Ugnsbakad hoki med sparrissås

Jag tycker mycket om fisk och jag lagar ofta lax i olika former, men sedan tar liksom fiskrepetoaren slut. I alla fall nästan. Hoki är väl kanske inte den mest spännande fisken, men tillsammans med tydliga och lite halvkraftiga smaker blir den en riktigt bra vardagsfisk. Dessutom är den ett bra alternativ till den stackars utfiskade torsken.

Såsreceptet kommer ursprungligen från Findus, men som vanligt gjorde jag några ändringar och resultatet blev en god sås som passade riktigt bra till fisken. Såsen är förresten väldigt lik min favorit sparrissoppan i smaken.

Ugnsbakad hoki med sparrissås

Till tre portioner behöver du:

400 g hoki
2 små tomater
1/2 röd paprika
1/2 purjolök
salt
citronpeppar

250-300 g sparris (beroende på förpackningsstorlek)
1 schalottenlök
1 grönsaksbuljongtärning
ca 2 dl vatten
1 lime – skalet + juice från halva frukten
1 msk lätt creme fraiche
en nypa salt
cayennepeppar
margarin – till stekning

Gör så här:

Dela hokin i tre portionsbitar. Krydda med salt och citronpeppar och lägg i en ugnsfast form (smörj botten med lite margarin). Hacka tomater, paprika och purjo och lägg ovanpå fisken. Stek i ugnen i ca 15 minuter, 200 grader (återigen: stektermomtern är guld värd, vid 55 grader är fisken klar).

Lägg sparrisen i en gryta, häll på kallt vatten så att sparrisen täcka och tillsätt salt. Koka upp, dra grytan från plattan, häll på 1 dl kallt vatten, låt stå i ca fem minuter och häll sedan av. Hacka shalottenlöken och fräs den hastigt i lite margarin. Dela den kokta sparrisen och lägg undan några knoppar till dekoration. Lägg sparrisen i grytan tillsammans med schalottenlöken, tillsätt buljongtärning och vatten. Låt småputtra i tio minuter. Mixa såsen med stavmixer och värm den sedan igen. Tillsätt limeskal och limejuice, creme fraiche, lite salt och cayennepeppar samt ev. mer vatten och såsen har blivit för tjock.

Servera hokin och sparrissåsen till pressad potatis och garnera med sparrisknopparna.

Ugnsbakad hoki med sparrissås

Helenas kommentar: Färska örter på hokin vore helt säkert en höjdare (bladpersilja, basilika eller kanske lite timjan). Jag gjorde såsen ganska syrlig; vill du ha mindre syra minskar du på limeskal och juice. Reglera tjockleken med mängden vatten efter att du har mixat såsen (självklara saker, kanske), receptet ger en relativt tjock sås.

2 kommentarer

  1. lotta

    Måste testas låter supergott 🙂

  2. Frida

    Fisktips från barndomen (är av nån anledning lite fixerad vid “barnmat” just nu) är enkel “fransk fiskgratäng”. Tror receptet står i Vår kokbok, men i grova drag är det ströbröd, smör och örter, möjligen vitlök, som läggs på vit fast fisk. Gratinera i ugnen och servera med potatis och ärter.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.