Ett vanligt lantbröd

Alla har nyårslöften som brukar upprepas gång på gång. Jag får alltid för mig att baka mer bröd. Dels för att det är godare och dels för att det faktiskt är billigare. Så nu är det nytt år och nya tag! Det här brödet är “ett sånt där vanligt med med lite grahamsmjöl i” som finns i flera kokböcker under olika namn.

Jag fick en god fikonmarmelad av Maria som blev ett gott pålägg tillsammans med västerbottensost!

Ett vanligt lantbröd

 • 25 gram jäst
 • 2 rågade tsk salt
 • 1 msk honung
 • 5 dl ljummet vatten
 • 3 dl grahamsmjöl
 • 6-7 dl vetemjöl
 • ev lite mer mjöl vid utbaket om det behövs
 1. Smula ner jästen i en degbunke.
 2. Häll i salt och honung och därefter vattnet och rör om tills jästen har löst sig.
 3. Blanda i allt mjöl (spara lite till utbaket).
 4. Arbeta ihop degen och låt den jäsa under en handduk i ca en timme.
 5. Knåda degen ett par minuter med det sista mjölet.
 6. Forma den till ett stort runt bröd, klappa på lite mjöl på toppen och lägg det på en bakplåt. Skär några snygga streck ovanpå.
 7. Jäs på nytt i 20 minuter.
 8. Sätt ugnen på 250 grader och grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 minuter. Därefter sänker du värmen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter.

 

3 kommentarer

 1. tess

  mmmmmmmmmmmmmm… denna blogg är helt underbar och inspirerande. Brödet ser så smarrigt ut! Hit måste jag surfa oftare för tips och idéer till mitt fantasilösa matlagande. Kram!

 2. Elin

  Brödet är jätteenkelt att göra så gå genast ut och köp jäst! Välkommen tillbaka 🙂

 3. sara

  Åh ni är så bra! Och jag ska också försöka försöka baka mer bröd själv. Fast jag har hört att det egentligen inte blir billigare att baka bröd själv för man äter mycket mer bröd då än om man bara köper. 🙂 Om jag tänker på min egen konsumtion låter det inte helt otroligt… Men godare blir det iallafall! Och roligare!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.