Äppelakuten

Jag har tillbringat morgonen med att skala och klyfta ett par kilo äpplen från våran trädgård men jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska göra med dem. Ska det bli äppelchutney? Eller äppelmos? Kanske äppelkakor? Hjälp mig med idéer!

Dessutom tänkte jag passa på att efterlysa ett äppelrecept. Mamma brukade klyfta äpplen och lägga dem i en hink med vatten. Sedan hällde hon i några ingredienser som jag inte minns för att sedan låta allt stå och dra i ca två dygn. Därefter silade hon äppeldrycken och det blev något som smakade som typ Äppel Mer. Jag minns i varje fall att det var väldigt gott. Är det någon som vet vilket recept som jag menar?

26 kommentarer

 1. Pernilla

  Om du gjort dig omaket med att skala äpplena känns det ju som onödigt att göra äppelmos av dem, där tas ju skal och kärnhus om hand av maskinen… Baka äppelpajer eller äppelkaka. – Eller förväll äppelklyftorna och frys in dem. (styckfrys dem på bricka först)

  På den tiden då jag var student (och ville få ut mesta möjliga av studiemedlet) köpte jag en låda äpplen. Av det mesta gjorde jag osötat mos och frös in i påsar med rätt mängd för en veckas frukostkonsumtion (till gröt el fil). Resten blev äppelpajer i lagom storlek för hushållet (som då omfattade två personer). Även pajerna hamnade i frysen tills de, en efter en, med hemkokt vaniljsås blev mumsiga avslutningar på middagar.

 2. Maria

  Jag har klyftat äpplen, lagt i plastpåse i vatten och citronsyra, så att de inte blir bruna och fula. Sedan har jag slängt in hela härligheten i frysen, färdigt att göra kräm eller paj av.

 3. Ingerid

  Bruk noen av eplene i Apfelstrudel! Det er veldig godt.

  Skjær de skrellede eplene (6-8-10 for 1 strudel) i tynne skiver, la dem dra litt (10 min) med sitronsaft (2 ss) og calvados eller rom (2 ss) og en håndfull rosiner. Du trenger mellom 5 og 7 dl fyll for hver strudel (eller mer hvis du er veldig flink til å rulle filodeig sammen).
  Riv eller mal en tørr bolle (ikke for søt), en kvart baguette eller en lys “fralla” og tørk smulene litt i ovnen (må ikke bli brune).
  Så lager du klar filodeigen – 6-8 store flak lagvis med smeltet smør. Det øverste flaket skal ha smør på – til ca 2 cm fra kanten.
  Legg først de tørkede brødsmulene på deigen, deretter fyllet i et litt tynt lag. Oppå eplene strør du en blanding av 2 dl demerarasukker (eller annet sukker) og 2 ss kanel. Smeltet smør helles over. Rull sammen filodeigen til en korv, lukk den godt i kantene. Skjær noen snitt i toppen. Stekes ca 20-25 min på ca 200 grader – helst i en langpanne eller form, for ofte lekker den litt.
  Kan oppbevares i kjøleskap en god stund (1-5 dager), og kan fryses (men blir seig og bør varmes opp). Jeg liker best kald strudel med vaniljeglass, men noen liker varm strudel med vaniljesaus. Strudelen er best etter 1-2 dager.
  Håper dere skjønner oppskrifter på norsk! Apfelstrudel er så godt at jeg ikke kan la bli å sende en oppskrift.

 4. Elin

  Pernilla, klok tanke. Inget äppelmos ska det bli!

  Maria, grejjen är den att jag råkar ha tid och möjlighet idag till nåt housewifespyssel. Vilket inte alltid händer, ehum. Men vem vet, det kanske blir norska äppelstrudlar innan dagen är slut 🙂

  Om en timme ungefär så är det dags för sockergrynet att sova middag så då ska jag kasta mig på äppelskivorna igen!!!

 5. Madde

  Mmmm, den goda äppeldrycken kommer jag ihåg…

 6. Elin

  haha, äntligen så har jag lockat ut Madde i kommentarsfältet, ryktet har ju åtminstone nått mig att du läser här ibland!!! Men å andra sidan – den legendariska äppeldrycken gör ju inte någon oberörd antar jag 😉

 7. karin

  Jag brukade frysa in äppelklyftorna utan tillsatser, klyftade dem direkt ner i påsen bara.
  När det gäller äppeldrycken skulle jag gissa på citronsyra och/ eller askorbinsyra och socker.
  Jag har en faster och farbror med en enorm äppelträdgård, de har en råsaftcentrifug till assistenten som de mustar äpplen i. De konserverar musten sen, men har man plats i frysen så borde det funka också

 8. Lisa.

  Recept på äppeldricka.

  5-6 L äppelbitar, skal och kärnhus.
  6 L vatten.
  1 msk vinsyra.
  1 tsk natriumbensoat.
  5 dl socker.

  Vatten, vinsyra och natriumbensoat slås över äppelbitarna.
  Låt stå i tre dygn, rör då och då.
  Sila, rör i sockret, häll i flaskor, förvara svalt.

