasmaken. Ska ta och testa detta till veckan som kommer tror jag 😛

 7. Oskar

  -> Helena: Har för mig att det är någon här på bloggen som vet ett bra märke av Harissa. Få se nu, vad var det nu han hette…?

 8. Pernilla

  Ett sätt att få grytan fylligare och med mer bett kan vara att lägga till någon stark korv i lagoma bitar. (Kabanoss eller chorizo kanske.)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.