Premiär för egen chutney

De flesta av er vet nog att jag är en tung chutneymissbrukare. En dutt chutney passar till det mesta; till älgsteken, på ostmackan eller i woken.

Idag var det första gången som jag gjorde egen chutney eftersom jag fortfarande hade kvar äpplen från i måndags. Jag jämförde några olika recept och insåg att jag inte hade alla ingredienser hemma för att följa ett helt och hållet så det här blev ett hopkok av det vi hade hemma. Mina förväntningar var väl inte så jättehöga men det här blev faktiskt bra och sambon gav det hela godkänt.

Den här satsen räckte till 4 mindre burkar.  Kryddmängden minns jag inte riktigt, det var lite duttande av alla möjliga, smaka av och prova dig fram!

Äppelchutney med soltorkade tomater

Häll följande ingredienser i en stor kastrull:

 • 900 gram skalade, urkärnade äpplen i mindre bitar
 • 100 gram soltorkade tomater
 • 1 stor chili, strimlad (jag använde även kärnorna)
 • ett par smålökar, fint strimlade
 • 1-2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 dl äppelcidervinäger
 • 2,5 dl muscovadosocker
 1. Låt hopkoket puttra på spisen i  ca 45 minuter.
 2. Kryddor att smaksätta med nära hopkoket är klart: curry, ingefära, chilipeppar, ett par kanelstänger.

Kommentar: Jag använde 3 dl socker i min sats vilket kanske var något för mycket, varför jag minskat till 2,5 dl på listan ovan. Flera recept nämner salt och peppar på ingredienslistan men det tycker inte jag att det behövdes. Färsk ingefära hade varit fint att ha i men det hade vi inte hemma.

18 kommentarer

 1. Oskar

  Det här receptet kom i rättan tid. Ska försöka mig på det i helgen. Äppelcidervinäger för att du hade det hemma eller för att du vill förstärka äppelsmaken? Tänkte kanske köra på vitvinsvinäger. Inte provat den andra varianten. Är den god? Förknippar den mest med alla dessa kuponghäften med bantningskurer innehållande sådan.

 2. Max

  Sluta kommentera nu Oskar 😛

 3. Oskar

  Aldrig! Hör du det? Aldrig ❗

  🙂

 4. Maria

  Hörrni grabbar! Ni får kommentarsbattla hur mycket ni vill så länge kommentarerna är relevanta för inlägget. Annars vet ni ju var ni/vi kan snacka goja! :mrgreen:

 5. Elin

  Oskar, jag råkade ha äppelcidervinägern hemma men det kanske går med vitvinsvinäger om du har det hemma? Återkom gärna med rapport! 😀

 6. Gerth Hansson

  Vad ar muskovadosocker?

  Och om du vet…. vad heter det pa engelska?

  (Bosatt in San Francisco & Montreal sa ursakta mina daliga a och a… 🙂 )

 7. Maria

  -> Gerth Hansson: Muscovado är ett råsocker, på engelska heter det muscovado sugar enligt Recepthjälpen (där du även kan läsa mer om ingrediensen). I vissa recept har jag sett att de tycker att man kan byta det mot farinsocker (brown sugar).

 8. Elin

  Gerth, det står även dark brown sugar på min förpackning. Vanligt vitt socker går ju alldeles säkert utmärkt men det här var lite av ett Cajsa Warg expriment 😉

 9. Oskar

  Chutneyn är provlagad. Använde dock vitvinsvinäger och ljust muscovadosocker. Vilket kanonrecept. Detta kommer att hamna i den egna receptboken. Jättegott.

 10. Elin

  Oskar vad kul! Jag kanske ska tillägga att jag petade i två kanelstänger och de gav ganska mycket smak som liksom har kommit till efteråt. Nästa gång blir det nog en kanelstång i.

 11. Oskar

  Körde också med två stänger. Är precis lagom smak än så länge. Kanske ska ta ur dem ur burken?

 12. Elin

  Om du tycker att chutneyn smakar “lagom mycket” kanel så hade jag nog plockat bort dem. Jag vet att det är smärtsamt eftersom det är så där Martha Stewartsnyggt att ha kanelstång i burken …..

 13. Rowina

  Jag håller på och leta efter ett lämpligt äppelchutney recept och detta verkar passa min smak, med chili alltså. Kan jag använda torkad chili, och hur mycket i så fall. Jag vill ha sting i chutneyn.

 14. Elin

  Rowina, jag har inte så stor erfarenhet av torkad chili så jag har inga bra mängdförslag. Är det sådana där chili flakes? Jag använde en stor “vanlig” chili inklusive kärnorna + lite duttande med chilipeppar. Mest för att jag gillar färsk chili. Den hade kunnat vara lite hetare för min del. Men det blir nog fler chutneykok i vinter.

 15. Rowina

  Nej, det är helchili som jag har i åtanke. Och jag har två tänkbara alternativ, en som jag köpte i somras, en färsk “chilibuket” som jag tror kom från italien och då har jag låtit chilin torka. Pepperoncino heter dem, tror jag. och sen en chiliplanta som jag köpte pga att de bar så fina, röda frukt. Har “skördat” chilin och nu är dem också på torkning. Båda chilin ger ganska bra styrka. Jag provar med den chilin som ser bäst ut och behåller formen efter kokningen. Röd chili och kanelstång/stänger, väldigt MStewartsnyggt!

 16. Lasse

  Vad är muskovadosocker:?::roll:

 17. Elin

  Det är ett råsocker som påminner mkt om farinsocker. Kör på strösocker om du bara har det hemma!

 18. TBT – oktobermat » Tre tjejer i köket

  […] okt 2006: Vi hade precis flyttat in i radhuset och hade massor av äpplen och plommon att ta hand om. Det blev bland annat en äppelchutney med chili och soltorkade tomater. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.