 9. Elin

  Karin, ja mamma var ganska flitig med att musta äpplen i råsaftcentrifug också. Det blev gott 😀

  Lisa, JA det där lät ganska bekant. Men visst menar du “utan skal och kärnhus”? (äpplena ligger fortf orörda här, det kom lite annat emellan, men nu ska jag nog istället ut och plocka fler äpplen, och gör en jättehink med äppeldricka)

 10. Lisa.

  De fiffiga är att skal och kärnhus ska vara kvar.

 11. Elin

  Lisa, alltså det där receptet, det låter mycket väl som om det kan vara det som mamma pysslade med. Vår matmamma lever tyvärr inte längre så vi famlar lite i blindo i bland när vi ska efterkonstruera hennes mat… (Martin, läser du det här? Var det hela äpplen som flöt i hinkarna nere i källaren?!)

 12. Lisa.

  Men du “hela äpplen” har jag faktiskt inte sagt ett ord om.
  Äpplen med skal och kärnhus kvar skurna i bitar. thats it.

 13. Elin

  Lisa, helt rätt, det var nog mer jag som sparade några bokstäver och ord på tangentbordet när jag skrev, jag tänkte att M kanske fattar vad jag menar ändå, förhoppningsvis 😳

 14. Martin

  Hej lillasyster, det var äppelklyftor som låg där med skal och allt och jag är ganska säker på att det är det som Lisa beskriver som vi pysslade med här hemma.Jag ska ha receptet ligga nånstans.(ska kolla efter det).

 15. Karin

  I ett nummer av Matmagasinet fanns ett recept på äppelkotletter som tycker är väldigt gott och bra vardagsmat. I såsen ska det vara äppelcider (2 dl), vetemjöl (1 ½ msk), buljontärning (1st), matlagningsgrädde (1 ½ dl), soja (2 tsk) och persilja. Så bryner man äpplen (2 st) i smör och lägger ovanpå fläskkotletterna. Vad tror du om det?

 16. karin

  Jag har alla Siv och Key L Nilssons Frankrike res och mat böcker och i en av dem är de i Normandie Bretagne = mycket äppelrecept, bla finns det ett sufflécrepe med ciderzabayonne som är gudomligt

 17. Elin

  Tack för alla tips! Det blev äppelkakor och äppelchutney. Håll utkik så kommer snart recepten i bloggen 🙂

 18. Max

  Gör inte som jag bara: glöm en påse äpplen på balkongen i några veckor. Jag och flickvännen undrade varför vi hade så många småflugor i lägenheten… Äppelmos! Rutten… mmm.

 19. Cecilia

  Vad kul att hitta tips på vad man kan göra med äpplen! Fick en stor plastkasse med Ingrid Marie av grannen igår, tänkte bl a att man borde kunna frysa in skalade äppelhalvor. Hittade uppgift om att koka upp en sockerlag med askorbinsyra (så att de inte blir bruna) och sedan hastigt doppa halvorna utan att de blir alltför mjuka. Sedan styckfrysa in dem på tallrik eller bricka, för att så småningom packa i påse eller burk!

  Trevlig sajt!

 20. Mikael

  Jag har ett recept på väldigt potent äppelcider

 21. Charlotte

  Har ni smakat Kiviks råpressade äppeljuice “Årets skörd”? Den är inte klar utan grumlig, och världens godaste dryck enligt mig!!!! Någon som haren aning om hur man gör sådan dryck själv?

 22. Elin

  Du kanske får investera i en råsaftscentrifug, kika lite här

  Eller så testar du Lisas recept här ovan i kommentarsfältet!

 23. Erika

  Testade ett recept från grannen på äppelsaft.

  3 kg äppelbitar, med skal och kärnhus.
  4 l kokande vatten.
  2-3 kg socker (beroende på äpplenas sötma)
  25 g Citronsyra
  1 tsk Natriumbensonat.

  Lägg äppelbitarna i en hink och slå på det heta vattnet. Låt stå i 2 dygn. Sila bort äpplena, tillsätt de övriga ingredienserna och rör tills det löst sig. Skumma av tills allt skum är borta. Häll upp på flaskor och förslut. Denna saft blandas 1+4 eller 1+6 till måltidsdryck.

  Vår saft blev klar igår och blev supergod, ungarna älskade den!
  (för några år sedan glömde grannen sina hinkar och lät de stå i 3 dagar, allt jäste och de fick slänga rubbet…)

 24. camilla

  Skiva äpplena och torka dem i ugnen. Jätte gott att ha till muslin i vinter!!!
  Kan man hoppa över natriumbensonaten i äpplesaften om man fryser den tro?

 25. Nytt år och nya löften » Tre tjejer i köket

  […] ut till radhuset och jag blev en kakbakande hemmafru. Därefter så blev det en hel del grillande i trädgården (till den grad att grannarna kom och trodde att det brann i huset!) och så vi fick ju äntligen […]

 26. Premiär för egen chutney » Tre tjejer i köket

  […] var det första gången som jag gjorde egen chutney eftersom jag fortfarande hade kvar äpplen från i måndags. Jag jämförde några olika recept och insåg att jag inte hade alla ingredienser hemma för att […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.