Hummus

Det var länge sedan som jag gjorde hommous. Idag när jag äntligen hade alla ingredienser hemma var förstås mixern sönder. Men ibland vill man ju inte ge upp på målsnöret så jag försökte pressa kikärtorna genom potatispressen. Det gick väl sådär. Med lite vätska gick det någorlunda men det är väl kanske inte något sätt som jag rekommenderar. Det hade antagligen varit bättre och lättare om jag hade ringt sambon om att köpa en ny mixer på väg hem från jobbet.

Hursomhelst. Jag har fuskat mig igenom kikärtsrörorna genom åren och blandat annat provat arlas recept med kesella och kikärtor. Det blir en mild och snäll röra. Helt ok men inte i närheten av den röra som serveras på libanesiska restauranger. Hemligheten är nämligen tahini, även kallad sesampasta, en burk som inte kostar många kronor. Utan sesampastan ingen riktig hommous.

Dagens hommous serverades med aubergineröra, orientaliskt bröd (ja det stog så på påsen, det är ett segt tunt bröd som jag skar i trekanter), tabbouli och harissakryddad fläskkarré. God måndagsmiddag helt enkelt plus att jag har goda matrester till lunch imorgon!

HUMMUS

 • 2,5 dl kokade kikärtor
 • ett par msk citronsaft
 • ett par vitlöksklyftor
 • 4 msk sesampasta (tahini)
 • smaka av med salt och spiskummin
 1. Kör kikärtorna i en matberedare eller med mosa dem med en stavmixer.
 2. Rör ner citronsaft, pressad vitlök.
 3. Blanda i sesampasta och smaka av med salt och spiskummin.

Förresten, det här med att stava till hommous, ibland står det hoummos, är båda stavningarna rätt? Jag testade att göra en googlefight och då vann stavningen i rubriken men i den libanesiska kokboken Mat för Gudar så skriver man hoummos.

7 kommentarer

 1. Oskar

  Först…hur var Harissan?

  Sedan: Vilken dag. Efter en tung dag på jobbet piggade jag upp mig själv med att köpa mig en lyx-elvisp av märket Dualit (skulle köpa två bakformar på Verner&Verner och kom hem med en visp för 1000kr! Bäst för brödet att det blir gott). Sedan plockade jag in posten och noterade med viss belåtenhet att min lokala butik denna vecka säljer högrev för 49.90kr/kg. Vankas köttgryta i helgen alltså. MEN. Under högen av räkningar låg sedan ett litet trevligt ragazze-paket. Tack så mycket! Blev jätteglad.

 2. Elin

  Harissan gjorde mig lite förvirrad och kommer såsmåningom i ett eget inlägg. Vilket högrevsfynd du har gjort! Se nu till att inviga elvispen så att du kan använda en av grejjerna i paket 😛

 3. Helena

  Nu måste jag nog göra nåt högrevigt i helgen. Ahhh…så sugen jag blev!

 4. Oskar

  Det är en fantastisk känsla att “umgås” med andra matnördar som ni, som likt mig själv kan gå igång på prat om högrev 😀

 5. Max

  Hur går det med harissainlägget? 😎

 6. Kyckling med aubergine och spenat, citroncouscous och hommous » Tre tjejer i köket

  […] Receptet på hommous hittar du här och har du några pitabröd i frysen så kan du rosta dem snabbt i ugnen och ha till. Nu till receptet! […]

 7. En annan kikärtsröra » Tre tjejer i köket

  […] vanliga fall så gör jag hommous med spiskummin och citron. Här är en annan smaksättning som blev en bra kombo med det godaste […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.