| Prenumerera via Bloglovin' bloglovin | Prenumerera via RSS RSS | Kontakta oss RSS

Postat av söndag 05/10 2014 kl. 9:22 3 kommentarer

Cranachan

Den här efterätten har jag sprungit på ett par gånger när jag har varit i Skottland. Blandat annat när jag var på Whisky rooms i Edinburgh.

Cranachan är en skottsk efterättsklassiker som inkluderar hallon, vispgrädde, havregryn, whiskey och honung. Givetvis finns den med en rad variationer så klart. Antingen är du old school och kör på så få ingredienser som möjligt eller så uppgraderar du med nötter, riven choklad och olika röda bär. Det här är en god sista-minuten-prepp i portionsformar!

CRANACHAN (4 portioner)

  • Rosta ett par matskedar havregryn i en torr och het stekpanna tills de har fått lätt gyllenbrun färg. Låt svalna.
  • Gör en enkel hallonsås genom att mosa ca 2 dl färska hallon i en skål. Smaka ev av med lite socker.
  • Vispa 2 dl vispgrädde. Smaksätt med 1 msk honung och 1 msk whisky.
  • Ta fram portionsskålar och varva gräddblandningen med hallonsås och rostade havregryn.
  • Toppa med ett par färska hallon, ett par rostade havregryn och gärna ett myntablad.
  • Låt stå kallt innan servering.

crancran

Liknande inlägg:

3 svar till “Cranachan”

  1. Intressant dessert, har aldrig hört talas om den!

  2. Bara brittiskt skriver:

    Mmm…nej det får vara väldigt speciellt om det ska vara alkohol i desserter tycker jag och den här är lyckad. Tiramisu och dansk trifli är andra varianter som funkar. Jag tycker nästan den här är lite trifliaktig när det gäller ingredienser fast det inte läggs i lager så.

  3. […] gärna med min skotska favoritöl. Vill du ha en skotsk efterrätt efteråt rekommenderar jag cranachan med färska […]

  4. […] 2014: Cranachan lagades här hemma i […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *