Dim sums i Hong kong

Hongkong är paradiset på jorden om man är road av mat. Utbudet av resturanger är stort och allt är gott gott gott. Här kan du äta dig trött på mat från asiens alla länder men även på mycket bra resturanger med det europeiska köket. Bor man permanent i Hong kong så äter man ofta ute eftersom köken har 2-3 kokplattor och ofta saknar ugn.

Så under mina två veckor i Hong kong så blev just all god mat en fantastisk upplevelse. En god middag på en lokal resturang kan kosta 30-40 SEK och storleken på portionerna är mycket större än vad vi är vana vid här hemma. Vi har ätit oss runt på “dyra” resturanger också och även de har varit prisvärda med tanke på fina råvaror och de otroligt fina miljöerna.

En av sakerna på “Måste-listan” var ju att prova dim sums och dumplings som är som kinesiska tapas. Dim sum betyder “röra vid hjärtat”/”små saker att krusa hjärtat med” – vackrare beskrivning för mat finns väl inte för en matnörd 😉

Först hittade vi inte dim sums på middagsmenyerna men sedan så insåg vi att det är en klassisk lunchrätt, så det fick en bli en lördagslunch när vi bodde på Hotell Cosmopolitan nere på Hong Kong Island. Vi delade på 5 olika små rätter på två personer och det visade sig vara lite för mycket för en lunch. Vanligen så ångkokas rätterna eller så friteras de i olja, något som hälsovårdsmyndigheterna rekommenderar att man inte gör så ofta. Till dim sums serverades gott grönt thé.

Det finns ett hundratal olika dim sums och de vi valde får nog räknas som lämpliga för nybörjare:


De har var bäst, dumplings med räkor, vi fick 5-6 stycken att dela på och de var bara så goda!


Jag inser ju att jag borde ha skrivit av menyn för så här i efterhand så har jag glömt bort en del, de här är som grönsakspannakakor med lite chili, otroligt goda


Fler söta dumplings, kyckling tror jag att det är här 🙂


Här är det goda dumplings med fläskkött. Förresten alla dessa små knyten doppas i olika små såser, gärna med soya och chili, men de fick jag inte med på bild.


Hu, de här var lite smaklösa för mig, de blev kvar på tallriken, men å andra sidan var jag också väldigt mätt

9 kommentarer

 1. Tre tjejer i köket » Arkiv » Gamla löften och nya

  […] Hong kong visade sig vara matparadiset på jorden. Den bästa middagen hann jag inte ens blogga om; middagen på the Peak LookOut (tyvärr försvann alla fina matbilder från Hong kong i en diskret hårddiskkrasch här hemma). Det blev Årets Bästa Middag i hård konkurrens av 5-rättersmenyn pa Lux. […]

 2. Tre tjejer i köket » Arkiv » Kycklingfötter, rättikspudding och degknyten

  […] Äntligen blev det dags för en lunch med dim sums! När vi var i Hongkong förra sommaren så hann vi med att äta alla möjliga dumplings men här hemma i Sverige har det inte blivit av förrän nu. […]

 3. Heléna

  jag var och åt Dim sum för första gången med en kompis som har kinesisk bakgrund. I Gamla stan finns det en thailändsk restaurang, konstigt nog, som serverar det. Min vän sa att det beror på att ägarna är Kineser, hon känner dem. Deras Dim Sum kanske inte är så god som den i ursprungslandet men jag gilla iallafall det. Namnet på restaurangen har jag glömt men den ligger ganska nära riksdagen..

 4. Heléna

  såg att även restaurangen jag mena fanns med i Stockholmsbloggen, Aroydee De Luxe /nåt annat kinesiskt namn. Även namn och telefonnr fanns i den bloggen. Kan rekommenderas !! det finns ju bilder på all mat men det är verkligen en fördel att ha en kinesisk vän med..

 5. Elin

  Helena, ja jag har hört att den restaurangen ska vara bra. Jag kan även rekommendera Lucky Gardens dim sum-meny 🙂

 6. Maggie

  Min man och jag var dar i januari 2004 – maten var helt fantstisk!! Billiga nudellunchbarer, dyra resturanger, dim sum lunchstallen (dar fanns aven valdigt goda indiska restauranger lite undangomda i de indiska kvarteren – vart att namnaar att de har RIKTIGA indiska smaker och kryddintensitet, inte bara gul curry fran 80-talet :-). Kolla igenom reseguider och vaga ga till matstallen dar de the locals ater (ofta pratar de inte engelska men pekfinger-pekande och leenden gar sa bra sa). Underbart. Om ni ar i Hong Kong far ni inte missa Macau, en kort farjetur over vattnet. Maten dar ar ocksa helt otroligt god men helt annorlunda fran Hong Kong. En blandning av portugisisk och asiatisk pabra.
  Tack for kul lasning pa himla rolig/informativ sida.

 7. Elin

  maggie, kan bara hålla med, HongKong bjöd på många bra restauranger. jag var lite dålig på att matblogga om de här veckorna i Hong Kong tyvärr, just då var jag halvvägs i min graviditet och orkade inte riktigt. Macau hann jag inte med men däremot goda skaldjur ute på Lantau (och så var det väl inte så smart att försöka orka gå rakt över Lantau i 35 graders värme…). Och uppe på The Peak åt jag en alldeles fabolous middag …

 8. Charlotte

  Berns Asiatiska har också väldigt goda dumplings – speciellt de med stekt kyckling är goda !! Såsen som kommer till är jättesmarrig! Mörk sås med sesamfrön i – lite söt…

 9. Hej igen Hong kong! » Tre tjejer i köket

  […] är inte klokt vad åren springer iväg, men nu är det sex år sen som vi var i Hong kong. Det blev inte så mycket matbloggat den gången. Jag var halvvägs i min första graviditet och […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.