Italienska köttbullar i tomatsås med rostad paprika

Jag fortsätter testa nya rätter till middag, idag ett recept ur min nyinköpta Våra bästa GI-recept. Efter en period med lite väl mycket “kolhydratknarkande” försöker jag dra ner på socker och snabba kolisar. Som tillbehör till köttbullarna åt jag kokta haricot verts som jag rev lite parmesan över, men det går säkert utmärkt att äta dem med pasta eller ris om man hellre vill det. Den rostade paprikan gav tomatsåsen en fin rund smak och att tillsätta citronskal i köttbullesmeten var en hit!

Italienska köttbullar

Till 4 portioner behöver du:
500 g köttfärs
1 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde)
1 tsk salt
2 ägg
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad rödlök
2 msk rivet citronskal
2 msk finhackad färsk dragon (jag använde basilika istället)
3 msk rökt skinka

Till tomatsåsen:
1 röd eller gul paprika
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger (jag använde balsamvinäger)
1 burk krossade tomater
salt, peppar & oregano efter smak

Gör så här
Tomatsåsen: Sätt ugnen på 250º. Dela paprikan i fyra delar och ta ut kärnhuset, rosta paprikabitarna med ovansidan upp i övre delen av ugnen i 15 minuter. Skalet ska bli bränt. Dra av skalet och finhacka paprikan. Finhacka lök och vitlök och stek i lite olja utan att det tar färg. Häll i vinägern, tomatkrosset och paprikabitarna. Smaksätt med salt, peppar och oregano. Låt koka ihop ca 20 minuter.

Köttbullarna: Blanda ingredienserna till köttbullarna, forma lagom stora bullar och stek i olja på medelvärme tills de är genomstekta, eller gör som jag och stek dem i ugnen = osfritt när man inte har fläkt. Lägg köttbullarna i tomatsåsen och servera.

Smaklig spis!

9 kommentarer

 1. Maria

  Eftersom jag åt detta till middag idag passade jag på att uppdatera med en bild!

 2. Italiano

  Hej!

  Du kanske skall ta en titt på originalreceptet för italienska köttbullar och se hur långt ifrån verkligheten du är innan du namnger rätten.

 3. Maria

  Italiano -> Som jag skrev i inlägget kommer receptet från en kokbok så det är inte jag som namngett rätten. Men posta gärna originalreceptet för italienska köttbullar så lovar jag testa det också!

 4. Ellen

  Långt senare hittar jag dessa och är mer än nöjd! Fantastiskt god middag och lunchlåda blev det också. Citronskalet ska definitivt få inkluderas fler gånger, måste ju funka även i andra färsrätter!

 5. Maria

  Ellen: Det här är ett av favoritrecepten hemma hos oss, kul att du testade och gillade!

 6. odd wallmark

  Jag håller med Italiano! Jag läste mats lewen och Nigellas och dom flesta andras recept det är inte ens nära. Lewen tror att det går på 30min. det tar en halv dag att göra denna läckerhet. En gammal italiensk matmor skulle skratta om hon såg recepten och sättet att tillaga dom. Odd

 7. Färsbullar med citron och basilika » Tre tjejer i köket

  […] Italienska köttbullar i tomatsås med rostad paprika […]

 8. Barnmatsakuten: köttbullar med oregano och fårost » Tre tjejer i köket

  […] parmesan och persilja Kycklingbullar med fetaost och oregano Kycklingbullar med lime och koriander Italienska köttbullar i tomatsås med rostad paprika Färsbullar i tomatsås Färsbullar med soltorkade tomater och oliver […]

 9. Veckansmiddag | Italienska köttbullar i tomatsås

  […] Det recept jag använde hittade jag hos Tre tjejer som i sin tur hittat det i en kokbok om GI mat, då jag är rätt trött ikväll orkar inte skriva ut receptet utan ni får nöja er med en länk. här hittar ni receptet.. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.