Istället för en blomma #2

Kökstjejerna + respektive var bjudna hem till Elin på en engelsk roast dinner häromkvällen och som gåva till värdparet hade jag gjort en burk fikonmarmelad. Funkar bra till ostbrickan med t.ex. brie, camembert eller blåmögelost. Enkelt att göra var det också!

Fikonmarmelad
250 g torkade fikon
3 dl rött portvin
1 dl muscavadosocker (jag använde ljust)

Gör så här
Skär fikonen i bitar och skär av stjälkarna. Lägg dem tillsammans med portvinet och sockret i en kastrull på svag värme och koka långsamt ihop till marmelad. Behövs mer vätska så tillsätt lite vatten. Låt marmeladen svalna och förvara i glasburk i kylen.

Marmeladen håller sig ca 2 veckor i kylskåp. Om man inte vill använda portvin kan man ta tranbärsjuice istället. Receptet hittade jag i Elle a’la Carte nr 3 2005.

4 kommentarer

 1. Ilva

  Det later valdigt gott, det skall jag prova!

 2. Elin

  Det ar valdigt gott ocksa, vi ater den, ehum, just nu 🙂

 3. Tre tjejer i köket » Arkiv » Ett vanligt lantbröd

  […] Jag fick ju en god fikonmarmelad av Maria och den blev ett gott pålägg tillsammans med västerbottenost! […]

 4. Tre tjejer i köket » Arkiv » Fikonrea

  […] Jag köpte fyra påsar. Det finns en viss risk att det kommer att bli storkok av Marias goda fikonmarmelad framöver. Men jag tar gärna emot fler tips på vad jag ska göra med dem! […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.