Kycklingsoppa med lök och morot

Jag är gräsänka den här veckan och tänkte passa på att testa lite nya recept under tiden. Tyvärr blir det inga bilder eftersom kameran är på rymmen i New York tillsammans med sambon. Kvällens middag hittade jag i Topphälsa nr 3 2006, den kommer även få följa med i matlådan imorgon!

Till 2 portioner behövs:
50 g smör
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta (i tidningen stod det en finhackad vitlök, men det måste ha varit ett typo)
1 fint skuren morot
3½ dl kycklingbuljong
150 g finhackad kokt kycklingfilé (jag stekte min filé och det gick bra det med)
1 tsk hackad gräslök
1 tsk hackad färsk basilika
1½ dl matlagningsgrädde
salt och peppar (jag använde cayennepeppar)

Gör så här
Stek vitlök och lök i smöret i ungefär en minut, tillsätt sedan moroten och fortsätt steka 2-3 minuter till. Häll i buljongen och lägg ner kycklingfilén. Salta och peppra och låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt gräslöken och basilikan och mixa soppan till en krämig och jämn konsistens. Tillsätt grädden och värm soppan under konstant omrörning. Toppa gärna med några basilikablad vid servering.

5 kommentarer

 1. sylwia hedlund

  hej morotssoppan var jätte god ,jag gjorde den lite matigare genom att koka med en halv dl. gula linser.Har också gjort kycklingsoppan som var supergod.

 2. Jonas

  Hej,
  God smak, men jag tyckte det blev lite väl grynigt att mixa ner kycklingen… Nästa gång blir det nog ett försök med hela kycklingbitar, eller att sila den… Eller har ni något annat trix?

  (Jag lade till lite vitt vin i grönsaksfräset också…)

 3. Maria

  Jonas: Det kanske beror på hur pass effektiv mixer man har, men det går säkerligen precis lika bra att använda kycklingbitar istället för att mixa!

 4. Sofia

  Halloj! Jättegott!! Tog ett par potatisar som jag hade hemma o så kryddade jag med curry, chili och basilika. Hur gott som helst! Bytte ut grädden mot mjölk me! 🙂

 5. Hönssoppa med Cantillon « Karlströms Malt

  […] hade jag dock gjort soppan nästan klar dagen innan. En, visade det sig, underbar hönssoppa (recept) som jag direkt kände att jag ville ha en skir, komplex Cantillon till. Det tunna, syrliga i […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.